Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

2019. január 3.
A román határrendészet tájékoztatása szerint mintegy kétmillióan keltek át az ország határátkelőin az óv végén és az új esztendő első napjaiban. Mivel közeledik az óhitű ortodoxok karácsonya és szilvesztere, a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők létszámát továbbra sem csökkentik, és érvényben tartják a forgalom gördülékenyebbét tételére hozott intézkedéseket – olvasható a csütörtöki közleményben.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétmillióan keltek át a határon az év végi ünnepek alatt

Tavaly december 21-től idén január 2-val bezárólag körülbelül kétmillió személyt regisztráltak a romániai határátkelőhelyeken. Ebből mintegy 1,07 millióan a kilépő, és kb. 930 ezren a belépő oldalon jelentkeztek útiokmány-vizsgálatra. Az utasokkal egyidejűleg 466 ezer gépjárművet is jegyeztek. Mindez 13 százalékos növekedést jelent az átlagos forgalomhoz képest – mutatta ki a határrendészet staisztikája.

A hatóság szerint átlagosan négyezer határrendész teljesített naponta szolgálatot ebben az időszakban.

A legforgalmasabb a nyugati határszakasz volt, ahol a közúti határátkelőhelyeket 727 ezren vették igénybe. A repülőtéri vámellenőrző pontokon 577 ezren fordultak meg, de a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Moldovai Köztársasággal közös határ forgalma is felfért a 304 ezres létszámmal.

A legforgalmasabb határátkelőhely a Henri Coandă nemzetközi repüléteri volt, ahol közel 374 ezer utas szállt fel vagy le, a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen 262 ezren haladtak át, míg Borsnál majdnem 173 ezren.

A közel két hét alatt 409 illegaitásra is fényt derítettek a határőrök: 195 bűncselekményt és 214 szabálysértést követtek el a határátlépést megkísérlők, akikre összesen 107 ezer lejes pénzbírságt is kiróttak. A legtöbb esetben csempészárut találtak, vagy be nem jelentett vámköteles terméket, továbbá hamisítványokat, összesen majdnem 1,23 millió lej értékben. 185 külföldi állampolgártól megtagadták a belépést az országba különböző okok miatt, továbbá 150 külföldre igyekvő román vagy külföldi állampolgárt tartóztattak fel a határrendészek (legtöbbször körözs alatt álló személyekről volt szó).

A következő napokban sok romániai és más kelet-európai vendégmunkás igyekszik majd vissza Nyugat-Európábam ezért várhatóan jelentősem megnő a forgalom az utakon és a határtákelőkön. A határrendészet azt tanácsolja az utazóknak, hogy használják a kisebb határátkelőhelyeket is (a magyar–román szakaszon összesen 11 határátkelő működik).

További hírek

Hír beküldése
Székelyföldre és Havasalföldre telepítik át az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint egy tucat sérült a lippai balesetben
Kamionnal ütközött egy mikrobusz.
<em>Hír szerkesztése</em> „Lehetett volna rosszabb is a 2018-as év” [AUDIÓ]
Faragó Péter parlamenti képviselő értékelője.
<em>Hír szerkesztése</em> Történelmi mélyponton a lej
Újabb történelmi mélypontra került a román fizetőeszköz az euróval szemben, a lej átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került. Elemzők szerint a zuhanás oka a „kapzsisági adó”, az idei költségvetés-tervezet késése és az import növekedése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kritikusan alacsony a munkanélküliségi arány [AUDIÓ]
Munkahely lenne, de a bérek nem vonzók a magyarországi munkavállalók számára.
Hír beküldése
Utána a Szinkorn és DJ Tino zenél.
Az Ipartestület szervezi.
<em>Hír szerkesztése</em> Helytörténetek az elmúlt száz évből [AUDIÓ]
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyilvános a Kölcsey-díjasok névsora
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Statisztikai szolgáltatást indított az RMDSZ
Az erdelystat.ro előrejelzéseket is fog közölni.