Egyre többen ragadnak citerát – II. Népzenei Fesztivál Kisiratoson [AUDIÓ]

A kisiratosi Rónasági Citerazenekar

 

Mindenkiből lehet citerás – szokták mondani, de a hozzáértők gyorsan hozzáteszik: mindenki megtalálhatja a helyét egy citerazenekarban. Úgy tartják, hogy a citera a magyar parasztember hangszere. Előnye, hogy különösebb zenei tehetség nélkül meg lehet tanulni rajta játszani, s talán ennek is köszönhető, hogy manapság egyre többen fedezik fel újra, és térnek vissza a népzenei gyökerekhez.

Több mint 240 citerás és népdalénekes vett részt a rendezvényen

 

Magyarországon például az alapfoktól a zeneakadémiáig oktatják az autentikus népzenét, de a Partiumban is egyre többen ragadnak citerát. Gyerekek, középkorúak és nagyszülők gyakran együtt zenélnek. Ennek az eredménye, hogy például Kisiratoson másodszor szervezték meg a Népzenei Fesztivált, a helybéli és magyarországi citerazenekarok és énekkarok találkozóját. 15 együttes lépett fel a szombati rendezvényen, amelyen jelen volt Pataky Lehel Zsolt is. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készült riportot.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/II-ik Nepzenei Fesztival Kisiratoson.mp3"] 

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.