Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket

2020. szeptember 20.
Bíró Zoltán jelenleg egyedüli RMDSZ-es tagja Kisjenő város tanácsának. Az RMDSZ helyi szervezetének elnöke az érdekvédelmi szövetség polgármesterjelöltjeként indul a szeptember 27-i helyhatósági választásokon. Az elmúlt négy év munkájáról és a jövőbeli terveiről beszélgettünk.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Bíró Zoltán polgármesterjelölt | Fotó: rmdszarad.ro

– Egyedüli RMDSZ-es tanácsosként mit lehetett elérni a 15 tagú városi képviselőtestületben?

– A 2016–2020-as mandátum számomra az ötödik, egyben a legnehezebb volt, mert magyar színekben egyedüliként valamit elérni, nagyon nehéz dolognak bizonyult. Minden szavazás előtt azt vettem számba, a voksomért cserébe mit lehet a határozatba becsempészni, ami a helybeli magyarság érdekeit is szolgálja. Volt, amikor e taktikázás sikerrel járt, de nem egy esetben a várt siker elmaradt.

Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az eltelt négy évben a maximumot hoztam ki a lehetőségekből. Ha csupán azt vesszük figyelembe, hogy a helybeli felekezeteink az utóbbi négy év alatt a legnagyobb támogatásban részesültek, vagy, hogy az erdőhegyi óvoda előtti parkolót a Bălcescu utcán egy kevésbé forgalmas helyen sikerült megépítenünk, úgy gondolom, hogy e kézzelfogható eredményekért sokat kellett kalapolni, kilincselni – és mondjuk meg őszintén –, szavazni olyan dolgokra, amelyeket másképp nem biztos, hogy megszavaztam volna.

– Az RMDSZ polgármesterjelöltjeként milyen terveket fogalmazott meg Kisjenő-Erdőhegyen?

– Mivel elég régóta benne vagyok az önkormányzati munkában, lehetőséget látnék e mezőváros fellendítésére. Mert beszélnek itt körgyűrűről, kultúráról, uszodáról, tanösvényekről, legtöbbször hévízfürdőről és sokféléről, csakhogy ezek egytől egyig mind választási szlogenek, a választási propaganda elemei. De eddig semmi nem valósult meg belőlük, noha van rá lehetőség. Beszélgettem több testvértelepülésünk polgármesterével, sőt magasabb rangú emberekkel is, és kiderült: lehetőség lenne rá, de a nyitásnak a mi részünkről kellene megtörténnie. Céltudatosan kellene tenni a megvalósításuk érdekében. Mert az, hogy megszellőztetik a körgyűrű vagy hévízfürdő megépítését, ezt 12 éve minden választás előtt megteszik, de előrelépés nem történt.

Közzétette: Zoltan Biro – 2020. szeptember 15., kedd

Tudom, nagyon kis eséllyel indulok, de ha mégis megválasztanának, nagyot nézne Kisjenő-Erdőhegy lakossága, mert bebizonyosodna: a régi ígéretekből egy-kettő meg is valósulna.

– Meg tudna nevezni egy-két régóta beharangozott, meg nem valósult, de kivitelezhető választási ígéretet?

– Nézze, Kisjenő-Erdőhegy heti két-három alkalommal teljesen bedugul, mert a piac a városközpontban van. Azt ki kellene helyezni a város szélére, hiszen manapság mindenki autóval közlekedik, van kerékpárút, tehát nem lenne gond a megközelítése. Ezzel tehermentesítenénk a várost, ami szellősebbé, nyugodtabbá válna. Másik a körgyűrű kérdése, amit legutóbb azzal odáztak el: most éppen nem időszerű a megépítése. Nos erről az a véleményem, hogy ha nem egy olyan polgármester intézi, akit, ha kidobnak az ajtón, bemászik az ablakon, akkor valóban le lehet nyomni az emberek torkán egy ekkora galuskát. Ha megnézzük Borosjenőt, ahol megépült a második körgyűrű is, azt jelenti: lehetséges, meg lehet csinálni. Mi ehelyett elhelyeztünk három jelzőlámpát, ezért a forgalom talán valamivel javult, de ugyanezt Erdőhegyen is meg kellene tenni, ahol legkevesebb két jelzőlámpát kellene telepíteni. Így talán Kisjenő-Erdőhegy egy élhetőbb várossá válhatna.

Amikor a főutat felújították, az Astaldi cég felvállalta a másik híd megépítését a Fehér-Körösön, ami valami okból nem jött össze, mert nem vállalta, hogy a forgalmat átirányítja, amíg a hidat megjavítják, részleges lezárást nem lehetett alkalmazni. Egyetlen esély lenne, ha a mostani híd mellé építenének egy újat. Mivel azonban ehhez épületeket kellene kisajátítani, igen bonyolult dolog, de a jelenlegi hídnak is meg vannak számlálva a napjai. Ha néhány kamion egyszerre átkel rajta, megrepedhet, életveszélyessé válhat. Szerintem meg lehetne oldani, ha lenne hozzá kellő akarat, de úgy látom, az érdekeltek csak a funkciókért kapkodnak, tenniakarás nincs a részükről.

– A koronavírus-járvány előtt rendszeresen megszervezték a magyar városrész, Erdőhegy Napját. Lesz rá lehetőség a jövőben is?

– Tizenkét éve indítottuk el, tavaly éppen a tizedikre készültünk, csakhogy közbeszólt a sertéspestis-járvány, idén meg a koronavírus. Hogy a tizediket mikor szervezhetjük meg, azt nem tudom megmondani. Kultúra terén viszont úgy érzem, haladtunk, hiszen rendszeresen felléptek nálunk amatőr színjátszó csoportok, de hivatásos, illetve félhivatásos is volt közöttük. Mivel az embereknek van elég gondja-baja, inkább a szórakoztató előadásokra fókuszáltunk, ezért évente két-három alkalommal sikerült ilyen előadásokat szerveznünk. Mi bármilyen darabra, az Aradi Kamaraszínház előadásaira is mindig „vevők vagyunk”. A farsangi, illetve szilveszteri mulatságok megszervezése magától értetődik, lehetőségeinkhez mérten az iskolánkat és az óvodánkat is támogatjuk.

Közzétette: Zoltan Biro – 2020. augusztus 28., péntek

– Az Erdőhegyi Általános Iskola épületének a felújítása befejeződött?

– Még nem , pedig a javítására van városi tanácsi határozat. Nem akarok senkit bántani, de úgy érzem: „az orrunk előtt elhúzták a mézesmadzagot”. Mindenkit meggyőztek, hogy akarják, találtak is egy tervezőt, aki megtervezte a felújítást, de a terv nem volt megfelelő. Jött egy másik tervező, aki szabadságra ment, ezért a dolog lassan évtizedek óta húzódik, előrelépés nélkül.

Abban reménykedem, hogy a 2006-os magyar széthúzást mindenki megérezte, ezért remélem, az idei választás a helybeli magyar összefogás jegyében zajlik. Mert mindenkinek éreznie kell a széthúzás romboló hatását azzal együtt, hogy szinte minden román párt választási listáján szerepelnek magyarok, akik nem tudom, milyen meggondolásból adták a nevüket… Az ő dolguk, de mindenképpen az a tervünk: szerezzük vissza mindazt, ami minket megillet, és érjük el a számarányunknak megfelelő képviseletet a kisjenői képviselőtestületben. Mert ha összefog a helybeli magyarság, legkevesebb két, de az sem kizárt, hogy három tanácsost juttatunk be.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.