Emléktáblát kapott az első aradi vértanú

2018. március 11.
Emléktáblát kapott szombaton szülőházán a nyugat-csehországi Dobřany kisvárosban Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége és hőse.
<em>Hír szerkesztése</em> Emléktáblát kapott az első aradi vértanú
Ormai Norbert, Lenkey János és Hauk Alajos meléktáblája az aradi minorita templom előcsarnokában

A prágai magyar nagykövetség által állíttatott bronz emléktáblát Balogh Csaba, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, valamint Martin Sobotka, Dobřany polgármestere leplezte le közösen. Jelen volt az ünnepségen Boros Miklós prágai magyar nagykövet is. Balogh Csaba ünnepi beszédében méltatta az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét és ismertette Ormai Norbert életútját.

A polgármester ünnepi beszédében kifejtette: a magyar szabadságharc sorsa is példa arra, hogy a hatalmasok érdekeik védelmében gyorsan meg tudnak egyezni, míg a népek között ez nehezebben megy. „Tanulnunk kellene a múltból. Ma is szükség van arra, hogy eltávolítsuk a nemzetek szorosabb együttműködése előtti akadályokat" – jelentette ki.

Az emléktáblán, amely a Tomás Garrique Masaryk nevét viselő főtér 112. számot viselő házán lett elhelyezve, egy Ormai-portré látható és a következő cseh, magyar és angol nyelvű szöveg olvasható: „Ebben a házban született 1813-ban Ormai (Auffenberg) Norbert, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártír ezredese". Zsigmond Attila magyarországi képzőművész, a tábla megalkotója, aki személyesen is megjelent az ünnepségen, a legismertebb Ormairól készült portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel munkájához.

Auffenberg Norbert német katonadinasztia családban született Dobřanyban, a forradalom és szabadságharc idején ő volt a honvéd vadászezredek szervezője és parancsnoka, s őt tekintik az első aradi vértanúnak: 1849. augusztus 22-én végezték ki. Az Ormai nevet a magyar forradalom kitörését követően vette fel.

Az emléktábla leleplezése után a helyi Szent Vítus templomban megnyílt az Ormai Norbert és az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc elnevezésű kiállítás. Az ünnepségen megjelent több száz érdeklődő jelentős része Csehország minden részéből érkezett magyarok voltak – írja az MTI.

Azt, hogy Ormai Norbert emléktáblát fog kapni szülővárosában, már a tavaly október 6-i megemlékezésen említette Íjgyártó István magyar külügyi államtitkár.

Mindig 13 aradi vértanúról beszélünk, de valójában 17-en voltak a mártír honvédtisztek. Erről ide kattintva hallgathat rádióriportot.

További hírek

Hír beküldése
Október 13-án kétszer is nevettet a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter.
Hír beküldése
Verdi A trúbadúr című operáját adják elő a felújított kultúrpalota első hangversenyén.
<em>Hír szerkesztése</em> Parkosítanak Pécskán
Majdnem 11 millió lejes pályázatot nyert a város.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy-egy arany- és ezüstérmet szereztek a Csiky-sek a sportolimpián
Röplabdában és strandröplabdában állhattak a dobogóra a fiúk.
Hír beküldése
A RO-ALERT lényege, hogy várható szélsőséges időjárás vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben (sms-ben) értesítik a lakosságot. Szeptember 24-én, hétfőn az egész megyében tesztelik majd a rendszert, míg 26-án, szerdán 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között országszerte küldenek majd figyelmeztető próbaüzeneteket.
Lépten-nyomon tapasztaljuk. Sajnos.
<em>Hír szerkesztése</em> Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
A magyarvistai Mátyás Istvánnak és Martin György néptánckutatónak állít emléket a produkció.
<em>Hír szerkesztése</em> Románnyelvoktatás: elégedetlenkedő szülők, megalázott tanítók [AUDIÓ]
A románul még nem beszélő gyerekek nem tudnak értekezni a hozzájuk kinevezett tanárokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Az utolsó percben kapott ki az UTA
Két volt játékosuk intézte el az aradiakat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos hulladékgyűjtés Pécskán és környékén
Tombolán új gépeket nyerhetnek a régiekért cserébe.