Csiha Kálmánra emlékeztek a tízéves gáji református templomban [AUDIÓ]

A hálaadó istentiszteleten a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István hirdetett igét.

Arad külvárosában, Gájban 1951-ben alakult meg az önálló református gyülekezet. Szervezője és első lelkipásztora a későbbi erdélyi püspök, Csiha Kálmán volt. Rá emlékeztek szombaton abból az alkalomból, hogy tíz éve szentelték fel az egyházközség templomát.

A hálaadó istentiszteleten a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István hirdette az igét, a gyülekezet- és templomépítés történetét Czégé Imre gáji tiszteletes idézte fel. A gyerek- és ifjúsági kórus éneke után a templomkertben leleplezték az 1956-os márvány emlékoszlopot, amelyet a kommunista ellenállás miatt letartóztatott Csiha Kálmán, továbbá az őt követő lelkipásztorok tiszteletére emeltek. 1956 romániai, azon belül Arad környéki megtorlásairól az In memoriam 1956 Egyesület elnöke, Jámbor Ilona beszélt a jelenlévőknek.

Az emlékoszlop leleplezése után megáldották a régi, ám az utóbbi öt évben kívül-belül felújított és korszerűsített imaházat, amely 1911-ben épült, és eredetileg az egykori neves aradi iparos család, Neuman báróék hitelszövetkezeti bankja volt. A szombati ünnepségen megáldották a templom tornyában 2013 adventje előtt felszerelt három harangot is.

Képriportunk végén hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt hangképes összeállítását, amelyet a Bukaresti Rádió magyar adása számára készített.

 

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.