1944 szeptembere Arad megyében – magyar hősök emléke [AUDIO]

1944 szeptemberében véres harcok dúltak Arad környékén, az Ópálos feletti magaslatokon, de a mai magyar határhoz közeli településeken is.

1944. szeptember 7-én Románia formálisan is hadat üzent Magyarországnak. A magyar 6. tábori póthadosztály súlyos veszteségek árán sem tudta kiharcolni az ópálosi szorosba való betörést.

Szeptember 16-án és 17-én az arcvonal más részein is lelassult a magyar előrenyomulás, mert a román csapatok védelmét helyenként már a beérkezett szovjet alakulatok is szilárdították.

Az ópálosi román katonai emlékműnél a múlt hétvégén tartották a megemlékezést a hősi harctettre; de ami az egyik félnek diadal, a másiknak súlyos veszteség.

A kisperegi világháborús magyar emlékmű

Pataky Lehel Zsolt összeállításában annak járt utána, hogy hol követeltek magyar áldozatokat a harcok, és hogyan ápolják a helyi magyarok a honvédek emlékét.

Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.