110 éve született az aradiak Feri bárója [AUDIO]

110 évvel ezelőtt, 1910. október 10-én (a számmisztikusoknak: 10. 10. 10.) a mai napon született a Neuman-család Aradhoz köthető utolsó tagja, báró Neuman Ferenc, az aradiak kedvelt Feri bárója.

Az iparmágnás család meghatározó volt Arad gazdasági és társadalmi életében: hozzájuk köthető az egykori szesz- és élesztőgyár, a malom és a volt textilgyár, a későbbi UTA-üzem alapítása.

Ezeken kívül is számos ipari létesítmény őrzi a nevüket, az általuk építtetett bérpalotát ma is Neuman-palotaként emlegetik, és Feri báró nevét viseli az újjáépített, nemrégiben átadott városi stadion.

Az egykori szeszgyár

Neuman Ferenc alapította ugyanis Arad népszerű csapatát, az UTÁ-t, amelybe a korszak legjobb romániai játékosait toborozta, és amely első évében megnyerte az országos bajnokságot – ha csak ennyivel járult volna hozzá az aradi sporttörténelemhez, már akkor is népszerű lenne.

Az új stadion

De báró Neuman Ferenc jóval többet tett ennél a városáért – mondja Puskel Péter helytörténész, aki visszahozta az aradiak köztudatába a Neuman-családot, és akivel Pataky Lehel Zsolt beszélgetett az évforduló kapcsán. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút: