Hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban

A világ talán legismertebb operettje Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet 1915. novemberében mutattak be először – Bécsben. Miközben Európában az első világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülőhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb művén.

<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon

– Régen volt már a legutolsó turnéd Erdélyben. Hogy alakultak a járvány sújtotta éveid?

<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon

Szerda este tizenegy óra előtt a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy román kamionos rakterében közel félszáz migránst fedeztek fel. A jármű a fuvarlevél szerint elektronikus alkatrészeket szállított Franciaországba, de az áru között bangladesi, indiai, egyiptomi és pakisztáni állampolgárok rejtőztek el.

<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat

Az útvonal kiépítésével az egyesület a faluturizmust kívánja fejleszteni. Amint az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben áll: „hozzáférést kíván biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket”.

<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]

A magyar rockzene legendás alakja, „a nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén, ő és a zenekara jelentette a szombat esti fő műsorszámot, a Pokolgép koncertje után.

<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját

Vargha Tamás úgy fogalmazott: „nagyszerű, felemelő érzés” magyarnak lenni. Azt, hogy ezt „gyerekeink, unokáink is átélhessék”, szükség van a magyar nyelvű oktatás megőrzésére. A magyarság a népet, nemzetet, de a létet is jelenti – fűzte hozzá.

<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA

Az aradi klub Facebook-oldalának beszámolója szerint a mérkőzés egyetlen gólját Raul Steau szerezte tíz perc elteltével.

Az UTA ezzel a győzelemmel bejutott a legjobb 24 csapat közé, ahol ettől a szezontól kezdve csoportmérkőzések keretében folytatódnak a küzdelmek.

<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől

A meccsről a végeredményen kívül nincs mit mondani, annál beszédesebb viszont, hogy mit hagytak maguk után a két csapat játékosai –

<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester

Călin Bibarț azt mondta, a béremelések helyett ötmillió lejt csoportosított át a fizetésekre elkülönített keretből, hogy az Arad Megyei Sürgősségi Kórháznak adja a város.

<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától

A 3. ligában érdekelt Maros-parti együttes otthonában a másodosztályú Buzău szerzett vezetést negyedóra elteltével, de a szünet előtt nem sokkal egyenlítettek a hazaiak. Térfélcsere után a lippaiak a vezetést is átvették egy óriási szabadrúgásgóllal, de a látogatók pár perc múlva válaszoltak erre.

<em>Hír szerkesztése</em> Életforma a veteránautó-gyűjtés [AUDIO]

A veteránautó-gyűjtés életforma: egy régi jármű restaurálása, életre keltése és üzembe helyezése kimondhatatlan öröm a tulajdonosának. Old mobilt lehet vásárolni vagy építeni, de annak van igazán értéke, amelyikhez személyes élmények kötik a gazdáját. Erről vallottak a múlt hétvégi aradi veteránautó-kiállítás résztvevői.

<em>Hír szerkesztése</em> Műsorváltozás a kamaraszínházban

A jegyek visszaválthatók az aradi nagyszínház pénztárában.

További információ a 0744/475–147-es telefonszámon kapható.

<em>Hír szerkesztése</em> Súlyos munkabaleset Kürtösön

Az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint a szerencsétlenség kora délután történt, a helyszínre a rohammentő-szolgálat (SMURD) helikopterét, mentősöket és tűzoltókat riasztottak.

<em>Hír szerkesztése</em> Mentőautó és személygépkocsi karambolozott

A rendőrség közleménye kiemelte, hogy a mentőautó megkülönböztető hang- és fényjelzéssel közlekedett, de a baleset körülményeit nem részletezte a tájékoztató. Annyit írtak, hogy egy mentőasszisztenst kórházba kellett szállítani kivizsgálás végett, illetve a mentőautót egy 46 éves, a személygépkocsit pedig egy 33 éves aradi férfi vezette.

<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválprogramok az Aradi Magyar Napokon [AUDIO]

Szerencséjük volt az Aradi Magyar Napok szervezőinek és résztvevőinek, mert a péntek-szombati fesztiválprogramokon jó idő fogadta az érdeklődőket.

<em>Hír szerkesztése</em> Aranyérmesek a Csiky-s röplabdázók a sportolimpián

Az aradi iskolaközpont csapata 2016-ban terem-, 2018-ban strandröplabdában állhatott a dobogó tetejére, de azonkívül még két ezüstérmet szerzett ebben a sportágban az erdélyi magyar középiskolák seregszemléjén.

<em>Hír szerkesztése</em> Több mint hetven illegális bevándorló bukott le egy nap alatt

A három tehergépjárművet a nagylaki autópálya-határátkelőnél ellenőrizték a hatóságok – közölte az aradi határrendészet.

Az egyik, Olaszországba hűtőszekrényeket szállító kamion félpótkocsijában nyomozókutya fedezett fel 37 Srí Lanka-i személyt, akik így próbáltak meg Nyugat-Európába jutni.

<em>Hír szerkesztése</em> Igényelhető az oktatási-nevelési támogatás

A támogatást az előző, 2021–2022-es tanévre adják – tudatta közleményében a Szülőföldön magyarul pályázati felhívása. A benyújtási határidő 2022. október 20.

Az oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatás összege továbbra is 22 400 forint, illetve annak megfelelő lej.

<em>Hír szerkesztése</em> Zabán Márta: „A Kölcsey Egyesület dokumentumaiban megelevenedik a korabeli Arad” [AUDIO]

Az aradi Kölcsey Egyesület dokumentumaiból 1881–1891 című kiadványt csütörtök este mutatták be a kommunizmus idején betiltott, de a rendszerváltás után, 1990-ben újjáalapított Kölcsey Egyesület közgyűlésén. Ez volt egyúttal az idei Aradi Magyar Napok első rendezvénye is.

<em>Hír szerkesztése</em> Egy híján húsz migránst tartóztattak fel a határőrök

A Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőnél nyomozókutyák segítségével bukkantak 13 nepáli állampolgárra két tehergépkocsi rakterében, amelyek hűtőszekrényeket szállítottak Németországba, illetve Franciaországba. A potyautasok 23 és 38 év közöttiek, és Nyugat-Európába próbáltak eljutni.

Feliratkozás Hírek csatornájára