Hálátlan állam: kényszerűségből függesztették fel a kisiratosi gyerekotthon működését [AUDIO]

Pio Atya Családi Ház – ideiglenesen zárva | Archív felvétel

Pio Atya Családi Ház – ideiglenesen zárva | Archív felvétel

Tizenöt évvel a megnyitása után, tavaly nyáron – kényszerűségből – felfüggesztette működését a dévai Szent Ferenc Alapítvány kisiratosi Pio Atya Gyermekotthona.

A helybelieket és a környék adakozó kedvű lakosait megdöbbentette a hír, sokan még most is segélyekkel keresik fel az intézmény legutóbbi ügyvezetőjét, Almási Vincét, aki a csomagokat eljuttatja az azóta saját családjuknál, de gyakran emberhez méltatlan körülmények között élő gyerekekhez.

2023 nyarán egy Bukarest melletti öregotthonban uralkodó embertelen körülmények okoztak közfelháborodást Romániában. Az eset nyomán a hatóságok országszerte ellenőrzéseket rendeltek el a szociális intézményeknél, ezek néhol túlkapásokba csaptak át. Ennek esett áldozatul az Arad megyei magyarlakta községben működő gyerekotthon is, amelyre vakáció idején „csaptak le” a különböző felügyelők, és a borsos pénzbírság mellett szigorú feltételeket támasztottak a további működéshez.

Az alapítvány az államtól vállalt át terheket a nehéz sorsú gyerekek nevelésével és iskoláztatásával, de az ellenőrző szervek barátságtalan megnyilvánulása nyomán Böjte Csaba ferences szerzetes úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a kisiratosi otthon tevékenységét.

Amikor még Mikulás járt az otthonban | Archív felvétel

Almási Vince az intézmény születésénél is segédkezett, sőt kezdeményezője volt a létrehozásának; polgármesterként támogatta a működését, nyugdíjba vonulása után pedig ügyvezetőként irányította az otthon dolgait. Pataky Lehel Zsolt őt kérte meg, hogy mesélje el a kisiratosi gyerekotthon történetét, miként élte meg a hatósági eljárást, és mi lett a gyerekotthon lakóinak a sorsa. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút:

 

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)