Elhárították a veszélyt, lebontották a gyulavarsándi hidat [AUDIO]

A román vízügyi szakemberek lebontották a megroggyant gyulavarsándi régi fahíd elemeit a vízfelület felett, így elhárult a veszély, hogy újabb gerendák essenek a Fehér-Körösbe, és megrongálják a gyulai dusszasztóművet.

A magyar–román határtól mintegy két kilométerre lévő hídról a múlt szerdán estek le gerendák, és átsodródtak Magyarországra. Mivel a korábbi években volt már rá példa arra, hogy a fadarabok és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, a Fehér-Körös magyarországi szakaszán harmadfokú készültséget rendeltek el.

A román vízügyi szakemberek a hétvégén is dolgoztak a Nagypél község közigazgatási területén lévő gyulavarsándi híd bontásán – mondta hétfőn a területileg illetékes, nagyváradi székhelyű Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője, Pásztor Sándor: „Egy több mint 100 éves, régi, önkormányzati kezelésben lévő fahídról van szó, amely egyszerűen megroggyant. A hétvégén is dolgoztunk azon, hogy elbontsuk, mert a határszelvénbyen van, és Gyulán van egy olyan típusú műtárgy, amelyet veszélyeztetett volna, hogyha ezek a nagy fadarabok beleállnak.”

A víztükör feletti hídrészt már elbontották, a darabokat kihordták a partra, de Pásztor Sándor szerint onnan is elszállítják, hogy egy esetleges árhullám ne tudja lejjebb hordani. „Úgymond a meder száraz részén, a nagymeder részén is ki van építve ez a híd, az a rész stabil, de azt kértem az önkormányzattól, hogy azt is hordjuk el, hogy egy nagy árhullám esetén se legyen probléma sor – ígéretük szerint ezt a héten teljesítik” – mondta Pásztor, aki szerint „közvetlen veszély jelen pillanatban nincs”.

Tóth Csaba, Arad megye prefektusa szerint a helyi önkormányzat feladata lett volna, hogy megelőzzék a helyzetet, de sem infrastruktúra, sem szakértelem nem állt a községi vezetés rendelkezésére. A prefektúra a kárenyhítési munkálatok összehangolásában vállalt szerepet, illetve a jogalap megteremtésében, mert „a saját feje után senki sem bonthat el egy hidat”.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

 

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.