153 éve indult el a vasúti közlekedés Arad és Temesvár között [AUDIO]

Az aradi vasútállomás | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az aradi vasútállomás | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Miután Szolnok érintésével már 1858-ban kiépült a vasúti fővonal Aradig, sőt 1864-ben már Nagyszebenbe is eljutott a vonat, felvetődött a vasúti pálya kiterjesztése déli irányba, Temesvár irányába.

A munkálatok egyik hitelezője a Darmstadti Bank volt, kivitelezője egy építkezési magántársaság. Végül 1870 nyarán jutottak dűlőre a földtulajdonosokkal az építkezési területek megvásárlásáról, de a munkálatokat tovább késleltette a kedvezőtlen időjárás.

1871. április 4-én a legnagyobb titokban elvégezték az Arad és Temesvár közötti vaspályán a műszaki próbákat, és két nap múlva, április 6-án, minden különösebb hírverés nélkül, indult el az aradi régi pályaudvarról az első szerelvény Temesvárra. Egyetlen helyi napilapként, az Alföld is csak utólag értesült az eseményről. Viszont április 7-én az újság már közölte a módosított vasúti menetrendben az új járatot, amely Bécset és Budapestet Aradon át összekötötte a Bánság központjával.

Vasúti távközlés-történeti kiállítás az aradi állomáson 13 évvel ezelőtt, a 140. évfordulón | Archív felvétel

Az Arad–Temesvár közvetlen vasúti összeköttetés mindkét város további fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségűnek bizonyult – hangzott el a vasútalapítás 140. évfordulóján, 2011 áprilisában tartott aradi megemlékezésen, amelyről Pataky Lehel Zsolt készített összeállítás a Temesvári Rádió Magyra adása számára. Hallgassa meg a 13 évvel ezelőtti riportot, amelyben Puskel Péter aradi és Jancsó Árpád temesvári helytörténészek, valamint Kaposvári Péter, a Magyar Államvasutak (MÁV) szegedi területi igazgatója szólalt meg:

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)