A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök

Iustin Cionca 2016 óta a megyei önkormányzat elnöke | Archív felvétel

Iustin Cionca 2016 óta a megyei önkormányzat elnöke | Archív felvétel

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) pénteken tette közzé a június 9-i helyhatósági választáson az Arad megyei tanácselnök- és tanácsosjelöltekre leadott szavazatok hivatalos végleges eredményeit.

E szerint – amint az előzetes eredményekből tudni lehetett – újrázott az Arad megyei tanács jelenlegi elnöke, a nemzeti liberális párti Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékának megszerzésével. A szociáldemokrata párti (PSD) tanácselnökjelöltre, Mihai Fiforra a szavazati jogukkal élő Arad megyei polgárok 26,06 százaléka adta voksát. A további sorrend: Florin Galiş (AUR) 14 százalék, Răzvan-Paul Anghel (ADU) 8,61 százalék, Péró Tamás (RMDSZ) 6,48 százalék, Dan-Mihai Kiss (SOS Románia) 3,79 százalék, Florin-Dorin Doroţiu (PUSL) 1,99 százalék.

Az Arad megyei tanács összetétele a végleges eredmények alapján: PNL – 33 tanácsos (38,39), PSD – 9 mandátum (25,51 százalék), AUR 5 hely (14,9 százalék), ADU 3 hely (8,58 százalék), RMDSZ 2 mandátum (6,99 százalék). Az SOS Románia jelöltlistája 3,8 százalékot, a PUSL-jé 1,8 százalékot ért el, tehát nem jutottak be (minimum 5 százalék kellett volna).

Cosmin Branc, az Arad Megyei Választási Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a szavazatok összesítését a szavazóbiztosok által a jegyzőkönyvekben vétett számos hiba késleltette. Úgy fogalmazott, korrekciós határozatok „százainak” kiadására volt szükség, mivel a jegyzőkönyvek körülbelül egyharmada hibás volt. Az egyik leggyakoribb hibát az okozta, hogy a szavazóbiztosok az urnák megnyitása előtt nem ellenőrizték le, hogy valóban annyi szavazólapot kaptak-e, amennyi a dokumentumokban szerepelt, így az urnazárás és szavazatszámlálás után sok esetben nem egyezett a szavazólapok kezdeti száma a végsővel.

Arad megye 440 szavazókörzetében 191 408 személy élt szavazati jogával. Ez 50,08 százalékos részvételi arányt jelent, ami jóval meghaladja a 2020-ban regisztrált 29,81 százalékot.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.