Mozitermet neveztek el Jávor Pálról Szombathelyen

2017. november 29.
<em>Hír szerkesztése</em> Mozitermet neveztek el Jávor Pálról Szombathelyen
Bognár Levente ünnepi beszédet mondott. Fotók: Benkő Sándor / szombathely.hu

Az október végén Aradon tartott Jávor Filmnapok folytatásaként szerdán Szombathelyen emlékeztek meg az aradi születésű színészóriásról – tájékoztatta az Aradi Híreket Bognár Levente aradi alpolgármester, aki jelen volt, és ünnepi beszédet modnott, amikor az AGORA Savaria Filmszínház megújult kamaratermét Jávor Pálról nevezték el. A rendezvényen Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is felszólalt.

A két város közötti kapocs Jávor Pál (eredeti nevén Jermann Pál Gusztáv, aki Aradon született 1902. január 31-én), ám középiskolai tanulmányait már Szombathelyen fejezte be. Ez év februárban vette fel a kapcsolatot az aradi önkormányzat a szombathelyivel önkormányzat. Emellett mindkét megyeszékhely tagja az Európai Kulturális Városszövetségnek (AVEC), s ennek égisze alatt ápolják a Jávor-hagyományokat.

Ez év februárban vette fel a kapcsolatot a két önkormányzat, azt követően, hogy Feiszt György szombathelyi levéltáros kutatásai nyomán egy levélre bukkant, amely tudni vélik, hogy megtalálták Jávor igazi szülőházát Aradon, amelynek falán – Bognár Levente szerint – egy emléktáblát szándékoznak elhelyezni.

További hírek

Hír beküldése
A névadóra emlékeztek péntek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Hír beküldése
Az Arad megyei határrendészet 42 iraki bevándorlót tartóztatott fel szerda este a román–magyar határ közelében. A migránsok egy kisbuszba zsúfolódva Kisvarjasnál közelítették meg a határt. A csoport tíz nőből, kilenc férfiból és 23 kiskorúból állt. A kisbuszt két férfi vezette a határ közelébe, ahol azonban sorsukra hagyták a migránsokat.
December 14-én átveszik a honosítási kérelmeket és magyar útlevéligényléseket.
Hír beküldése
Több mint húszéves a Kézfogások, a két város testvértelepülési együttműködése.
Megkoszorúzzák P. Karácsonyi István mártír karnagy emléktábláját.
Hír beküldése
Kilencvenhat éves volt, daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, és ottani rezidenciáján érte a halál. Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepe volt abban, hogy 1944. augusztus 23-án Románia az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is eljött az AMISZ-Mikulás
Több szász aradi magyar óvodás és kisiskolás találkozhatott kedden a nagyszakállúval.
<em>Hír szerkesztése</em> Forgalomba áll a Mikulás-villamos
Nem kell rá jegy, de csak gyerekek és kísérőik szállhatnak fel rá.
Hír beküldése
Közel ezer méter fényfüzérrel és több tucat, hópehely formájú égővel díszítették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Megkezdődött a Karácsonyt megelőző várakozás és lelki felkészülés négyhetes időszaka.