Aradi Magyar Napok: programok minden korosztálynak

2021. szeptember 13.
A koronavírus-járvány miatt tavaly egy háromnapos programsorozattal helyettesítették az Aradi Magyar Napokat, de idén – a hatályos járványügyi szabályok betartásával – a szokásos módon szervezik meg a kéthetes rendezvénysorozatot, ami alatt koncertekkel, szórakoztató műsorokkal, közösségi programokkal, könyvbemutatókkal és képzőművészeti tárlatokkal várják az érdeklődőket. A főrendezvény az október 6-i megemlékezés lesz, amikor Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálja a 13 vértanú tiszteletére tartott emlékező gyászmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi Magyar Napok: programok minden korosztálynak
Faragó Péter sajtótájékoztatón ismertette a programot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az Aradi Magyar Napok húszéves története alatt először 2019-ben költözött központi térre a rendezvénysorozat: a hagyományos helyszín, a városligeti gokartpálya helyett a Szabadság-szobornak otthont adó Román–magyar megbékélés parkjában zajlottak a tömegrendezvények, és a pozitív visszajelzések alapján a szervezők úgy döntöttek, hogy ismét az egykori Attila téren (utóbb Tűzoltók tere) szervezik meg a fesztiválhétvégét – mondta hétfő déli sajtótájékoztatóján Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke.

Az idei Aradi Magyar Napok szeptember 22-én, az ExperiDance produkció Sissi legendáját feldolgozó táncelőadásával kezdődik a városi sportcsarnokban, az azt követő hétvégén (szeptember 24. és 26. között) pedig a Szabadság-szobor környéke népesül be: gyerekműsorok, sportvetélkedők, humorestek, látványkonyhák, borkóstolók, különböző szabadtéri közösségi programok várják majd az érdeklődőket, szombat este nyolc órától a Magna Cum Laude, vasárnap este nyolctól pedig az Edda Művek koncertezik Aradon.

Az RMDSZ, a helyi civil szervezetek és az egyházak által közösen szervezett Aradi Magyar Napok keretében emlékeznek meg az Alma Mater Alapítvány megalapításának 30. évfordulójáról, megszervezik a hagyományos világosi emléktúrát, történészkonferenciát tartanak a vértanúkról, október 5-én pedig a szokásos gálaelőadás keretében bemutatják Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című színdarabjának a filmváltozatát. A magyar ifjúsági szervezet (AMISZ) meg többek között kocsmatúrára hívja a kitartókat…

Az Aradi Magyar Napok idén is a nemzeti gyásznapon, az október 6-i megemlékezéssel ér véget, amikor is Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek celebrál szentmisét Aradon az 1849-es vértanútábornokok emlékére. Arad – és a Kárpát-medence – magyarsága az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának 172. évfordulójára emlékezik idén: 16 órától a vesztőhelyen tartanak tisztelgést és koszorúzást, 17.30-tól a belvárosi minorita templomban lesz emlékező gyászmise, 19 órától pedig a Szbadság-szobornál emlékezés és koszorúzás.

„Minden korosztályt szeretnénk megszólítani – mondta a programok kapcsán Faragó Péter. – Az aradi magyarságnak egy ünnep ez a rendezvénysorozat, hiszen szórványban nem adatik meg mindennap a lehetősége, hogy magyar közegben legyünk együtt.”

A képviselő hozzátette: remélik, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt nem kell módosítaniuk a programokat, az érdeklődők figyelmét pedig felhívta, hogy a járványügyi szabályok értelmében a tömegrendezvényekre (például a koncertekre) csak a vírus elleni oltást, a negatív teszteredményt vagy a betegségen való átesést igazoló Covid-igazolvánnyal lehet részt venni (a kiskorúaktól nem kérnek semmit). Dolgoznak azon, hogy a helyszínen, a rendezvények előtt jutányos áron gyorsteszteteket készíttethessenek azok, akik ezt igénylik.

Az Aradi Magyar Napok részletes programja hamarosan elérhető lesz az RMDSZ megyei szervezetének honlapján és közösségi oldalán – ígérte Faragó Péter.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.