A kisiratosi gyermekotthon lakói javára koncertezett Mága Zoltán

2019. november 1.
Szívhez szóló, szeretetteljes ünnepi események nevezték az aradi Páduai Szent Antal-katedrálisban Mága Zoltán szerda esti jótékonysági hangversenyét, amellyel árváknak és Böjte atya gyermekotthonában nevelkedő iskoláskorú gyermekeknek nyújtott segítséget a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthon lakói javára koncertezett Mága Zoltán
Fotó: Mága Zoltán Facebook-oldala

A kisiratosi Pio Atya Gyermekotthon lakói a jótékonysági koncert végén saját maguk által készített ajándékokkal, rajzokkal köszönték meg Mága Zoltánnak az életre szóló élményt, és a támogatást – számolt be a művész honlapja.

A Tabakovits Emil tervei alapján 1906-ra felépült, de csak 1911. október 2-án felszentelt belvárosi római katolikus templomban, amely a Minorita rend székesegyháza is, mintegy ezer ember zsúfolódott be, hogy meghallgassák a Prima Primissima-díjas hegedűművészt, aki első alkalommal adott koncertet Aradon.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke a köszöntőjében szívhez szóló szeretetteljes estének nevezte a világhírű magyar művész látogatását, amely nemcsak magas színvonalú kulturális élménnyel, hanem jelentős támogatással is segíti a magyar közösséget. „A mágikus magyar zene gazdagabbá tesz minket, az adományok a jövő nemzedékét, életük kezdetén álló gyermekek testi-lelki fejlődését, tudásgyarapítását segíti” – mondta Faragó Péter. A parlamenti képviselő kijelentette: a határon túl élő magyarság, a Partiumban, Székelyföldön, a Vajdaságban és a Felvidéken élő magyarok is szerves alkotórészei a világ magyarságának, és a nemzeti összetartozást mutatja az is, hogy Mága Zoltán bárhol jár határon túli településeken, zsúfolásig megtelnek a koncerthelyszínek.

Megjegyezte, két napja ért véget a vajdasági 20 állomásos koncertkörútja, ahol 12 ezer ember állva tapsolt a magyar művésznek, és itt, Erdélyben is alig egy óra alatt elfogyott az összes jegy a tervezett 11 koncertre. Mindez azt mutatja, hogy nagy a szeretet az anyaország és azok képviselői, kiemelkedő művészei, a magyar kultúra iránt – fűzte hozzá.

Mága Zoltán úgy fogalmazott: „haza jár Erdélybe”, és mindig nagy szeretettel érkezik a magyarlakta településekre, ahol rendkívül szívélyes vendéglátással, kimagasló szeretettel fogadja a közönség. Ezért hozta el turnéjára fiát, ifjabb Mága Zoltánt, aki már több éve kérleli, hogy láthassa, megismerhesse nemcsak a z erdélyi közönséget, hanem a településeket is, amelyeket eddig csak könyvekből láthatott. A 14 éves, jelenleg a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatója, és több nemzetközi hegedűversenyt is megnyert fiatal művész Csajkovszkij Melódia című szerzeményét adta elő, majd apjával közösen Bach d-moll kettős hegedűversenyével kápráztatták el a közönséget.

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat keretében tartott eseménnyel a dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő hátrányos helyzetű családokból származó Arad és Temes megyei gyerekeket gondozó kisiratosi gyermekotthon lakóit segítették. Az intézményben óvodásokat és általános iskolásokat pártfogolnak. A Böjte Csaba atya által létrehozott gyermekmentő szervezet hosszú évek óta az Erdélyben sanyarú körülmények között – beszámolóik szerint –, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolásán dolgozik. Áldozatos munkájuknak köszönhetően mára már több mint 2500 gyermek nevelkedik az intézmény valamely otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól. Az alapítványok nem csak Erdélyben, hanem Magyarországon is sok száz gyermeknek nyújtanak segítséget.

Mága Zoltán már többször nyújtott segítséget Böjte atya pártfogoltjainak, ruhákkal, cipőkkel, iskolatáskákkal és több millió forint adománnyal segítve a több ezer gyermeket, valamint az alapítvány működését. Tavasszal Déván tartott jótékonysági koncertjével is a Szent Ferenc Alapítvány neveltjeit támogatta. Mindemellett az elmúlt két évben Budapesten az újévi koncerten és a Szent István-bazilika előtt tartott ünnepi díszelőadásokon is szerepelhettek a gyermekek, és ennek keretében megismerhették a magyar fővárost is.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Nem szűrhetik ki a szállásadók a koronavírusos területről érkezőket
A hatóságoktól sem kaptak útmutatást.
Hír beküldése
Márciusban és áprilisban is tartanak beiratkozást.
Hír beküldése
A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800 800 358-as zöldszámot. Ezen a számon naponta 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást a betegség tüneteiről és a megelőzés módjáról.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 személy jött haza a koronavírusos térségből
Karantén még nincs Arad megyében, de felkészültek rá.
<em>Hír szerkesztése</em> A tanügyben mindenki a saját egyházi ünnepén kap szabadnapot
A szenátus döntő házként fogadta el a törvénytervezetet.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az AMISZ szentpáli szervezete
Célja a helyi fiatalok összefogása, a közösségi rendezvények szervezése.
<em>Hír szerkesztése</em> SZNT-kezdeményezés: több mint 3800 aláírás Arad megyében
Ennyit gyűjtött az RMDSZ az ígért ötezerből.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött a nagyböjt [VIDEO]
A bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának a megünneplésére készülünk.
<em>Hír szerkesztése</em> Fergeteges Kolping-farsang Pécskán
Jövőre, veletek, ugyanitt!
<em>Hír szerkesztése</em> Még nincs koronavírusos beteg Arad megyében
Több mint 400-an érkeztek a járvány sújtotta olasz vidékekről.