Aradon is áthalad a Csíksomlyó Expressz zarándokvonat

A Csíksomlyó Expressz 2011-ben is áthaladt Aradon | Archív felvétel / Pataky Lehel Zsolt

A Csíksomlyó Expressz 2011-ben is áthaladt Aradon | Archív felvétel / Pataky Lehel Zsolt

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó Csíksomlyó Expressz zarándokvonat május 17-én, pénteken 10.45-kor érkezik az aradi vasútállomásra.

Az RMDSZ Arad megyei szervezete arra számít, hogy sokan fogadják majd a Budapestről érkező utasokat. „Szívesen várunk mindenkit, akik találkozni szeretnének a búcsúba igyekvő zarándokokkal. Köszöntsük őket méltóan!” – olvasható a közleményben.

Felföldi László pécsi megyés püspök az szónok

Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka – közölte hétfőn a Krónika az egyház által közreadott programot ismertetve. Az idei búcsús nagymisét pünkösd szombatján, május 18-án, a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál tartják meg 12.30-kor.

Évente százezrek zarándokolnak Csíksomlyóra | Archív felvétel / Pataky Lehel Zsolt

A csíksomlyói kegyhely őrei, a ferencesek minden évben egy mottót választanak az adott évre, amely egyben a pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú mottója is. Idén a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett „Imádsággal megújuló közösség” témájú pasztorális évhez csatlakozva a csíksomlyói kegyhely is az „Újuljatok meg!” mottóval szervezi meg fogadalmi nagybúcsút.

A romkat.ro portálon közzétett program szerint május 17-én, pénteken 18 órától lesz a nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ. Szombatra virradóan virrasztást tartanak a kegytemplomban.

Május 18-án, szombaton 7.30-kor kezdődik szentmise a kegytemplomban, 10 órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál. 10.30-kor a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe. A búcsús nagymise után 17 órakor csángó szentmisével folytatódik a pünkösdszombati program a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. Délután pünkösdi vigília lesz a kegytemplomban, ahol vasárnapra virradóan virrasztást tartanak.

Május 19-én, pünkösd vasárnapján, a Szentlélek eljövetele ünnepén négy szentmisét mutatnak be a csíksomlyói kegytemplomban 7, 8, 10.30 és 18 órai kezdettel, pünkösdhétfőn pedig hármat, 8, 10.30 és 18 órakor.

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)