A tábornokok útja

2021. szeptember 17.
Az Arad Megyei Múzeum és az Aradi Kölcsey Egyesület, az Arad Városi Kulturális Központ támogatásával A tábornokok útja címmel az 1849. október 6-i események 172. évfordulójára történelmi konferenciát és kiállítást szervez. A rendezvényre október elsején, pénteken 10 órától kerül az aradi Kultúrpalota kis termében.
<em>Hír szerkesztése</em> A tábornokok útja
Az egykori aradi ótemető bejárata az Ereklyemúzeumban őrzött korabeli fotón (ma szupermarketek találhatók a helyén, a mostani Banul Mărăcine utcában)

A konferencia és kiállítás az Arad Megyei Múzeum és a Kölcsey Egyesület együttműködése révén jöhetett létre, amelynek tágabb értelemben vett célja egyrészt az 1848–1849-es (hely)történeti emlékek, másrészt pedig a forradalom végkimenetelét jelentő aradi eseményekhez vezető út körüljárása és bemutatása az Ereklyemúzeum gyűjteményének segítségével.

A konferencia és a kiállítás természetesen számtalan pontban összekapcsolódik és kiegészíti egymást. A meghívott történészek az aradi 13 vértanú mellett a forradalom és szabadságharc olyan egyéniségeit is új megvilágításba helyezik, akik elsősorban a közvélemény és olykor a szakma számára is kissé a figyelem hátterébe szorultak, mint Klapka György, vagy pedig elfogultságtól sem mentes megítélésben részesültek koruk és az utókor szemében egyaránt, mint Görgei Artúr.

A tábornoki rang mögé tekintve személyesebb hangvételű kapcsolata révén közelebbről megismerhetjük Vécsey Károlyt, megtudhatjuk, hogy a vértanúk miként és milyen áldozatok révén nyertek végső nyugodalmat, és hogy a közelmúltban emlékeik és emlékezetük miként maradt, vagy maradhatott fenn. A konferencia-előadásokat a forradalom és szabadságharc egyik emblematikus színhelye, az aradi vár építése és hadi eseményeit taglaló kötet bemutatója zárja.

A címben szereplő „út” motívuma kulcsszerepet tölt be mind a konferencia, mind a kiállítás tematikájában, és magába foglalja a tábornokok döntéseinek motivációit és következményeit egyaránt, és bár mindkettő lehetett eltérő, vagy sokszor szövevényes, de „út” lévén, a forradalom leverését követően sem ért véget. Legyen szó a vesztőhelyet, vagy az emigrációt jelentő kitérőről az általuk kitaposott út emlékezetük révén tovább folytatódik, amelynek bejárására sok szertettel várjuk a kedves érdeklődőket.

A konferenciának szentelt kiállítás csak pénteken, október elsején 10 és 16 óra között látogatható a Kultúrpalota előcsarnokában.

A kiállítás kurátorai: Mizsur Anita, Fekete Károly, Stoenescu Adelina és Rédei Anita. A grafikai design Călin Man munkája. Kérjük az érdeklődőket, hogy a konferencián való részvételi szándékukat előre jelezzék a következő telefonszámok egyikén: 0752/012–602 (Rédei Anita az Arad Megyei Múzeum részéről, hétfőtől péntekig 9–15 óra között), vagy 0722/350–238 (Fekete Károly a Kölcsey Egyesület részéről, naponta 9–20 óra között.

 

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.