Egyelőre felszólítják, júniustól büntetik is a telektulajdonosokat, ha nem irtják ki a parlagfüvet

Burjánzó parlagfű | A helyi rendőrség által közreadott fotó

Burjánzó parlagfű | A helyi rendőrség által közreadott fotó

Az aradi önkormányzat az alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség révén májusban elkezdte beazonosítani azokat a telkeket a megyeszékhelyen, amelyeken elszaporodott a parlagfű.

A polgármesteri hivatal sajtóközleményében leszögezte: a meleg és csapadékos időjárás kedvez az allergén gyomnövény növekedésének, és jelenleg akkorára nőt a parlagfű, hogy jól beazonosítható. Főleg a használaton kívüli, vagy alig használt területeken, kertekben burjánzik el.

Egyelőre csak felszólítást küldenek a telektulajdonosoknak, hogy kaszálással, gyökerestől való kitépéssel vagy gyomirtóval pusztítsák el a növényt, hogy megelőzzék a virágba borulást és a pollen szétszóródását, ami súlyos allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél. Júniust 5. után már bírságolni is fognak – figyelmeztetett a városháza.

A 2018/6. számú törvény értelmében a telektulajdonosok kötelesek gondoskodni a parlagfű kiirtásáról. Ha elmulasztják ezt, a természetes személyekre 1000–5000, a jogi személyekre 10 ezer és 20 ezer lej közötti bírság szabható ki.

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.