Elnöki eskütétel a megyei tanácsnál - kedden alakuló ülés

 Ma délelőtt letette a hivatali esküt Nicolae Ioţcu, az Arad Megyei Tanács újraválasztott elnöke. Az ünnepségre és a képviselő-testület alakuló ülésére érkezett újságírókat meglepetésként érte a bejelentés, hogy a tanácsosok eskütételét és az alelnökök megválasztását elhalasztották kedd délre, így a hétfői esemény főszereplője csakis a régi-új elnök volt.

Mint köztudomású, a demokrata-liberális (PD-L), de a "zöldekkel" együtt induló, a Keresztény-Liberális Mozgalom színeiben mandátumot nyert Ioţcu párttársai eggyel kevesebb tanácsosi helyet szereztek a június 10-helyhatósági választásokon, mint a 14 tanácsost bejuttató Szociálliberális Unió, de a Dan Diaconescu-féle Nép Pártja (PP-DD) három, illetve az RMDSZ két tanácsosát maguk mellé állítva - úgy néz ki -, meglesz a demokrata többség a megyei tanácsban. Az alelnöki tisztségekre Eusebiu Pistru volt közlekedésügyi államtitkár (PD-L) és Remus Guţu (PP-DD) az esélyes.

Az RMDSZ-jelöltei közül Faragó Péter és Bognár Levente jutott be a megyei közgyűlésbe, de mivel előbbi parlamenti képviselő, utóbbi pedig a demokratákkal kötött megegyezés szerint valószínűleg megtarthatja aradi alpolgármesteri tisztségét (a másik alpolgármester a PP-DD-s Cătălin Ţiţirigă lehet), biztosra vehető, hogy lemondanak mandátumaikról, miként az RMDSZ-lista harmadik helyezettje, Király András sem adja fel tanügyi államtitkári állását. Így a negyedik és ötödik helyezettek, Sipos György és Bölöni György lehetnek (újra) a megyei tanácsosok; amúgy Bölöni pécskai helyi tanácsos is, de úgy nyilatkozott, hogy a megyét választja.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.