Emléktáblát kapott az első aradi vértanú

2018. március 11.
Emléktáblát kapott szombaton szülőházán a nyugat-csehországi Dobřany kisvárosban Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége és hőse.
<em>Hír szerkesztése</em> Emléktáblát kapott az első aradi vértanú
Ormai Norbert, Lenkey János és Hauk Alajos meléktáblája az aradi minorita templom előcsarnokában

A prágai magyar nagykövetség által állíttatott bronz emléktáblát Balogh Csaba, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, valamint Martin Sobotka, Dobřany polgármestere leplezte le közösen. Jelen volt az ünnepségen Boros Miklós prágai magyar nagykövet is. Balogh Csaba ünnepi beszédében méltatta az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét és ismertette Ormai Norbert életútját.

A polgármester ünnepi beszédében kifejtette: a magyar szabadságharc sorsa is példa arra, hogy a hatalmasok érdekeik védelmében gyorsan meg tudnak egyezni, míg a népek között ez nehezebben megy. „Tanulnunk kellene a múltból. Ma is szükség van arra, hogy eltávolítsuk a nemzetek szorosabb együttműködése előtti akadályokat" – jelentette ki.

Az emléktáblán, amely a Tomás Garrique Masaryk nevét viselő főtér 112. számot viselő házán lett elhelyezve, egy Ormai-portré látható és a következő cseh, magyar és angol nyelvű szöveg olvasható: „Ebben a házban született 1813-ban Ormai (Auffenberg) Norbert, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártír ezredese". Zsigmond Attila magyarországi képzőművész, a tábla megalkotója, aki személyesen is megjelent az ünnepségen, a legismertebb Ormairól készült portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel munkájához.

Auffenberg Norbert német katonadinasztia családban született Dobřanyban, a forradalom és szabadságharc idején ő volt a honvéd vadászezredek szervezője és parancsnoka, s őt tekintik az első aradi vértanúnak: 1849. augusztus 22-én végezték ki. Az Ormai nevet a magyar forradalom kitörését követően vette fel.

Az emléktábla leleplezése után a helyi Szent Vítus templomban megnyílt az Ormai Norbert és az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc elnevezésű kiállítás. Az ünnepségen megjelent több száz érdeklődő jelentős része Csehország minden részéből érkezett magyarok voltak – írja az MTI.

Azt, hogy Ormai Norbert emléktáblát fog kapni szülővárosában, már a tavaly október 6-i megemlékezésen említette Íjgyártó István magyar külügyi államtitkár.

Mindig 13 aradi vértanúról beszélünk, de valójában 17-en voltak a mártír honvédtisztek. Erről ide kattintva hallgathat rádióriportot.

További hírek

Hír beküldése
Faragó Péter tartott politikai beszámolót, majd nevesítették a kongresszusi jelölteket.
Hír beküldése
Több mint 200 épületre vetik ki januártól a többletadót.
<em>Hír szerkesztése</em> Diákok fotóin az elmúlt száz év változásai
Az aradi múlt és jelen közti átmenet a képeken.
<em>Hír szerkesztése</em> 25 éves a Pécskai Kolping Család
Bánsági és vajdasági „családtagokkal" ünnepeltek.
<em>Hír szerkesztése</em> Erdély és Kelet-Magyarország román megszállása
Vincze Gábor szegedi történész előadása Kisjenőn.
350 ezer lejt kapnak összesen.
<em>Hír szerkesztése</em> 100 év – objektíven keresztül
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi hiányosságot pótolna a négy város szövetsége [AUDIÓ]
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár fogott össze.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.