Aradi 13-ak vagy 17-ek? [AUDIÓ]

A minorita templomban 1903-ban elhelyezett emléktábla a 13 aradi tiszteletére, alatta pedig a száz évvel későbbi, ami Ormai, Lenkey és Hauk emlékére készült

 

Október 6-án mindig a 13 aradi vértanúra emlékezünk. De valójában a szabadságharcos honvédsereg több főtisztjét végeztette ki Haynau a magyar Golgotán. A mártírtábornok – bár nem volt mindegyikük tábornoki rangban – száma tizenhét. 1849. október 6-án golyó általi halált halt Lázár Vilmos, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és Schweidel József; kötél általi halált halt: lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly.

A Kazinczy-emléktábla

 

Rajtuk kívül Aradon végezték ki Ormai-Auffenberg Norbertet, Kazinczy Lajost és Hauk Alajost, illetve Aradon vesztette életét Lenkey János. Az utóbbi négy mártírtábornokról készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Kossuth Rádió számára.


 

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.