Felavatták az eredeti Csiky Gergely-szobrot az iskolaépület centenáriumán [AUDIO]

Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai római katolikus plébános áldotta meg az újraavatott alkotást | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai római katolikus plébános áldotta meg az újraavatott alkotást | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az iskolaépület fennállásnak 100. évfordulóját ünnepelték ezen a héten az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Az ünnepségsorozat fő rendezvényét, a Csiky-napot pénteken tartották, amikor is a névadóra, a Pankotán született drámaíróra emlékeztek.

A centenárium kiemelkedő mozzanata volt Csiky Gergely mellszobrának a leleplezése: az alkotást eredetileg 1912-ben állították fel Aradon, köztéren, de az első világháború után a román kultúrpolitika módszeresen eltüntette a magyar emlékeket.

Ennek esett áldozatául a Csiky-szobor is. Sokáig elveszettnek hitték, de idén nyáron a múzeum felújítása során megtalálták, és a magyar közösségnek adták vissza, s közmegegyezéssel az iskola udvarán állították fel.

Pataky Lehel Zsolt összefoglalója az ünnepségről a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

 

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.