Aradi 13-ak vagy 17-ek? [AUDIÓ]

A minorita templomban 1903-ban elhelyezett emléktábla a 13 aradi tiszteletére, alatta pedig a száz évvel későbbi, ami Ormai, Lenkey és Hauk emlékére készült

 

Október 6-án mindig a 13 aradi vértanúra emlékezünk. De valójában a szabadságharcos honvédsereg több főtisztjét végeztette ki Haynau a magyar Golgotán. A mártírtábornok – bár nem volt mindegyikük tábornoki rangban – száma tizenhét. 1849. október 6-án golyó általi halált halt Lázár Vilmos, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és Schweidel József; kötél általi halált halt: lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly.

A Kazinczy-emléktábla

 

Rajtuk kívül Aradon végezték ki Ormai-Auffenberg Norbertet, Kazinczy Lajost és Hauk Alajost, illetve Aradon vesztette életét Lenkey János. Az utóbbi négy mártírtábornokról készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Kossuth Rádió számára.


 

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.