Felújítják a városháza toronyóráját

2022. június 20.
A múlt hétvégén megkezdték az aradi városháza toronyórájának a leszerelését, hogy megjavítsák és restaurálják az időmérő szerkezetet.
<em>Hír szerkesztése</em> Felújítják a városháza toronyóráját
A polgármesteri hivatal által közreadott felvétel

A hiányzó alkatrészek pótlása, a rozsdás darabok megtisztítása, az óraszerkezet megjavítása és beállítása körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy az átfogó felújítási munkálatok során nemcsak arra törekednek, hogy eredeti formájában állítsák helyre a toronyórát, hanem a harangot és a hangberendezést is megjavítják, hogy ismét zenéljen. A szerkezet az egész órákat és a negyedórákat is jelezni fogja.

A városháza közleménye idézi Călin Bibarț polgármestert, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy egy nagymúltú aradi órásműhely nyerte meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást. A munkálatok összértéke meghaladja a 172 800 lejt (áfa nélkül), és várhatóan ősz végére, tél elejére kerülhet vissza a toronyóra az eredeti helyére. A polgármester közölte, hogy a közelgő nyári városnapok miatt nem hagyják üresen „tátongani” az óralapok helyét, hanem imitációval takarják le az üreget.

Idén volt 145 éve, hogy a díszterem befejezésével végleg elkészült a mai aradi városháza. A flamand reneszánsz stílusban készült épületnek boltíves főbejárata és két mellékbejárata van, az 54 méter magas főtorony a középkori városházákra emlékeztet, toronyóráját 1878-ban Svájcból hozatták – olvasható Ujj János aradi helytörténész Arad – Történelmi városkalauz című monográfiájában.

Az egykori sópajta helyén emelt épület még impozánsabb lett volna az eredeti tervek alapján, viszont a város akkori atyái elszámolták magukat. A párhuzamosan épülő színház felemésztette a pénz javát, így le kellett mondani többek között a városháza második emeletéről és a Marosra néző épületszárnyról. Az építésre kiírt pályázatot Lechner Ödön, a 19. század egyik legnevesebb építésze nyerte meg, de mivel tervének kivitelezésére nem futotta a költségvetésből, megbízták Pekár Ferenc helyi műépítészt egy olcsóbb változat elkészítésével.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.