Enyhített az UEFA

Nem lesz zárt kapus csütörtökön a Magyarország–Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, mivel az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn nem hozta meg a büntetés jogerőre emelkedéséhez szükséges másodfokú döntést. A magyar szövetség (MLSZ) honlapján olvasható közlemény szerint az UEFA ugyanakkor tovább vizsgálja a beadványokat, azaz nem törölte el a szankciót. Ez azt jelenti, ha a testület a csoportküzdelmek után elutasítja a magyar beadványt, akkor az esetleges pótselejtezőn kényszerülhet zárt kapuk mögé a válogatott.

Az UEFA első fokon a szeptember 4-én rendezett Magyarország–Románia Eb-selejtező kapcsán a szurkolók rasszista bekiabálásai miatt büntette meg az MLSZ-t, amely a zárt kapus szankció mellett 70 ezer eurós pénzbírságot is kapott.

A magyarokhoz hasonlóan a rivális román labdarúgó-válogatott is nézők előtt játszhatja le utolsó hazai Európa-bajnoki selejtezőjét, miután az UEFA fellebbviteli bizottsága hétfőn felfüggesztette a kirótt zárt kapus büntetést. A román szövetséget zárt kapus szankcióval, valamint 110 ezer eurós bírsággal sújtotta szeptemberben az UEFA fegyelmi bizottsága a Görögország elleni bukaresti és a Magyarország elleni budapesti mérkőzés román szurkolói incidensei miatt. Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a válogatott telt ház előtt játszhassa az utolsó hazai Eb-selejtezőjét csütörtökön a finnek ellen. Az elnök köszönetet mondott annak a mintegy tízezer szurkolónak, aki virtuális jegyet váltott a mérkőzésre, akkor, amikor úgy nézett ki, hogy zárt kapuk előtt kell játszani. Hozzátette, a virtuális jegyek szerdáig tényleges belépőkre válthatók. A román szövetség egységes 20 lejes áron kezdi árusítani a jegyeket, és éjjel-nappal nyitva tartja az egyik bukaresti jegyirodát. Burleanu ugyanakkor nyomatékosította, az alapfokú döntés felfüggesztését érték el, az érdemi döntés még hátra van.

Amennyiben a magyar válogatott csütörtökön legyőzi a Feröer-szigetek csapatát, akkor Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában legrosszabb esetben is a harmadik helyen végez, így legalább pótselejtezőt játszhat a jövő évi Eb-részvételért. Bernd Storck szövetségi kapitány együttese jelenleg három ponttal előzi meg a negyedik finn csapatot, azaz a feröeriek felülmúlásával minimum megmarad ez a különbség az utolsó, vasárnapi forduló előtt. Márpedig az egymás elleni eredmények figyelembevételével – magyarok mindkétszer nyertek a finnek ellen – ez behozhatatlan lenne.

A biztos részvételt jelentő első két hely sorsa is eldőlhet az utolsó előtti fordulóban. Ehhez a listavezető északíreknek nyerniük kell hazai pályán a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, ugyanakkor jelenleg nyeretlenül sereghajtó görögök ellen, de akkor is kijutnak a franciaországi kontinensviadalra, ha a mögöttük négypontos hátránnyal harmadik magyarok nem győznek a Feröer-szigetek ellen. A magyarokat három ponttal megelőzve második románok akkor válnak Eb-résztvevővé, ha több pontot szereznek a vendég finnek ellen, mint a Storck-csapat a feröeriek ellen. A magyar–román összevetésben a pontazonosság a magyaroknak kedvezne az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel Bukarestben 1–1, Budapesten pedig 0–0 született. Ez azt jelenti, hogy akár a második helyre is előreléphetnek Dzsudzsákék, amennyiben a Groupama Arénában begyűjtik a három pontot, s a románok kikapnak a finnektől.

Az F csoport csütörtöki programja: Magyarország–Feröer-szigetek, Észak-Írország–Görögország, Románia–Finnország.

A csoport állása

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12- 6 17

2. Románia          8 4 4 - 7- 1   16

3. Magyarország  8 3 4 1 6- 4   13

4. Finnország      8 3 1 4 7- 8   10

5. Feröer-szgk.    8 2 - 6 5-12     6

6. Görögország     8 - 3 5 2- 8    3

MTI

A rovatból ajánljuk:

Megpuhította az acélt az UTA – magabiztos győzelem az alsóházi rangadón
Az aradi csapat a rájátszásban még veretlen galaci együttest fogadta.
Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.