Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”

2020. november 27.
December 6-án tartják az idei parlamenti választásokat. A koronavírus-járvány közepette visszásnak hat, hogy míg bezárták az iskolákat, felfüggesztették a tömegrendezvényeket és a szabadidős tevékenységeket, megtartják a választásokat. De Bíró Zoltán, az RMDSZ Arad megyei szenátorjelölt-listájának a vezetője szerint nem megoldás a távolmaradás, mert azzal nem a kormányt, hanem a magyar közösséget büntetjük. „Mutassunk erőt a nehéz időkben is!” – jelentette ki Bíró Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Bíró Zoltán szenátori listavezető | Fotó: rmdsz.ro

– Mi a fő cél a parlamenti választásokon?

– A cél egyértelmű: legyenek a magyarok megkerülhetetlenek a román politikában. Ehhez több képviselőt és szenátort kell küldeni Bukarestbe, hogy több pénz jusson a magyar településeknek, hogy ésszerű és sürgős fejlesztések legyenek az egészségügyben és a közúti infrastruktúrában, hogy bátran használhassuk a magyar nyelvet, és ne packázzon senki a nemzeti szimbólumainkkal. És nem utolsósorban azért, hogy a járványkezelés jó kezekben legyen.

A választások után sok feladat és sok lehetőség áll előttünk

Világos programunk van arra, hogy egyszerre védekezzünk a fertőzés ellen és védelmezzük a munkahelyeket, legyen szó orvosról vagy tanárról, gazdáról vagy kisvállalkozóról, piaci árusról vagy fiatal informatikusról. A tét világos: ha most nem lesz erős képviseletünk a parlamentben, az elkövetkező években nem lesz újabb esély a visszatérésre.

– Miélyen veszélyeket rejtene ez?

– Ha ebben a nehéz időszakban meggyengülünk, közösségünk elesik központi támogatásoktól, és azokat a jogainkat is tovább fogják nyirbálni, amiket eddig nehezen kiharcoltunk. A koronavírus-járvány elég nagy csapás így is. Nem érheti közösségünket még egy csapás azzal, hogy képviselet nélkül marad a magyarság. Legyünk bátrak, mutassuk meg, hogy minket a baj összehoz és erősebbé tesz.

– Évtizedekig arra sem látszott esély, hogy Kisjenőben magyar alpolgármester legyen, s lám, a közelmúltban önt választották meg alpolgármesternek. Ezek szerint nincs lehetetlen?

– A nehéz helyzet lehetőség is számunkra: ha a románok inkább távol maradnak, akkor mi arányunkon és erőnkön felül tudunk teljesíteni, ahogyan az idei választásokon a vajdasági és kárpátaljai magyarok is tették. Vegyünk példát tőlük.

A magyar emberek felelőssége: az összefogás megerősítése

Az erdélyi magyar politikai szervezetek megtették azt, amit várt tőlük a közösség: félretették a vitákat, és összefogtak egy közös cél érdekében, mert tudták, hogy ezekben a nehéz időkben nem lehet másképp. Most a magyar embereken a sor: nekik is össze kell fogniuk, és cselekedniük kell. A magyar összefogás annyit ér, ahány magyar szavazat támogatja azt. Ha nem megyünk szavazni, az összefogás mit sem ér: papíron marad csupán, annak a valóságban sem értéke, sem ereje. Ezért a magyar emberek szavazata most túlmutat a decemberi választásokon: egyértelműen üzeni, hogy szükség van az összefogásra, hogy a fontos dolgokban a közösségünk vezetőinek meg kell egyezniük.

Nehéz időket élünk, aggódunk egészségünkért, családtagjainkért, féltjük munkahelyeinket. Sokan dühösek, mert a korlátozások ellenére választásokat tartanak december 6-án. Megértjük őket, minket is zavar, hogy a kormány összevissza beszél, és sokszor értelmetlen döntéseket hoz. A választások szervezéséről viszont nem mi döntünk.

A távolmaradás nem megoldás

– Mit ajánl azoknak, akik épp ezért nem szándékoznak az urnákhoz járulni?

– Mi, magyarok csak magunknak ártunk azzal, ha most nem megyünk el szavazni: nélkülünk is megtartják a választást, lesz parlament, és lesz kormány is. Ha most dühből vagy dacból nem szavazunk, azzal nem a kormányt büntetjük, hanem a saját közösségünket. Mi több, másoknak teszünk nagy szívességet: azoknak, akik biztosan elmennek szavazni, akik folyton ellenünk drukkolnak és ellenünk dolgoznak. Ők biztosan ott lesznek a parlamentben, és ők fognak dönteni a magyarok ügyeiről, ezt pedig nem engedhetjük meg. Mert azt tudjuk, hogy a magyar ügyet csak a magyarok fogják képviselni.

– Nem kell félni a fertőzéstől?

– Nem kérünk olyat, ami veszélybe sodorná a magyar embereket. A szavazás biztonságos, nincs nagyobb kockázata, mint egy üzletben vásárolni, buszozni vagy találkozni a barátokkal. Fontos, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a távolságot! Vigyázzunk egymásra és a szavazatunkra.

Közzétette: Zoltan Biro – 2020. november 24., kedd

Az időseket arra kérjük, igényeljenek mozgóurnát, így kizárt a fertőzés veszélye. Segítünk igényelni és eljuttatni a kérést. Van egy külön kérésünk a fiatalokhoz is: lépjenek szüleik, nagyszüleik helyére, és menjenek el szavazni minél nagyobb számban. Ma ők tehetnek a legtöbbet a választás sikeréért.

Kérünk mindenkit, december 6-án, támogassák a magyar összefogást, az erős képviseletet, az RMDSZ listáját. Mutassunk erőt a nehéz időkben is!

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică: 13200002.

További hírek

Hír beküldése
Uniós támogatást nyertek az altalajkincs kiaknázására és közérdekű hasznosítására.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
A Magyar Kultúra Napja alkalmából lap- és könyvbemutatót tartott a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiégett egy pizzafutár autója [VIDEO]
Gyorsan közbeléptek a tűzoltók, nem történt nagyobb baj.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Még mindig kérdés: lesz-e RMDSZ-es alpolgármester? [AUDIO]
Szerdán teszi le a tanácsosi esküt Szabó Mihály, de az alpolgármester-választás nincs napirenden.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamaraszínház: koronavírus-gyanú miatt elmarad A Tér
A jegyek visszaválthatók vagy egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy érzéketlen BMW-s akadályozta a rohammentősök munkáját
Leparkolt a mentőautó mögött.
<em>Hír szerkesztése</em> Kilométeres kamionsorok alakultak ki a román–magyar határátkelőknél
Illegális bevándorlók után kutatva vizsgálják át a teherautókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Utolsó percben szerzett góllal nyert az UTA
Kellett a győzelem, mint egy falat kenyér.
<em>Hír szerkesztése</em> Elmarad a Kölcsey-díjátadó, helyette könyvbemutató lesz
A 3Havi Szemlét és Olasz Angéla kötetét ajánlják az olvasóknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét tartanak kihelyezett konzuli fogadónapokat [FRISSÍTVE]
Folytatódik a honosítás.