Felújítják a városháza toronyóráját

A múlt hétvégén megkezdték az aradi városháza toronyórájának a leszerelését, hogy megjavítsák és restaurálják az időmérő szerkezetet.

A hiányzó alkatrészek pótlása, a rozsdás darabok megtisztítása, az óraszerkezet megjavítása és beállítása körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy az átfogó felújítási munkálatok során nemcsak arra törekednek, hogy eredeti formájában állítsák helyre a toronyórát, hanem a harangot és a hangberendezést is megjavítják, hogy ismét zenéljen. A szerkezet az egész órákat és a negyedórákat is jelezni fogja.

A városháza közleménye idézi Călin Bibarț polgármestert, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy egy nagymúltú aradi órásműhely nyerte meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást. A munkálatok összértéke meghaladja a 172 800 lejt (áfa nélkül), és várhatóan ősz végére, tél elejére kerülhet vissza a toronyóra az eredeti helyére. A polgármester közölte, hogy a közelgő nyári városnapok miatt nem hagyják üresen „tátongani” az óralapok helyét, hanem imitációval takarják le az üreget.

Idén volt 145 éve, hogy a díszterem befejezésével végleg elkészült a mai aradi városháza. A flamand reneszánsz stílusban készült épületnek boltíves főbejárata és két mellékbejárata van, az 54 méter magas főtorony a középkori városházákra emlékeztet, toronyóráját 1878-ban Svájcból hozatták – olvasható Ujj János aradi helytörténész Arad – Történelmi városkalauz című monográfiájában.

Az egykori sópajta helyén emelt épület még impozánsabb lett volna az eredeti tervek alapján, viszont a város akkori atyái elszámolták magukat. A párhuzamosan épülő színház felemésztette a pénz javát, így le kellett mondani többek között a városháza második emeletéről és a Marosra néző épületszárnyról. Az építésre kiírt pályázatot Lechner Ödön, a 19. század egyik legnevesebb építésze nyerte meg, de mivel tervének kivitelezésére nem futotta a költségvetésből, megbízták Pekár Ferenc helyi műépítészt egy olcsóbb változat elkészítésével.

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.