Az intézkedő rendőr dönthet a szabályosan parkoló autó elmozdításáról végszükség esetén

Az aradi önkormányzat alárendeltségében működő helyi rendőrség közleményben hívta fel a figyelmet arra a törvénymódosításra, amely június 29-én lépett életbe, és a köztéri parkolásra, illetve a szabálysértésekre vonatkozik.

Újítás, hogy mind az állami, mind a helyi rendőrség dönthet egy szabályosan parkoló gépjármű áthelyezéséről (arrébb költöztetéséről), ha az akadályoz valamilyen út- vagy közműjavítási munkálatot, útban van vészhelyzet esetén, természeti katasztrófakor elkerülhetetlen az elmozdítása a kárelhárítás szempontjából, vagy veszélyezteti a közbiztonságot.

Ha előre tervezett munkavégzés miatt kell elmozdítani egy (vagy több) járművet, csak akkor hajtható végre, ha a tulajdonos(ok) az előzetes felszólítás ellenére sem tette/tették szabaddá a helyet. A végrehajtást mindent esetben az intézkedő rendőr rendeli el az önkormányzat, a munkát végző cég vagy az útfenntartó vállalat kérésére. A gépjármű elszállításának a költségei nem a tulajdonost, hanem a „megrendelőt” terhelik, akinek értesítenie kell a tulajt a történtekről; a járművet pedig mindig a legközelebbi kijelölt parkolóhelyre (ami lehet közvetlenül szomszédos hely) kell szállítani.

A szabálysértésekre vonatkozó változás, hogy a rendőr bizonyos esetekben figyelmeztetés nélkül is kiszabhat pénzbírságot, illetve, ha a vétkes sofőr nem tudja vagy nem akarja aláírni a szabálysértési jegyzőkönyvet, nincs szükség tanúra, a rendőr testkamerájának és hangrögzítőjének felvétele helyettesíti azt, és a bírság a sofőr tudomására hozható, ha jelen van a szabálysértés megállapításakor.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.