Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

2019. január 3.
A román határrendészet tájékoztatása szerint mintegy kétmillióan keltek át az ország határátkelőin az óv végén és az új esztendő első napjaiban. Mivel közeledik az óhitű ortodoxok karácsonya és szilvesztere, a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők létszámát továbbra sem csökkentik, és érvényben tartják a forgalom gördülékenyebbét tételére hozott intézkedéseket – olvasható a csütörtöki közleményben.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

Tavaly december 21-től idén január 2-val bezárólag körülbelül kétmillió személyt regisztráltak a romániai határátkelőhelyeken. Ebből mintegy 1,07 millióan a kilépő, és kb. 930 ezren a belépő oldalon jelentkeztek útiokmány-vizsgálatra. Az utasokkal egyidejűleg 466 ezer gépjárművet is jegyeztek. Mindez 13 százalékos növekedést jelent az átlagos forgalomhoz képest – mutatta ki a határrendészet staisztikája.

A hatóság szerint átlagosan négyezer határrendész teljesített naponta szolgálatot ebben az időszakban.

A legforgalmasabb a nyugati határszakasz volt, ahol a közúti határátkelőhelyeket 727 ezren vették igénybe. A repülőtéri vámellenőrző pontokon 577 ezren fordultak meg, de a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Moldovai Köztársasággal közös határ forgalma is felfért a 304 ezres létszámmal.

A legforgalmasabb határátkelőhely a Henri Coandă nemzetközi repüléteri volt, ahol közel 374 ezer utas szállt fel vagy le, a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen 262 ezren haladtak át, míg Borsnál majdnem 173 ezren.

A közel két hét alatt 409 illegaitásra is fényt derítettek a határőrök: 195 bűncselekményt és 214 szabálysértést követtek el a határátlépést megkísérlők, akikre összesen 107 ezer lejes pénzbírságt is kiróttak. A legtöbb esetben csempészárut találtak, vagy be nem jelentett vámköteles terméket, továbbá hamisítványokat, összesen majdnem 1,23 millió lej értékben. 185 külföldi állampolgártól megtagadták a belépést az országba különböző okok miatt, továbbá 150 külföldre igyekvő román vagy külföldi állampolgárt tartóztattak fel a határrendészek (legtöbbször körözs alatt álló személyekről volt szó).

A következő napokban sok romániai és más kelet-európai vendégmunkás igyekszik majd vissza Nyugat-Európábam ezért várhatóan jelentősem megnő a forgalom az utakon és a határtákelőkön. A határrendészet azt tanácsolja az utazóknak, hogy használják a kisebb határátkelőhelyeket is (a magyar–román szakaszon összesen 11 határátkelő működik).

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.