Emléktáblát kapott az első aradi vértanú

2018. március 11.
Emléktáblát kapott szombaton szülőházán a nyugat-csehországi Dobřany kisvárosban Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége és hőse.
<em>Hír szerkesztése</em> Emléktáblát kapott Csehországban az első aradi vértanú
Ormai Norbert, Lenkey János és Hauk Alajos meléktáblája az aradi minorita templom előcsarnokában

A prágai magyar nagykövetség által állíttatott bronz emléktáblát Balogh Csaba, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, valamint Martin Sobotka, Dobřany polgármestere leplezte le közösen. Jelen volt az ünnepségen Boros Miklós prágai magyar nagykövet is. Balogh Csaba ünnepi beszédében méltatta az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét és ismertette Ormai Norbert életútját.

A polgármester ünnepi beszédében kifejtette: a magyar szabadságharc sorsa is példa arra, hogy a hatalmasok érdekeik védelmében gyorsan meg tudnak egyezni, míg a népek között ez nehezebben megy. „Tanulnunk kellene a múltból. Ma is szükség van arra, hogy eltávolítsuk a nemzetek szorosabb együttműködése előtti akadályokat" – jelentette ki.

Az emléktáblán, amely a Tomás Garrique Masaryk nevét viselő főtér 112. számot viselő házán lett elhelyezve, egy Ormai-portré látható és a következő cseh, magyar és angol nyelvű szöveg olvasható: „Ebben a házban született 1813-ban Ormai (Auffenberg) Norbert, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártír ezredese". Zsigmond Attila magyarországi képzőművész, a tábla megalkotója, aki személyesen is megjelent az ünnepségen, a legismertebb Ormairól készült portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel munkájához.

Auffenberg Norbert német katonadinasztia családban született Dobřanyban, a forradalom és szabadságharc idején ő volt a honvéd vadászezredek szervezője és parancsnoka, s őt tekintik az első aradi vértanúnak: 1849. augusztus 22-én végezték ki. Az Ormai nevet a magyar forradalom kitörését követően vette fel.

Az emléktábla leleplezése után a helyi Szent Vítus templomban megnyílt az Ormai Norbert és az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc elnevezésű kiállítás. Az ünnepségen megjelent több száz érdeklődő jelentős része Csehország minden részéből érkezett magyarok voltak – írja az MTI.

Azt, hogy Ormai Norbert emléktáblát fog kapni szülővárosában, már a tavaly október 6-i megemlékezésen említette Íjgyártó István magyar külügyi államtitkár.

Mindig 13 aradi vértanúról beszélünk, de valójában 17-en voltak a mártír honvédtisztek. Erről ide kattintva hallgathat rádióriportot.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A hullaégető
Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon
Hír beküldése
A civil szerveződés célja az összmagyarság összefogása, 95 országában 236 társklubja van.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 20-ig lehet regisztrálni a választásokra [AUDIÓ]
Az RMDSZ a levélszavazatok eljuttatását is vállalja, hogy véletlenül se vesszen kárba egyetlen voks sem.
Hír beküldése
Narancssárga jelzésű – másodfokú – árvízriadó van érvényben több erdélyi, illetve a nyugati határ menti megyében is március 19-én, hétfőn délig. Arad megyében a Fehér-Körös több helyen kilépett a medréből, de elöntött ingatlanokról és ingóságokról egyelőre nem érkezett jelentés. Kétszáz tűzoltó áll készenlétben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett a Vlaicu-negyedi piac
Kigyulladt a lángosos bódé, onnan terjedt át a tűz.
<em>Hír szerkesztése</em> A forradalom kitörésének 170. évfordulóját ünnepelték [AUDIÓ]
A béke és elfogadás, valamint a magyar–magyar egyetértés szükségességét hangoztatták a szónokok.
<em>Hír szerkesztése</em> Közös kokárdakészítéssel készültek március 15-re [AUDIÓ]
Ünnepi hangulat kicsiknek és nagyoknak a forradalom kitörésének 170. évfordulójára várva.
<em>Hír szerkesztése</em> Jászai Mari-díjat kapott Harsányi Attila
Az Aradi Kamaraszínház tagja kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként részesült kitüntetésben.
Hír beküldése
Ez lesz a nyolcadik a Gyulai Várkertben, március 16–18. között.
Meghívottak: Varga Ferenc József és Aradi Tibor.