Faragó Péter: „Ellenszélben is sikerült eredményeket elérnük”

2020. november 13.
December 6-án tartják meg az idei parlamenti választásokat. Az RMDSZ Arad megyei szervezete képviselőjelölt-listájának az élén Faragó Péter jelenlegi képviselő, a szervezet elnöke áll. A kampány és a választás tétje mellett arról is kérdeztük, hogy milyennek ítéli meg a hamarosan lejáró négyéves ciklust.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: „Ellenszélben is sikerült eredményeket elérnük”
Faragó Péter parlamenti képviselőjelölt | Fotó: RMDSZ

Védekeznünk és építkeznünk kellett az elmúlt években

– Az elmúlt két év számos kihívás elé állította közösségünket – kezdte Faragó Péter. – Támadások közepette kellett helytállnunk. Folytonos készültségben voltunk, figyeltünk, vigyáztunk. Egyik kezünkkel védekeztünk, a másikkal építkeztünk.

Románia, pontosabban a Nagy Egyesülés centenáriumán, 2018-ban támadni és elszigetelni próbáltak minket, de mi megmutattuk, hogy értékteremtő közösség vagyunk, amely hozzájárult az ország fejlődéséhez. Ami késett, nem múlott: 2019-ben példátlan nacionalista agressziónak voltunk tanúi az úzvölgyi katonai temetőben. Válaszként példás részvételt produkáltunk az európai parlamenti választásokon, és megerősítettük képviseletünket Brüsszelben.

– A 2020-as év sem jobb, legalábbis más szempontból...

– Idén egy teljesen váratlan és láthatatlan fenyegetéssel állunk szemben: a világjárvány veszélybe sodorta és megváltoztatta életünket. De a legnagyobb bajban is megmutattuk, mit ér a közösségi szolidaritás: megszerveztük magunkat, segítettünk a bajbajutottakon, védekeztünk és fejlesztettünk, ahol lehetett.

Erdélyben a koronavírus közelebb hozta a román és a magyar közösségeket, mert közös volt a cél: rájöttünk, nem egymást, hanem a járványt kell legyőznünk. Ekkor, nem véletlenül időzítve, következett Iohannis államfő magyar nyelvből gúnyt űző és a magyar közösséget megbélyegző nyilatkozata. De a válaszunk erre is megvolt – a magyarok példásan teljesítettek az önkormányzati választásokon. A szórványban ért veszteségek ellenére megerősödött a helyi képviselet Erdély-szerte: történelmi győzelmet arattunk Marosvásárhelyen, megtartottuk Szatmárnémetit, megszereztük Szászrégent, négy megyét magyar ember vezet, és sok helyen új szintre lép a településeink, városaink fejlesztése.

Ellenszélben is haladtunk

– Milyen eredményeket tudnak felmutatni a parlamentben?

– Ellenszélben is haladtunk, az akadályok ellenére is vannak eredményeink a parlamentben. Az elmúlt négy évben is minden lépésünkkel és munkánkkal a magyar közösség biztonságát tartottuk szem előtt. Ma már nem lehet magyar osztályokat megszüntetni a mi beleegyezésünk nélkül, nem tudják mesterségesen megváltoztatni a közigazgatási egységek határát úgy, hogy azzal az etnikai arányokat módosítsák, több erdélyi városi és megyei kórház jelentősen fejlődött.

A családok védelme kiemelt feladatunk: a parlamentben emeltük a gyerekpénz összegét, eltörölve a méltánytalan számolási rendszert. Munkánknak köszönhetően erősebb és gyorsabb védelmet kapnak a családon belüli erőszak áldozatai.

Közzétette: Faragó Péter – 2020. november 12., csütörtök

Az oktatás terén is kézzelfogható eredményeink vannak: ingyen utazhatnak az ingázó diákok, és differenciált tanterv alapján oktatják a román nyelvet. Ma az RMDSZ-nek is köszönhetően jobban megfizetik a pedagógusokat. Gyakornoki lehetőséget kaptak a frissen végzett egyetemisták, és jóváhagyásunk nélkül nem szüntethetnek meg magyar osztályokat.

– Fontos szegmense az erdélyi magyar társadalomnak a gazdatársadalom. Ők miben számíthatnak a politikai képviseletre?

– A gazdákat, termelőket és vállalkozókat a korábbi támogatások kiterjesztésével és új pályázati lehetőségek megteremtésével segítettük. Elértük, hogy akár 2-3 nap alatt vállalkozást lehet indítani. Ugyanakkor a jövedelemadó csupán 3 százalékát kell befizetniük azoknak a cégeknek, amelyeknek az éves árbevételük nem haladja meg az egymillió eurót. Fontos eredmény, hogy több mint 10 ezer vállalkozás az adóhivatal (ANAF) regionális központjai helyett ismét a megyei adóügyi hivatalokban intézheti az adóügyeit.

– Milyen megoldási javaslatokkal állt elő az RMDSZ az egészségügyi ellátás javítására?

– A most különösen kritikus egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, hogy lehetőséget biztosítottunk a rezidens orvosok számára konkrét tapasztalatszerzésre; ingázókkal oldottuk meg a kistelepülések családorvoshiányát. Elértük, hogy hivatalosan is anyanyelvünkön fordulhassunk az orvoshoz panaszainkkal, amennyiben az adott településen eléri a 20 százalékot a magyar közösség aránya.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică: 13200002.

További hírek

Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is lesz AMISZ-Mikulás
Ajándékcsomagok, ajándék bábelőadások, ajándékkoncert.