Aradi Magyar Napok: programok minden korosztálynak

2021. szeptember 13.
A koronavírus-járvány miatt tavaly egy háromnapos programsorozattal helyettesítették az Aradi Magyar Napokat, de idén – a hatályos járványügyi szabályok betartásával – a szokásos módon szervezik meg a kéthetes rendezvénysorozatot, ami alatt koncertekkel, szórakoztató műsorokkal, közösségi programokkal, könyvbemutatókkal és képzőművészeti tárlatokkal várják az érdeklődőket. A főrendezvény az október 6-i megemlékezés lesz, amikor Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálja a 13 vértanú tiszteletére tartott emlékező gyászmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi Magyar Napok: programok minden korosztálynak
Faragó Péter sajtótájékoztatón ismertette a programot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az Aradi Magyar Napok húszéves története alatt először 2019-ben költözött központi térre a rendezvénysorozat: a hagyományos helyszín, a városligeti gokartpálya helyett a Szabadság-szobornak otthont adó Román–magyar megbékélés parkjában zajlottak a tömegrendezvények, és a pozitív visszajelzések alapján a szervezők úgy döntöttek, hogy ismét az egykori Attila téren (utóbb Tűzoltók tere) szervezik meg a fesztiválhétvégét – mondta hétfő déli sajtótájékoztatóján Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke.

Az idei Aradi Magyar Napok szeptember 22-én, az ExperiDance produkció Sissi legendáját feldolgozó táncelőadásával kezdődik a városi sportcsarnokban, az azt követő hétvégén (szeptember 24. és 26. között) pedig a Szabadság-szobor környéke népesül be: gyerekműsorok, sportvetélkedők, humorestek, látványkonyhák, borkóstolók, különböző szabadtéri közösségi programok várják majd az érdeklődőket, szombat este nyolc órától a Magna Cum Laude, vasárnap este nyolctól pedig az Edda Művek koncertezik Aradon.

Az RMDSZ, a helyi civil szervezetek és az egyházak által közösen szervezett Aradi Magyar Napok keretében emlékeznek meg az Alma Mater Alapítvány megalapításának 30. évfordulójáról, megszervezik a hagyományos világosi emléktúrát, történészkonferenciát tartanak a vértanúkról, október 5-én pedig a szokásos gálaelőadás keretében bemutatják Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című színdarabjának a filmváltozatát. A magyar ifjúsági szervezet (AMISZ) meg többek között kocsmatúrára hívja a kitartókat…

Az Aradi Magyar Napok idén is a nemzeti gyásznapon, az október 6-i megemlékezéssel ér véget, amikor is Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek celebrál szentmisét Aradon az 1849-es vértanútábornokok emlékére. Arad – és a Kárpát-medence – magyarsága az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának 172. évfordulójára emlékezik idén: 16 órától a vesztőhelyen tartanak tisztelgést és koszorúzást, 17.30-tól a belvárosi minorita templomban lesz emlékező gyászmise, 19 órától pedig a Szbadság-szobornál emlékezés és koszorúzás.

„Minden korosztályt szeretnénk megszólítani – mondta a programok kapcsán Faragó Péter. – Az aradi magyarságnak egy ünnep ez a rendezvénysorozat, hiszen szórványban nem adatik meg mindennap a lehetősége, hogy magyar közegben legyünk együtt.”

A képviselő hozzátette: remélik, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt nem kell módosítaniuk a programokat, az érdeklődők figyelmét pedig felhívta, hogy a járványügyi szabályok értelmében a tömegrendezvényekre (például a koncertekre) csak a vírus elleni oltást, a negatív teszteredményt vagy a betegségen való átesést igazoló Covid-igazolvánnyal lehet részt venni (a kiskorúaktól nem kérnek semmit). Dolgoznak azon, hogy a helyszínen, a rendezvények előtt jutányos áron gyorsteszteteket készíttethessenek azok, akik ezt igénylik.

Az Aradi Magyar Napok részletes programja hamarosan elérhető lesz az RMDSZ megyei szervezetének honlapján és közösségi oldalán – ígérte Faragó Péter.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.