Az EMNP és az RMDSZ is jelen volt a KMKF-ülésen

2019. november 14.
November 12-én, kedden tartották meg Budapesten a Kárpát-medencei magyar képviselők fórumának szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülését.

A találkozót Szászfalvi László (KDNP) és Keresztes László Lóránt (LMP) társelnökök vezették. A gyűlésen részt vettek a határon túli nemzeti közösségek és a nyugati diaszpóra képviselői, illetve a magyar parlamenti képviselettel rendelkező pártok küldöttei. Ez utóbbiak közül az MSZP és a Párbeszéd képviselője nem jött el az ülésre, míg a DK nem is jelölt küldöttet.

A találkozón előbb Lizik Zoltán, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke mutatta be az Egyesült Államokban élő református magyar közösségek helyzetét, majd Nagy Zoltán Levente az Iskola Alapítvány elnöke beszélt az erdélyi napközis (after school) programról, amely a magyar állam támogatásával jött létre.

A előadások után a résztvevők kérdéseket tehettek fel az előadóknak. Burián Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Arad megyei szervezetének lenöke felvetette, hogy jó lenne, ha a magyar állam támogatna olyan településeken is iskola utáni programokat, ahol a közelmúltban szűntek meg a magyar osztályok és még lenne igény a magyar nyelvű oktatásra.


A szórvány-diaszpóra munkacsoport ülése | Fotó: rmdsz.ro

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő megemlítette, hogy az RMDSZ új szórvány cselekvési tervet dolgozott ki. Az EMNP képviselője kétségét fejezte ki ennek hatékonyságáról, hiszen az előző két terv (a 2011-es és 2015-ös) sem hozott számottevő javulást a szórvány helyzetében, továbbra is évente szűnnek meg magyar osztályok a szórványban és szemlátomást románosodnak el a magyarlakta településeink.

Burián Sándor rámutatott, hogy csak a területi és kulturális autonómia javíthatna ténylegesen az erdélyi magyarság helyzetén. Egyedül ez a jogi helyzet adhatná meg azt a biztonságot amelyre építkezhetne a közösségünk. A néppárt képviselője ezután átnyújtotta a párt javaslatát a szórványban letelepedni kívánó fiatal magyar családok lakásvásárlási támogatásáról. „Reményeink szerint a Nemzetpolitikai Államtitkárság ugyanolyan pozitívan fogadja majd a javaslatot, mint az ülés elnöksége” – fogalmaz az EMNP közleménye.

Aradon lesz a szórványkonferencia

Az RMDSZ idén Aradon szervezi meg a szórvány-napi konferenciát – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselő a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának keddi ülésén.

„Idén is olyan konferenciával ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját, amelyben közösségeinket érintő fontos témákat dolgozunk fel. Ebben az évben Arad ad otthont a szórvány-napi konferenciának, amelyen kiértékeljük a jelen időszakra szóló szórvány cselekvési tervünket, ez olyan dokumentum, amelynek segítségével rendszert vittünk a szórványközösségeket érintő programjainkba, összehangoltuk az elképzeléseket, terveket. Most megvitatjuk, véglegesítjük a 2020-2024-es időszakra szóló stratégiánkat is” – tájékoztatta kollégáit az EP-képviselő.

Winkler Gyula hozzászólásában kiemelte, jelenleg két új, oktatáshoz kötődő program segíti az erdélyi szórványközösségek fennmaradását, a délutáni oktatás mellett, ugyancsak a magyar kormány támogatásával a történelmi egyházak működtetik az óvoda-bölcsődeépítő programot. Az EP-képviselő méltatta az oktatási programok szerepét a szórványközösségek jövőjét illetően, köszönetet mondva a támogatásokért. „Mindezek a jövőbemutató kezdeményezések olyan alapot teremtenek a szórványközösségekben, amelyekre lehet építeni, a gyerekek és fiatalok számára ad biztos fogódzót a magyar identitás megőrzéséhez” – méltatta a programok fontosságát az EP-képviselő. (RMDSZ Tájékoztató)

További hírek

Hír beküldése
Több mint egy tucat járőrkocsit kapott az aradi rendőrség.
Honosítási, okmányirodai, családtámogatási ügyintézés.
Hír beküldése
Kortárs dráma, egyéni est és gyerekelőadás a júliusi repertoárban.
<em>Hír szerkesztése</em> Óvások után nőtt a sikeresen érettségizők aránya
A Csiky-ben is javultak az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> CAS: elutasították az UTA keresetét
Nincs más hátra: előre!
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiaknak is termett babér Gyulán
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.