Degré Alajosra emlékeztek Lippán [AUDIO]

2020. január 15.
A tavaly januárban, születése 200. évfordulóján állított emléktábla megkoszorúzásával emlékeztek meg idén Degré Alajosról a szülővárosában, az Arad megyei Lippán.
<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajosra emlékeztek Lippán [AUDIO]
Az emléktábla megkoszorúzása | Fotó: Pálfi Kinga

Az 1848-as március ifjak egyike, ügyvéd és honvédtiszt korának egyik ismert írója volt, a forradalmi ütközetekről szóló beszámolói hadtörténeti forrásmunkáknak tekinthetők, de szépirodalmi tevékenysége is jelentős.

Degré Alajos francia és magyar szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1819. január 6-án a Maros-völgyében egykor jelentős vásár- és vámszedő helynek számító Lippán. Ügyvédnek tanult, miközben az irodalommal is foglalkozott, de az 1848-as forradalom szele őt is megérintette – meséli Czernák Ferenc, a lippai Degré Alajos Olvasókör alapítója és elnöke.

Az egykori katonatiszt, Czernák Ferenc nyugállományba vonulása után műkedvelői szinten az irodalomnak és a helytörténeti kutatásnak szentelte az életét. 2005-ben hozta vissza a köztudatba Degré Alajos nevét, amikor is róla nevezte el az általa alapított olvasókört, tavaly pedig saját költségen márvány emléktáblát állíttatott a néhai honvédtiszt szülőháza helyén lévő épület falán. Ez az első magyar köztéri emlékjel Lippán, a Degré Alajos Olvasókör pedig az egyetlen rendszeres magyar kulturális program a szórványok szórványának számító városban.

Az idei lippai megemlékezésen részt vett a magyarországi Olvasókörök Szövetsége mohácsi társelnöke, Szűcs László.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

További hírek