Enyhén nőtt a sikeresen érettségizők aránya

Az első, 69,33 százalékról 71,75 százalékra emelkedett az Arad megyében sikeresen érettségizők aránya – tájékoztatott pénteken a tanfelügyelőség, miután nyilvánosságra hozták az óvások utáni eredményeket.

A friss diplomások aránya 2,41 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy a nyári szesszióban a 2537 vizsgázóból 1820-an értek el 6-osnál nagyobb átlagot – 1692-en közül idei végzősök, 128-an korábbi évfolyamok végzősei.

Az óvások nyomán kettőre nőtt a színtízesre vizsgázók száma Arad megyében. Összesen 846 óvást nyújtottak be, 483 esetben megemelték a vizsgajegyet a felülbírálás után, 317 esetben viszont csökkentették azt; 46 esetben maradt az eredeti jegy.

Arad megye egyetlen magyar középiskolájában, a Csiky Gergely Főgimnáziumban 10-en nyújtottak be óvást románból, s ebből 5-öt bíráltak el pozitívan, 2 diák pedig a magyar jegyét óvta meg sikeresen, enyhe növelést elérve – számoltak be az intézmény Facebook-oldalán.

Az iskolában az óvások elbírálása nyomán nem változott a sikeres érettségizők száma, maradt a 84 százalék, illetve, ha csak az idei végzősöket vesszük alapul, a 91,30 százalék. Az osztályokra lebontott átlagokat tartalmazó táblázatokat ide kattintva találják meg.

A pótérettségire július 18–25. között lehet beiratkozni, s a román írásbeli vizsgával augusztus 16-án kezdődik a szigorlat.