Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon

2021. szeptember 20.
A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági szabályokra alapozva az Aradi Magyar Napok szervezői is védettségi igazoláshoz vagy negatív gyorsteszthez kötik a rendezvényeken való részvételt – tájékoztatott hétfői közleményében az RMDSZ Arad megyei szervezete.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon

A szeptember 22. és október 6. között zajló programsorozat szeptember 25–26-i fesztiválhétvégéjén, valamint a beltéri rendezvényein kötelező a védőmaszk viselése, ezenkívül pedig európai uniós Covid-igazolvánnyal vagy magyarországi védettségi igazolvánnyal kell igazolni a koronavírus elleni oltás meglétét, a negatív teszteredményt, vagy a betegségből való felgyógyulást.

A résztvevők egy karszalagot kapnak, ehhez regisztráció szükséges az RMDSZ irodájában, vagy a rendezvények helyszínén a kezdés előtt.

A feltételek között szerepel a 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt negatív eredménye is, holott a szeptember 9-i, a veszélyhelyzet meghosszabbítására hozott kormányhatározat 48 órára emelte a gyorstesztek érvényeségi idejét, az uniós szabályokhoz igazodva. Érdeklődésünkre, hogy miért szigorúbbak a szabályok az Aradi Magyar Napokon, mint amit a törvény előír, Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke azt mondta, hogy – például a hétvégi koncerteken – akinek nincs tesztje, a helyszínen 20 lejért csináltathat gyorstesztet, és a szombaton elvégzett teszt vasárnap is egész nap érvényes lesz.

Az alábbiakban olvashatják az RMDSZ közleményét a vonatkozó szabályokról:

„Szervezőkként arra törekszünk, hogy a hatályban lévő járványügyi szabályozásokat betartva, a lehető legbiztonságosabb keretek között tegyük elérhetővé mindenki számára rendezvénysorozatunkat. A jelenleg hatályban lévő szabályozások értelmében az Aradi Magyar Napok programsorozatának látogatása a következő feltételek mellett lehetséges:

A Megbékélési parkban, valamint minden beltéren megszervezésre kerülő rendezvényen való részvételhez minden 6 évnél idősebb résztvevőnek rendelkeznie kell az alábbiak egyikével:

  • 10 napnál régebbi oltási igazolás
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt
  • 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt
  • A koronavírus-megbetegedésből kigyógyultak esetében minimum 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolás

Ha az alábbiak egyikével sem rendelkezik, a Megbékélési parkban regisztrációs pontokat állítunk fel a szeptember 25–26. között zajló eseménysorozaton, valamint az ExperiDance Fergeteges – Sissi legendája előadáson, ahol a résztvevők felvehetik a belépést biztosító karszalagot, valamint élhetnek a gyorstesztelési lehetőséggel. A helyszínen elvégezhető gyorstesztek ára 20 lej.

Arra kérjük azon résztvevőket, akik a gyorstesztelési lehetőséggel szeretnének élni az ExperiDance Fergeteges – Sissi legendája előadáson, hogy szeptember 22-én, szerdán 15 és 18 óra között érkezzenek a Sportcsarnokba, ahol erre lehetőséget biztosítunk. Az előadás 19 órakor kezdődik, de a torlódás elkerülése érdekében a kapunyitásra 18 órakor kerül sor.

A programpontokon való részvételt lázmérés és kézfertőtlenítés előzi meg.

Az érvényes oltási igazolással rendelkező személyek karszalagot kapnak, melynek viselésével szabadon beléphetnek az Aradi Magyar Napok programsorozatára. A rendezvénysorozat teljes idejére érvényes karszalagokat az RMDSZ Arad megyei szervezetének székházában már hétfőtől (szeptember 20.) igényelhetik a résztvevők 9–17 óra között. A karszalagot a helyszínen lévő regisztrációs pontoknál is igényelhetik.

Arra kérjük a résztvevőket, hogy a torlódás elkerülése végett már az események előtt igényeljék a karszalagot. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy a karszalagok a Magyar Napok programhelyszínein való szabad mozgást biztosítják, az illetékes hatóságok pedig ettől függetlenül az oltási igazolást bárki esetében ellenőrizhetik, ezért mindenkit megkérünk arra, hogy tartsa magánál az oltási igazolását papír vagy digitális formátumban.

A bel- és kültéri rendezvényhelyszíneken a részvétel védőmaszk viseléséhez kötött.

Az Aradi Magyar Napok rendezvényei európai védettségi igazolvánnyal és magyarországi védettségi kártyával egyaránt látogathatók. A résztvevők türelmét és megértését kérve arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a különböző szabályozásokat és óvintézkedéseket egymás biztonságának és egészségének megóvása érdekében, a törvényi előírásoknak megfelelően alkottuk meg.”

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.