Faragó Péter: hiteles magyar érdekképviseletet az RMDSZ jelöltjei látnak el

2020. szeptember 11.
Arad megyében jelenleg öt polgármesteri és öt alpolgármesteri tisztséggel rendelkezik az RMDSZ, és több mint 60 önkormányzati képviselője van megyeszerte: az idei helyhatósági választásokon ezeket a mandátumokat szeretnék megőrizni, sőt, ha lehet növelni a számokat – mondta Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke és Arad megyei önkormányzati elnökjelöltje.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: hiteles magyar érdekképviseletet az RMDSZ jelöltjei látnak el
Kérik, hogy a szeptember 27-i helyhatósági választáson pecsételjenek mind a négy szavazólapon az RMDSZ-re | Fotó: rmdszarad.ro

– Tizenhét közigazgatási egységben indít jelölteket a magyar érdekvédelmi szövetség Arad megyében. Ezek közül 12 településen polgármesterjelöltje is van a szervezetnek, a többi helyen csak képviselőjelölti listát állítottak. Milyen megfontolásból?

– Igyekeztünk teljes listát letenni minden olyan településen, ahol magyarok élnek és RMDSZ-szervezet működik, de azokon a településeken, ahol szórványban van a magyarság, nem könnyű az aláírásgyűjtés, és nem egyszerű feladat a jelöltek megtalálása sem, akik vállalják a képviseletet, vállalják a kampányt, annak minden velejárójával együtt. Azokon a településeken, ahol a helyiek nem láttak reális esélyt arra, hogy a polgármesterjelöltünk jól tudjon szerepelni, ott csak tanácsosi listával jelentkezik az RMDSZ, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy ott is legyen a helyi magyar közösségnek legalább az önkormányzatban hangja, aki vagy akik a mi közösségi érdekeinket képviselhetik.

– Mekkora az esélye annak, hogy a kisiratosi, nagyiratosi, németperegi, szintei és tőzmiskei polgármesteri mandátumokat megőrizze az RMDSZ, a mostani elöljárókat újraválasszák?

– A most hivatalban lévő polgármestereink mind vállalták, hogy a 2020-as helyhatósági választásokon megméretkeznek, hisz mind nagyon sok megvalósítást tudnak felmutatni, az érintett települések épültek-szépültek, fejlődtek az elmúlt négy év alatt is. Ehhez sikerült támogatásokat biztosítani megyei önkormányzati szintről, illetve a parlamenti képviseletnek hála, Bukarestből is tudtunk jelentős összegeket biztosítani annak érdekében, hogy községeink fejlődjenek. Úgyhogy bátran állhatnak a választók elé az újabb mandátumra pályázó polgármesterjelöltjeink is.

Vannak települések, ahol bízunk abban, hogy egy jó választási szereplés eredményeként polgármesteri tisztségre válthatjuk a jelenlegi alpolgármesteri tisztséget. Mindezt, persze, olyan körülmények között, hogy egyfordulós polgármester-választást tartanak Romániában. Sosem tagadtuk, hogy a mi, magyar közösségi érdekünk az, hogy egyfordulósak maradjanak a választások, hiszen olyan településeken, ahol nem vagyunk többségben, ott a második fordulóban a magyar jelöltnek általában nincs esélye a győzelemre, viszont egyfordulós választás esetén, ahol 35-40 százalékos a magyarság, és egységesen ki tud állni a saját érdekében, ott polgármesteri mandátumot is nyerhetünk. Azon fogunk dolgozni, hogy a jelöltjeink, akik felkészültek és a helyi közösségek tagjai, vezetni is tudják az adott községet a következő négy évben.

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2020. szeptember 11., péntek

– Vannak-e olyan települések, ahol valamely más párttal együttműködve vesznek részt a választásokon egy-egy képviselői mandátum vagy alpolgármesteri tisztség reményében?

– Olyan jellegű együttműködések, amilyeneket most láthattunk először Beszterce-Naszód vagy Hunyad megyében, hogy a román pártokkal közös listán szerepelnek az RMDSZ-es jelöltek, Arad megyében nincsenek. Van egy-két példa arra, hogy az RMDSZ-nek nincs polgármesterjelöltje, csak tanácsosjelöltjei, annak érdekében, hogy egy alpolgármesteri tisztséget később meg tudjunk szerezni. Mint Vinga községben, ahol a majláthfalvi RMDSZ-szervezetben úgy gondolták, hogy a polgármester-választáson támogatják a hivatalban lévő elöljárót, a Nemzeti Liberális Párt jelöltjét, és ennek fejében – a tárgyalások értelmében – a következő ciklusban is lesz magyar, RMDSZ-es majláthfalvi alpolgármester.

Tegnap Simonyifalván, Bélzerinden és Vadászon jártunk önkénteseinkkel. Szeptember 27-én szavazzunk a TULIPÁNRA! #fejlődőtelepülésekerősközösségek

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2020. szeptember 8., kedd

Úgy érzem, hogy a megyei önkormányzatot vagy az aradi városi tanácsot illetően van olyan erős a magyar közösség, hogy a saját lábán, az identitását megőrizve bejusson ezekbe a képviselőtestületekbe, és azokban a választási eredményektől függően, tárgyalásos úton, a saját erejében bízva, a magyar közösség érdekeit érvényesíteni tudja a következő négy évben. S ez nemcsak alpolgármesteri tisztséget jelent, hanem azt is, hogy a magyar közösség számára prioritást élvező projektekre finanszírozást is szerezzünk.

– Mennyire befolyásolhatja a választási eredményeket a magyar–magyar verseny?

– Az, hogy vannak magyar jelöltek a román pártok listáin, sajnos nem újdonság. Viszont igazi, hiteles magyar érdekképviseletet ők nem tudnak folytatni, hiszen a saját pártjuk a kezüket-lábukat megköti ebben a kérdésben. Lehet, hogy valamilyen szinten a helyi magyar közösség elfogadja őket, azonban én hiszem azt, hogy csak az RMDSZ színeiben megválasztott magyar emberek azok, akik felvállalják, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar közösség identitásbeli képviseletét is ellássák, önkormányzati szinten is.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

Hír beküldése
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Kisjenő RMDSZ-es polgármesterjelöltje bízik benne, hogy növelhető a tanácsosok száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Humor és muzsika az Aradi Magyar Napokon
Szombat este Lajkó Félix koncertezett a Kultúrpalotában.
<em>Hír szerkesztése</em> Papp Attila: elődeimnek nem sikerült ennyi mindent megvalósítaniuk
Harmadik mandátumára pályázik Nagyiratos RMDSZ-es polgármestere.
<em>Hír szerkesztése</em> Autóalkatrészek közé bújtak a migránsok
Több mint kéttucatnyi menekültek fogtak el Nagylakon.