Átadták az onkológia új székhelyét

A megyei tanács által közreadott felvételek

A megyei tanács által közreadott felvételek

Szerdán átadták az Arad Megyei Kórház szervezeti egységébe tartozó onkológia új székhelyét.

Az aradi Vicențiu Babeș (egykori Kiss Ernő) utcában található patinás ingatlant, amelyben a közelmúltban az útlevélosztály, a lakosságnyilvántartó és a gépjárműbejegyzési hivatal működött, az megyei önkormányzat újíttatta fel az elmúlt évek során.

Iustin Cionca megyei tanácselnök az ünnepélyes átadón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben Aradon – egyedüliként az országban – új kardiológiát, tüdőkórházat építettek, jelenleg a nőgyógyászat és szülészet új székháza épül, és ebbe a közegészségügyet érintő fejlesztések sorába illeszkedik az onkológia új, modern környezetbe való költöztetése is.

Dr. Cristiana Ilie, a daganatos megbetegedéseket kezelő osztály vezetője többek között elmondta: 30 éve dolgozik az egészségügyben, és az orvosok a páciensekkel együtt azóta vártak erre a pillanatra – hogy egy minden igényt kielégítő, betegközpontú kórházuk legyen. A szakorvos szerint tavaly 14407 rákos megbetegedést diagnosztizáltak, 2207 beutalt beteg volt, 3459-en részesültek egynapos kórházi ellátásban, járóbetegellátásban pedig 8398-an.

Az új onkológiai osztály felújítása és felszerelése 16 millió lejbe került, ebből 13 milliót kaptak az helyi fejlesztések országos programjából, a többit a megyei önkormányzat biztosította saját forrásból. Mintegy 3500 négyzetméter felületen 50 kórházi ágy áll rendelkezésre, további három pedig az egynapos kezelésekre szorulókat szolgálja ki.

A szalagvágáson a helyi hivatalosságok mellett Cătălin Predoiu belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is részt vett.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.