Elnöki eskütétel a megyei tanácsnál - kedden alakuló ülés

2012. június 25.

Ma délelőtt letette a hivatali esküt Nicolae Ioţcu, az Arad Megyei Tanács újraválasztott elnöke. Az ünnepségre és a képviselő-testület alakuló ülésére érkezett újságírókat meglepetésként érte a bejelentés, hogy a tanácsosok eskütételét és az alelnökök megválasztását elhalasztották kedd délre, így a hétfői esemény főszereplője csakis a régi-új elnök volt.

 

Mint köztudomású, a demokrata-liberális (PD-L), de a "zöldekkel" együtt induló, a Keresztény-Liberális Mozgalom színeiben mandátumot nyert Ioţcu párttársai eggyel kevesebb tanácsosi helyet szereztek a június 10-helyhatósági választásokon, mint a 14 tanácsost bejuttató Szociálliberális Unió, de a Dan Diaconescu-féle Nép Pártja (PP-DD) három, illetve az RMDSZ két tanácsosát maguk mellé állítva - úgy néz ki -, meglesz a demokrata többség a megyei tanácsban. Az alelnöki tisztségekre Eusebiu Pistru volt közlekedésügyi államtitkár (PD-L) és Remus Guţu (PP-DD) az esélyes.

Az RMDSZ-jelöltei közül Faragó Péter és Bognár Levente jutott be a megyei közgyűlésbe, de mivel előbbi parlamenti képviselő, utóbbi pedig a demokratákkal kötött megegyezés szerint valószínűleg megtarthatja aradi alpolgármesteri tisztségét (a másik alpolgármester a PP-DD-s Cătălin Ţiţirigă lehet), biztosra vehető, hogy lemondanak mandátumaikról, miként az RMDSZ-lista harmadik helyezettje, Király András sem adja fel tanügyi államtitkári állását. Így a negyedik és ötödik helyezettek, Sipos György és Bölöni György lehetnek (újra) a megyei tanácsosok; amúgy Bölöni pécskai helyi tanácsos is, de úgy nyilatkozott, hogy a megyét választja.

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.