Faragó Péter: „Nehéz időkben összefognak a magyarok”

2020. november 20.
December 6-án tartják meg az idei parlamenti választásokat. Az RMDSZ Arad megyei szervezete képviselőjelölt-listájának az élén Faragó Péter jelenlegi képviselő, a szervezet elnöke áll. A kampány és a választás tétje mellett arról is kérdeztük, hogy milyennek ítéli meg a hamarosan lejáró négyéves ciklust.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: „Nehéz időkben összefognak a magyarok”
Faragó Péter parlamenti képviselőjelölt | Fotó: RMDSZ

Legyünk újra a mérleg nyelve!

– Miért fontos, hogy megőrizze pozícióját az RMDSZ a parlamentben, vagy ha lehet, meg is erősítse azt?

– Legyünk újra a mérleg nyelve! Csak erős bukaresti képviselet tudja megvédeni a közösség biztonságát és fejleszteni a magyarlakta vidékeket. Számunkra minden választásnak nagy a tétje. Mi csak ott tudjuk megvédeni közösségünk érdekét, ahol a döntések születnek. Ott lenni Brüsszelben, erősnek lenni az önkormányzatokban – ezek mindig nagy tétek. De egyik sem akkora, mint a mostani: a tét most az, hogy nélkülünk rólunk senki ne tudjon dönteni, hogy a magyar képviselet nélkül ne lehessen kormányt alakítani.

Ehhez szükséges, hogy az eddigiekhez képest több képviselőt és szenátort küldjünk a bukaresti parlamentbe. A magyar pártok közötti összefogással és a magyar választók példás mozgósításával ez megvalósítható. El kell érnünk, hogy újra mi, a magyarok legyünk a mérleg nyelve a román politikában.

December 6-án újra fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét és a magyar összefogásban rejlő tartalékjainkat is. Ez a döntés a következő négy évben a magyarság legfontosabb erőpróbája. El kell kerülnünk azt a tragédiát, amely felvidéki barátainkat parlamenti képviselet nélkül hagyta. Hiszen csak az erős, megkerülhetetlen képviselet a romániai magyarok biztonságának garanciája.

Nehéz időkben összefogunk

– Milyen üzenete van annak, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség együttműködési megállapodást írta alá a választások előtt, és közös listát állítanak, pontosabban az EMSZ jelöltjei is az RMDSZ képviselőjelölt-listáin kaptak helyet?

– Magyar egység jött létre az erős képviseletért. Sokszor bizonyítottuk: vitáink dacára egymásra vagyunk utalva, sokfélék vagyunk, mégis összetartozunk. Amikor baj van, összezárunk, ha támadás ér, csak magunkra számíthatunk. Amikor nehéz időket élünk, összefogunk. Támadások és a járvány közepette vagyunk – nehéz idők ezek. Ezért ismét összefogtunk.

Az elmúlt évtizedekben soha nem volt ekkora mértékű magyar összefogás. És soha nem is volt ekkora szükség rá, mint most. 2020-ban minden magyar politikai erő része ennek. A nehéz időkben ez az egyetlen járható út. Az Erdélyi Magyar Szövetséggel nem értünk mindenben egyet, az önkormányzati választások során sok településen egymással versenyeztünk. De összeköt bennünket a magyarok közös érdeke, azaz biztonságunk. Mert ma is ez a legfontosabb. Ilyenkor nem lehet vita, nem lehet széthúzás: közösen kell megóvnunk családjainkat, közösségünket, településeinket.

Ha összefogunk, nem csupán számában, de erejében is növekedhet a magyar képviselet. Közösségünket akkor tudjuk megvédeni, ha képviseletünk erős és megkerülhetetlen.

– Kik, mik ellen kell védekezni?

– Meg kell védenünk közösségünket a román nacionalistáktól, akik a magyarok boldogulása ellen dolgoznak, akik bezárnák iskoláinkat, akadályoznák anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatát. Meg kell védenünk azoktól is, akik román pártok támogatására buzdítják a magyar közösséget. Tudjuk, megtanultuk: ezeknek a pártoknak csak a szavazatunk kell, a gondjaink hidegen hagyják őket. És meg kell védenünk az eddig elért eredményeinket is azoktól, akik egy tollvonással visszacsinálhatják azt, amit kitárgyaltunk vagy közösen kiharcoltunk.

Kormányozni, de nem minden áron

– Szerepet vállalna az RMDSZ a majdani kormányban?

– Az az érdekünk, hogy ne lehessen nélkülünk meghozni a fontos döntéseket. A kormányzás a legjobb eszköz erre. Garanciát jelent arra, hogy közösségi jogainkat tiszteletben tartsák, az általunk fontosnak tartott beruházások, fejlesztések, gazdaságélénkítő és az egészségügyet fejlesztő programok megvalósuljanak. De nem kell kormányozni mindenáron.

A kormányzati pozícióink akkor lehet erős, ha: az RMDSZ a mérleg nyelve, nélküle nincs kormánytöbbség, a kormányprogram erős garanciákat tartalmaz a kisebbségi jogok érvényesítése területén és hét szakpolitikai feltétel is teljesül; ezek az egészségügy, szociális intézmények és gyógyszeripar előnyben részesítése, a korszerű oktatás anyanyelven is, a pénzügyi decentralizáció az önkormányzatok javára, a kkv-k, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kiemelt támogatása, nagy infrastrukturális beruházások (autópálya-építések) gyorsítása, az adminisztráció digitalizálása, a fenntarthatóság érvényesítése minden területen.

Az RMDSZ aradi képviselőjelöltje szerint a szövetség javaslatai jobb helyzetet teremtettek az egészségügytől kezdve a...

Közzétette: Aradi Hírek – 2020. november 13., péntek

– Hogyan értékeli a közelmúlt eseményeit?

– Az elmúlt két év számos kihívás elé állította közösségünket. Támadások közepette kellett helytállnunk. Egyik kezünkkel védekeztünk, a másikkal építkeztünk. Ennek ellenére a magyarok példásan teljesítettek tavaly az EP-, idén az önkormányzati választásokon. Történelmi győzelmet arattunk Marosvásárhelyen, megtartottuk Szatmárnémetit, megszereztük Szászrégent, négy megyét magyar ember vezet, és sok helyen új szintre lép a településeink, városaink fejlesztése. Az elmúlt négy évben is minden lépésünkkel és munkánkkal a magyar közösség biztonságát tartottuk szem előtt a parlamentben.

December 6-án újra fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét és a magyar összefogásban rejlő tartalékjainkat is. Ez a döntés a következő négy évben a magyarság legfontosabb erőpróbája.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică: 13200002.

További hírek

Hír beküldése
Nézők előtt rendezhetik meg a medgyesiek elleni vasárnapi meccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román hatóságok
A közegészségügyi igazgatóság vezetője szerint ez természetes.
Hír beküldése
A gyulafehérvári római katolikus érsekség körlevele szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún, és valamennyien kitűzőt kell viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek.
Hír beküldése
Egy kis segítség.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől visszatérhet az iskolába minden diák Aradon
Egy ezrelék alá esett a fertőzöttségi ráta.
<em>Hír szerkesztése</em> Két kamion és egy kisautó karambolozott
A vétlen sofőr húzta a rövidebbet.
<em>Hír szerkesztése</em> Külhoni magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt
Hétfőtől a külföldön élő magyar állampolgárok is regisztrálhatnak a magyarországi oltásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszűnik a kijárási tilalom és a kültéri maszkviselés a nem zsúfolt helyeken
Visszatérhetnek a nézők a lelátókra, és engedélyezik a magánrendezvények szervezését.
<em>Hír szerkesztése</em> Konzuli fogadónap június végén
Átvesznek egyszerűsített honosítási eljárásban kérelmezett dossziékat.
<em>Hír szerkesztése</em> Román nyelven jelentették meg Puskel Péter két könyvét [AUDIO]
Péntek délben mutatják be a köteteket a könyvtárban.