Urbán Erik, a ferences rendtartomány provinciálisa lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Május 27-én, szombaton tartják az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjét a csíksomlyói hegynyeregben – ismertette a programot a ferences rend pénteken.

A fogadalmi búcsú főcelebránsa Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz. A búcsún részt vesz Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki OFM definitor generális, illetve Nm. és Ft. Felföldi László pécsi megyéspüspök, Nm. és Ft. Kerekes László segédpüspök, Nm. és Ft. Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

Az idei búcsú mottója: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”. A jelmondatot Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották a ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából.

„Immár 456 éve minden igaz magyar szíve ide húz Csíksomlyóra. Itt találja meg küzdelmes, vergődő életének vigaszát, reményét és támaszát. Úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez” – írták az Erdélyi Ferencesek Facebook-oldalon.

A program

Május 26., péntek:

 • 18 órától nyitószentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.

 • Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban

Május 27., szombat:

 • 7.30 szentmise a kegytemplomban

 • 10.00 órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál

 • 10.30 a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe

 • 12.30 ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál

 • 17.00 csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be

 • 18.00 pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban

 • Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele:

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra

 • A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.

 • 16.00 a legfőbb elöljáró a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozik, többek között a fiatalokkal is. A részvételi szándék jelzése a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével lehetséges. Természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése segítségünkre szolgál.

Május 29., pünkösdhétfő:

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra

 • A kegytemplomban a szentmisék sorrendje hétköznap reggel 7.30-tól és 18.00 órától, vasárnap és ünnepnap 8.00 órától, 10.30-tól és 18.00 órától.

 • Minden szentmise előtt gyóntatás.

A búcsúra való lelki felkészülésben segítenek a megjelent kiadványok: Csíksomlyó üzenete kegyhelylap, a Liturgikus és programfüzet, illetve egyéb kiadványok és nyomtatványok megvásárolhatók a csíksomlyói kegyhely kegytárgyüzletében. A zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű telefonos alkalmazást is.

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.