Emléktáblát kapott az első aradi vértanú

2018. március 11.
Emléktáblát kapott szombaton szülőházán a nyugat-csehországi Dobřany kisvárosban Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége és hőse.
<em>Hír szerkesztése</em> Emléktáblát kapott az első aradi vértanú
Ormai Norbert, Lenkey János és Hauk Alajos meléktáblája az aradi minorita templom előcsarnokában

A prágai magyar nagykövetség által állíttatott bronz emléktáblát Balogh Csaba, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, valamint Martin Sobotka, Dobřany polgármestere leplezte le közösen. Jelen volt az ünnepségen Boros Miklós prágai magyar nagykövet is. Balogh Csaba ünnepi beszédében méltatta az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét és ismertette Ormai Norbert életútját.

A polgármester ünnepi beszédében kifejtette: a magyar szabadságharc sorsa is példa arra, hogy a hatalmasok érdekeik védelmében gyorsan meg tudnak egyezni, míg a népek között ez nehezebben megy. „Tanulnunk kellene a múltból. Ma is szükség van arra, hogy eltávolítsuk a nemzetek szorosabb együttműködése előtti akadályokat" – jelentette ki.

Az emléktáblán, amely a Tomás Garrique Masaryk nevét viselő főtér 112. számot viselő házán lett elhelyezve, egy Ormai-portré látható és a következő cseh, magyar és angol nyelvű szöveg olvasható: „Ebben a házban született 1813-ban Ormai (Auffenberg) Norbert, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártír ezredese". Zsigmond Attila magyarországi képzőművész, a tábla megalkotója, aki személyesen is megjelent az ünnepségen, a legismertebb Ormairól készült portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel munkájához.

Auffenberg Norbert német katonadinasztia családban született Dobřanyban, a forradalom és szabadságharc idején ő volt a honvéd vadászezredek szervezője és parancsnoka, s őt tekintik az első aradi vértanúnak: 1849. augusztus 22-én végezték ki. Az Ormai nevet a magyar forradalom kitörését követően vette fel.

Az emléktábla leleplezése után a helyi Szent Vítus templomban megnyílt az Ormai Norbert és az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc elnevezésű kiállítás. Az ünnepségen megjelent több száz érdeklődő jelentős része Csehország minden részéből érkezett magyarok voltak – írja az MTI.

Azt, hogy Ormai Norbert emléktáblát fog kapni szülővárosában, már a tavaly október 6-i megemlékezésen említette Íjgyártó István magyar külügyi államtitkár.

Mindig 13 aradi vértanúról beszélünk, de valójában 17-en voltak a mártír honvédtisztek. Erről ide kattintva hallgathat rádióriportot.

További hírek

Hír beküldése
A diákok játékos formában sajátíthatnak el informatikai, matematikai és angolnyelv-ismereteket, emellett sportolhatnak és helyismereti városnéző túrán vesznek részt.
Hír beküldése
A gyorshajtás okozta a vesztét egy fiatalembernek, aki ráadásul négy másik személyt is életveszélybe sodort.
Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Csődvédelem alá került a hőerőmű
A veszteség fő oka az elavult rendszer és a vezetők arcpirítóan magas fizetése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszáz éves az aradi magyar színjátszás [AUDIÓ]
Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték szombaton az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tombolt Aradon
A kiadós esőt orkánerejű szél kísérte, ami reklámtáblákat, molinókat szaggatott le, utcai kukákat borított fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint kéttucat új villamost vásárol Arad
Az 57 millió eurós beruházásból 28 új szerelvényt vásárolnak, meglévő húszat pedig felújítanak.
Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2–1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G-csoportjában, hétfőn este. Ennél sokkal simábban nyertek a belgák a vb-újonc Panama ellen. Svédország tizenegyesgóllal verte Dél-Koreát.
<em>Hír szerkesztése</em> Befejeződtek a képességvizsgák
A nemzetiségi tantárgyak maradtak a végére. Keddre várhatók az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> 80 nap alatt a Föld körül
Fábry Sándor önálló szabadtéri estje Aradon.