Elnöki eskütétel a megyei tanácsnál - kedden alakuló ülés

Ma délelőtt letette a hivatali esküt Nicolae Ioţcu, az Arad Megyei Tanács újraválasztott elnöke. Az ünnepségre és a képviselő-testület alakuló ülésére érkezett újságírókat meglepetésként érte a bejelentés, hogy a tanácsosok eskütételét és az alelnökök megválasztását elhalasztották kedd délre, így a hétfői esemény főszereplője csakis a régi-új elnök volt.

 

Mint köztudomású, a demokrata-liberális (PD-L), de a "zöldekkel" együtt induló, a Keresztény-Liberális Mozgalom színeiben mandátumot nyert Ioţcu párttársai eggyel kevesebb tanácsosi helyet szereztek a június 10-helyhatósági választásokon, mint a 14 tanácsost bejuttató Szociálliberális Unió, de a Dan Diaconescu-féle Nép Pártja (PP-DD) három, illetve az RMDSZ két tanácsosát maguk mellé állítva - úgy néz ki -, meglesz a demokrata többség a megyei tanácsban. Az alelnöki tisztségekre Eusebiu Pistru volt közlekedésügyi államtitkár (PD-L) és Remus Guţu (PP-DD) az esélyes.

Az RMDSZ-jelöltei közül Faragó Péter és Bognár Levente jutott be a megyei közgyűlésbe, de mivel előbbi parlamenti képviselő, utóbbi pedig a demokratákkal kötött megegyezés szerint valószínűleg megtarthatja aradi alpolgármesteri tisztségét (a másik alpolgármester a PP-DD-s Cătălin Ţiţirigă lehet), biztosra vehető, hogy lemondanak mandátumaikról, miként az RMDSZ-lista harmadik helyezettje, Király András sem adja fel tanügyi államtitkári állását. Így a negyedik és ötödik helyezettek, Sipos György és Bölöni György lehetnek (újra) a megyei tanácsosok; amúgy Bölöni pécskai helyi tanácsos is, de úgy nyilatkozott, hogy a megyét választja.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.