Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

2019. január 3.
A román határrendészet tájékoztatása szerint mintegy kétmillióan keltek át az ország határátkelőin az óv végén és az új esztendő első napjaiban. Mivel közeledik az óhitű ortodoxok karácsonya és szilvesztere, a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők létszámát továbbra sem csökkentik, és érvényben tartják a forgalom gördülékenyebbét tételére hozott intézkedéseket – olvasható a csütörtöki közleményben.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

Tavaly december 21-től idén január 2-val bezárólag körülbelül kétmillió személyt regisztráltak a romániai határátkelőhelyeken. Ebből mintegy 1,07 millióan a kilépő, és kb. 930 ezren a belépő oldalon jelentkeztek útiokmány-vizsgálatra. Az utasokkal egyidejűleg 466 ezer gépjárművet is jegyeztek. Mindez 13 százalékos növekedést jelent az átlagos forgalomhoz képest – mutatta ki a határrendészet staisztikája.

A hatóság szerint átlagosan négyezer határrendész teljesített naponta szolgálatot ebben az időszakban.

A legforgalmasabb a nyugati határszakasz volt, ahol a közúti határátkelőhelyeket 727 ezren vették igénybe. A repülőtéri vámellenőrző pontokon 577 ezren fordultak meg, de a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Moldovai Köztársasággal közös határ forgalma is felfért a 304 ezres létszámmal.

A legforgalmasabb határátkelőhely a Henri Coandă nemzetközi repüléteri volt, ahol közel 374 ezer utas szállt fel vagy le, a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen 262 ezren haladtak át, míg Borsnál majdnem 173 ezren.

A közel két hét alatt 409 illegaitásra is fényt derítettek a határőrök: 195 bűncselekményt és 214 szabálysértést követtek el a határátlépést megkísérlők, akikre összesen 107 ezer lejes pénzbírságt is kiróttak. A legtöbb esetben csempészárut találtak, vagy be nem jelentett vámköteles terméket, továbbá hamisítványokat, összesen majdnem 1,23 millió lej értékben. 185 külföldi állampolgártól megtagadták a belépést az országba különböző okok miatt, továbbá 150 külföldre igyekvő román vagy külföldi állampolgárt tartóztattak fel a határrendészek (legtöbbször körözs alatt álló személyekről volt szó).

A következő napokban sok romániai és más kelet-európai vendégmunkás igyekszik majd vissza Nyugat-Európábam ezért várhatóan jelentősem megnő a forgalom az utakon és a határtákelőkön. A határrendészet azt tanácsolja az utazóknak, hogy használják a kisebb határátkelőhelyeket is (a magyar–román szakaszon összesen 11 határátkelő működik).

További hírek

Hír beküldése
Tiszavirágzás a Maroson.
<em>Hír szerkesztése</em> A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at
A magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A képviselők 166 igen szavazat, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Támogatják azokat a programokat, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 20 ezren hűsöltek a strandon
Felüdülés a városvezetésnek is, mert májusban egy jegyet sem adtak el.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyórás várakozási idő volt az autópálya-határátkelőnél
Sokan töltötték külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is megáll a Kamara-karaván
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.