Centenáriumi ünnepség a Csiky Gergely Főgimnáziumban

Avatásra vár a névadó mellszobra az iskolaudvaron | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Avatásra vár a névadó mellszobra az iskolaudvaron | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium épülete idén lett 100 éves október 23. és 28. között különböző programokkal ünneplik a centenáriumot.

Az események között szerepel iskolatörténeti dokumentum- és fotókiállítás, rajzpályázat, nyelvi vetélkedő elemi osztályosoknak, pódiumbeszélgetés az intézmény öt, kiemelkedő eredményt elért volt diákjával, történelmi verseny középiskolás, illetve általános iskolás csapatoknak az iskola 100 éves történetéről, Csiky-napi ünnepség, gálaműsor az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban, illetve október 28-án, szombaton az immár hagyományos Nemzedékek Találkozója, azaz a véndiák-találkozó (ezen emléktáblát avatnak az iskola első emeleti folyosóján Péter András néhai matematikatanárnak).

Az október 23-i, hétfői pódiumbeszélgetés a Csiky Gergely Főgimnázium öt, kiemelkedő eredményt elért volt diákjával (Kézdi Imola színművésszel, dr. Kovács Gábor vegyésszel, dr. Péter Zsolt matematikussal, dr. Sarkadi Nagy Emese művészettörténésszel és dr. Tapasztó Levente fizikussal) nyitott lesz bárki számára, akárcsak az október 27-i, péntek délutáni előadás.


Az ünnepségsorozat kiemelkedő mozzanata lesz az október 27-i Csiky-nap, amikor is a 9 órakor kezdődő megemlékezésen felavatják az iskolaudvaron a névadó Csiky Gergely drámaíró mellszobrát. Ez az eredeti, Philipp István által alkotott Csiky-szobor, amely hajdanán a református templom előtt állt, és az 1930-as években bontották le az akkori román kultúrpolitika nyomására. A szobrot eddig a múzeum raktárában őrizték, és a közelmúltban született döntés az újbóli felállításáról.

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.