A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]

Archív felvétel egy tornyai római katolikus templombúcsúról

Archív felvétel egy tornyai római katolikus templombúcsúról

A szórványlét minden jegyét magán viseli a tornyai magyarság. A Battonyával közös határátkelőjéről ismert Arad megyei faluban a Trianon utáni hatalomváltás, az 1968-as közigazgatási átszervezés, amikor megfosztották közigazgatási rangjától, a szocializmus erőltetett iparosítása mind hozzájárult a magyarság beolvadásához vagy elvándorlásához, aminek következtében maroknyira csökkent és elöregedett a közösség.

Egykor oktatási központ volt, magyarul, románul és szerbül folyt a tanítás, nyolcosztályos bentlakásos iskola működött Tornyán, de ez ma már csak emlék. A Millennium évében egy helybéli libapásztorlánynak a falu határában megjelent a Szűzanya, ezért búcsújáróhely is Tornya – mondta Jámbor Ilona, a Tornya fényben és árnyékban című monográfia szerzője.

Péter Antal emléktáblája | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Valamikor Tornyán többségben voltak a magyarok, de ma már ritkán hallani magyar szót az utcán – mondta Tóth Piroska hagyományőrző, a Tornyai Tájház társalapítója.

A 20. század közepén oktatási központ volt Tornya, románul, magyarul és szerbül folyt a tanítás, bentlakásos iskola működött a településen. Ma már románul is csak elemi szintű a tanítás. Az egykori iskola és a falu közéletének meghatározó személyisége volt Péter Antal néhai iskolaigazgató. A 110 éve született pedagógus 23 évig állt az iskola élén, 2013-ban emléktáblával fejezte ki tiszteletét iránta az utókor.

Ujj János egykori tornyai, utóbb aradi történelemtanár, helytörténész szerint a szocializmus erőltetett iparosítása az oka a tornyai magyarság fogyásának, az iskola leépülésének. Nagy István nyugalmazott pécskai fizikatanár, a 2013-ban megjelentetett Tornyai tanítók és tanulók című adattár szerkesztője megélte a tornyai oktatás fénykorát, és látta hanyatlását.

A falu múltjáról és jelenéről szól Pataky Lehel Zsolt összeállítása, amely a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.