Felújítják a városháza toronyóráját

2022. június 20.
A múlt hétvégén megkezdték az aradi városháza toronyórájának a leszerelését, hogy megjavítsák és restaurálják az időmérő szerkezetet.
<em>Hír szerkesztése</em> Felújítják a városháza toronyóráját
A polgármesteri hivatal által közreadott felvétel

A hiányzó alkatrészek pótlása, a rozsdás darabok megtisztítása, az óraszerkezet megjavítása és beállítása körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy az átfogó felújítási munkálatok során nemcsak arra törekednek, hogy eredeti formájában állítsák helyre a toronyórát, hanem a harangot és a hangberendezést is megjavítják, hogy ismét zenéljen. A szerkezet az egész órákat és a negyedórákat is jelezni fogja.

A városháza közleménye idézi Călin Bibarț polgármestert, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy egy nagymúltú aradi órásműhely nyerte meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást. A munkálatok összértéke meghaladja a 172 800 lejt (áfa nélkül), és várhatóan ősz végére, tél elejére kerülhet vissza a toronyóra az eredeti helyére. A polgármester közölte, hogy a közelgő nyári városnapok miatt nem hagyják üresen „tátongani” az óralapok helyét, hanem imitációval takarják le az üreget.

Idén volt 145 éve, hogy a díszterem befejezésével végleg elkészült a mai aradi városháza. A flamand reneszánsz stílusban készült épületnek boltíves főbejárata és két mellékbejárata van, az 54 méter magas főtorony a középkori városházákra emlékeztet, toronyóráját 1878-ban Svájcból hozatták – olvasható Ujj János aradi helytörténész Arad – Történelmi városkalauz című monográfiájában.

Az egykori sópajta helyén emelt épület még impozánsabb lett volna az eredeti tervek alapján, viszont a város akkori atyái elszámolták magukat. A párhuzamosan épülő színház felemésztette a pénz javát, így le kellett mondani többek között a városháza második emeletéről és a Marosra néző épületszárnyról. Az építésre kiírt pályázatot Lechner Ödön, a 19. század egyik legnevesebb építésze nyerte meg, de mivel tervének kivitelezésére nem futotta a költségvetésből, megbízták Pekár Ferenc helyi műépítészt egy olcsóbb változat elkészítésével.

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.