Akadozik a népszámlálás a második szakasz hajrájában [AUDIO]

Néhány pozitív példától eltekintve akadozva halad a népszámlálás második, személyes megkérdezésen alapuló szakasza Arad megyében.

A nehézkes haladás oka a hiányos adatbázis és a döcögős számítógépes rendszer mellett a kérdezőbiztosok kis létszáma, sok jelentkező ugyanis visszalépett, látva a munka mennyiségét és a felmerülő problémákat.

Arad megyében a lakosság több mint 70 százalékát vették már nyilvántartásba, de a jelenlegi ritmusban képtelenség mindenkit megszámolni a július 17-i határidőig. Ezért Tóth Csaba prefektus szerint a folyamat meghosszabbítását kérték.

Faragó Péter parlamenti képviselő a kedd délelőtti sajtóbeszélgetésen türelmet és együttműködést kért a lakosságtól, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden magyar nemzetiségű személy számoltassa meg magát, vállalja nemzetiségi és felekezeti hovatartozását, elkerülendő a harmadik szakaszt, amikor a különböző adatbázisokból emelik be a meg nem számolt személyeket a statisztikába, de nekik már nem tüntetik fel az etnikumukat, vallásukat és anyanyelvüket.

Pataky Lehel Zsolt tudósítása a Temesvári rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

 

A rovatból ajánljuk:

A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök
Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett Mihai Fiforra a voksolók 26,06 százaléka pecsételt. Az RMDSZ jelöltje, Péró Tamás 6,48 százalékkal lett ötödik a hét induló közül.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.
Hattal nő az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma a következő ciklusban
Jelenleg 52 képviselője tevékenykedik az RMDSZ-nek a döntéshozó testületekben.