Ezután kerülhet sor a polgármesterek és tanácsosok beiktatására

2020. október 13.
A szeptember 27-i helyhatósági választásokon mandátumhoz jutott polgármesterek, megyei tanácselnökök, helyi és megyei önkormányzati képviselők beiktatása a következő napokban-hetekben lesz esedékes, miután a Központi Választási Iroda (BEC) csak a múlt pénteken hirdette ki a voksolás végeredményét.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezután kerülhet sor a polgármesterek és tanácsosok beiktatására
Péró Tamás megyei RMDSZ-es tanácsos a négy évvel ezelőtti eskütételen | Archív felvétel

A BEC által megállapított választási végeredményt a helyi (területileg illetékes) bíróságoknak kellett hitelesíteniük, az erről készült jegyzőkönyvet pedig elküldték a pártoknak, amelyeknek október 13-ig, keddig kell nyilatkozniuk arról, hogy a listáikon szereplő és mandátumhoz jutott jelöltek vállalják-e a beiktatást – magyarázta Tóth Csaba jogász, az Arad Megyei Választási Bizottság (BEJ) RMDSZ által jelölt volt tagja.

A nyilatkozatot azért kell letenni, mert előfordulhat, hogy a választások óta valamelyik jelölt elhalálozott, vagy a párt időközben megvonta tőle a bizalmat, esetleg a mandátumhoz jutó jelölt nem vállalja a továbbiakban a szereplést (például ismert parlamenti képviselők is a jelöltlistákra kerültek „húzó nevekként”, akik nem adják fel helyüket a törvényhozásban, vagy egy-egy jelölt a helyi és a megyei tanácsosjelöltek listáján is befutó helyen szerepelt, és döntenie kell, hogy melyik funkciót tölti be), és akkor a listán utána következő személyt illeti meg a képviselői hely.

Miután a nyilatkozatokat beküldik a bíróságokhoz, azok sürgősségi eljárásban tudomásul veszik azokat, és gyakorlatilag kihirdetik az új képviselőtestületek összetételét, illetve a polgármesterek és megyei tanácselnökök személyét. Ekkor össze lehet hívni alakuló ülésre az új közgyűléseket, megválasztani az alpolgármestereket/megyei tanácsosi alelnököket, illetve beiktatni a polgármestereket és a megyei tanácselnököket.

Tóth Csaba szerint a megyei prefektúráktól is függ, hogy milyen dátumra esik majd az eskütétel, ugyanis a kormánymegbízottak hivatalának egy-egy képviselője is jelen szokott lenni az eseményen. A jogász szerint azonban most már napokon belül a legtöbb településen sort kerítenek a beiktatásokra, késlekedés csak ott várható, ahol valamelyik pártnak nem sikerült többséget kialakítani, és a helyi koalíciós tárgyalások sem vezettek még eredményre.

Az idei helyhatósági választásokat a koronavírus-járvány miatt halasztották el júniusról szeptemberre, és törvénymódosítás útján hosszabbították meg a helyi választották mandátumát november elsejéig. Amíg az új képviselőtestetületek össze nem állnak, a hivatalban lévők november elsejéig ülésezhetnek és határozatokat is elfogadhatnak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.