Egyre többen ragadnak citerát – II. Népzenei Fesztivál Kisiratoson [AUDIÓ]

A kisiratosi Rónasági Citerazenekar

 

Mindenkiből lehet citerás – szokták mondani, de a hozzáértők gyorsan hozzáteszik: mindenki megtalálhatja a helyét egy citerazenekarban. Úgy tartják, hogy a citera a magyar parasztember hangszere. Előnye, hogy különösebb zenei tehetség nélkül meg lehet tanulni rajta játszani, s talán ennek is köszönhető, hogy manapság egyre többen fedezik fel újra, és térnek vissza a népzenei gyökerekhez.

Több mint 240 citerás és népdalénekes vett részt a rendezvényen

 

Magyarországon például az alapfoktól a zeneakadémiáig oktatják az autentikus népzenét, de a Partiumban is egyre többen ragadnak citerát. Gyerekek, középkorúak és nagyszülők gyakran együtt zenélnek. Ennek az eredménye, hogy például Kisiratoson másodszor szervezték meg a Népzenei Fesztivált, a helybéli és magyarországi citerazenekarok és énekkarok találkozóját. 15 együttes lépett fel a szombati rendezvényen, amelyen jelen volt Pataky Lehel Zsolt is. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készült riportot.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/II-ik Nepzenei Fesztival Kisiratoson.mp3"] 

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.