Fatolvajok pusztítottak a Maros-ártér Természetvédelmi Parkban

Pusztítás maradt a fatolvajok után | A természetvédelmi park által közreadott felvételek

Pusztítás maradt a fatolvajok után | A természetvédelmi park által közreadott felvételek

Több tucat rendőr és csendőr tartott házkutatást hétfőn a Temes megyei Egres (Igriș) faluban egy falopásra szerveződött bűnszövetkezet feltételezett tagjainál.

Az akcióban a Maros-ártér Természetvédelmi Park járőrei (ún. „rangerek”) is részt vettek – a rajtaütésről is a tájvédelmi körzet vezetősége adott tájékoztatást. E szerint a Romsilva országos erdészeti igazgatóság tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, akik rendszeresen dézsmálták a Maros-ártér erdejét. Igaz, hogy ez nem tartozik az erdészet kezelésébe, de védett területről lévén szó, az illegális fakitermelés még súlyosabb bűncselekménynek számít – írták.

A házkutatás során a rendőrség több köbméter igazolatlan eredetű faanyagot és a kitermeléshez szükséges szerszámokat is lefoglalt. A gyanúsítottak ellen bűnvádi eljárást indítottak.

A Maros-ártér Természetvédelmi Park az ország nyugati részének legfontosabb vizes élőhelye, amelyet hordalékos erdők, tavak, bozótosok és indák alkotnak – ezek több mint 200 madárfaj és más védett állat számára nyújtanak fészkelő helyet és menedéket. A park a 22 romániai nemzeti és természetvédelmi park egyike, 17 455 hektáron terül el a Maros mentén, Arad és Temes megyében, nyugati határa az országhatárig tart.