Hálátlan állam: kényszerűségből függesztették fel a kisiratosi gyerekotthon működését [AUDIO]

Pio Atya Családi Ház – ideiglenesen zárva | Archív felvétel

Pio Atya Családi Ház – ideiglenesen zárva | Archív felvétel

Tizenöt évvel a megnyitása után, tavaly nyáron – kényszerűségből – felfüggesztette működését a dévai Szent Ferenc Alapítvány kisiratosi Pio Atya Gyermekotthona.

A helybelieket és a környék adakozó kedvű lakosait megdöbbentette a hír, sokan még most is segélyekkel keresik fel az intézmény legutóbbi ügyvezetőjét, Almási Vincét, aki a csomagokat eljuttatja az azóta saját családjuknál, de gyakran emberhez méltatlan körülmények között élő gyerekekhez.

2023 nyarán egy Bukarest melletti öregotthonban uralkodó embertelen körülmények okoztak közfelháborodást Romániában. Az eset nyomán a hatóságok országszerte ellenőrzéseket rendeltek el a szociális intézményeknél, ezek néhol túlkapásokba csaptak át. Ennek esett áldozatul az Arad megyei magyarlakta községben működő gyerekotthon is, amelyre vakáció idején „csaptak le” a különböző felügyelők, és a borsos pénzbírság mellett szigorú feltételeket támasztottak a további működéshez.

Az alapítvány az államtól vállalt át terheket a nehéz sorsú gyerekek nevelésével és iskoláztatásával, de az ellenőrző szervek barátságtalan megnyilvánulása nyomán Böjte Csaba ferences szerzetes úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a kisiratosi otthon tevékenységét.

Amikor még Mikulás járt az otthonban | Archív felvétel

Almási Vince az intézmény születésénél is segédkezett, sőt kezdeményezője volt a létrehozásának; polgármesterként támogatta a működését, nyugdíjba vonulása után pedig ügyvezetőként irányította az otthon dolgait. Pataky Lehel Zsolt őt kérte meg, hogy mesélje el a kisiratosi gyerekotthon történetét, miként élte meg a hatósági eljárást, és mi lett a gyerekotthon lakóinak a sorsa. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút:

 

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.