Átadták a 2012-es Kölcsey-díjakat [AUDIÓ]

2013. január 22.

A Himnusz születésének 190. évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján tartotta jubileumi díjátadó ünnepségét az aradi Kölcsey Egyesület. A legrégebbi gyökerekkel rendelkező aradi civil szervezet minden év január 22-én adja át az előző esztendőre odaítélt Kölcsey-díjakat, amelyeket olyan személyiség kaphat, aki sokat tett az Arad megyei magyarságért, vagy kiemelkedőt alkotott a magyar kultúra művelése terén.
A 2012-es Kölcsey-díjazottak a következők: Tokay György volt RMDSZ-es parlamenti képviselő és kisebbségügyi miniszter, Románia egykori baltikumi nagykövete, valamint Brittich Erzsébet simonyifalvi születésű, de közel másfél évtizede Aradon élő képzőművész-költő. Tokay Györgyöt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke méltatta, etalonnak nevezve azt, ahogyan a már nyugdíjas ügyvéd és diplomata a közképviseletben dolgozott. A betegsége miatt kerekes székhez kötött, és oxigénpalackkal lélegző kitüntetett életművének azt nevezte, hogy az aradiak körében élhetett s barátai 600 kilométerről is eljönnek köszönteni, és megtiszteltetésnek tartotta azért dolgozni, hogy „önök magyarhoz és emberhez méltó körülmények között éljenek”. Brittich Erzsébet laudációját a pályatárs, Ódry Mária mondta el. A díjazott meghatódva vette át az oklevelet és a bronz emlékplakettet (Dinnyés László munkáját), s mint mondta, a kitüntetést „az aradiak feléje áradó szeretetének jeleként” értékeli.
Talán keveseknek tűnt fel, de Bognár Levente alpolgármester a köszöntőbeszédében „lelőtte a poént", azaz még a hivatalos bejelentés előtt elejtette, hogy kiknek a tiszteletére gyűlt egybe a nagyérdemű...
A megyei RMDSZ-szel közösen szervezett kedd esti rendezvényen pótszékeket kellett betenni a Csiky Gergely Főgimnázum dísztermébe. Jankó András egyesületi elnök szerint a nagy érdeklődésre a Kölcsey-díjak presztízse és a díjazottak személye egyaránt magyarázat. Az ünnepség zárásaként megnyitották a Pataky Sándor-emlékkiállítást. Arad néhai festőjének 50, magángyűjteményekből kölcsönkért alkotását tekinthették meg az érdeklődők, és láthatják még péntek délutánig, amint Fekete Károly elnökségi tag mondta. A kiállítás a most induló Kölcsey Képtár első rendezvénye volt.
Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt helyszíni riportját, amely a Temesvári Rádió január 25-i, pénteki kulturális műsora számára készült.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/Kolcsey-dijak atadasa 2013.mp3"] 

Ha a számítógépe nem játssza le a rádióriportot, frissítse az Adobe Flash Playert itt, vagy váltson korszerűbb böngészőre (pl. Google Chrome)!

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
Hír beküldése
Marius Nistor szakszervezeti vezető szerint attól sem zárkóznak el, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgák – a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének – megtartását.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.
<em>Hír szerkesztése</em> Elutasítják a kormány ajánlatát, folytatódik a tanügyi sztrájk
Nem kér a szakszervezet a fizetésemelés helyett felajánlott utalványokból.
<em>Hír szerkesztése</em> Késik a váraljai uszoda megnyitása
Made in Arad.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekfelügyeleti betegszabadság a 7–12 év közötti gyerekek szüleinek
Ez idő alatt a bruttó jövedelmük 85 százalékát kapják meg, amit az államkaszából fizetnek.