Május a kamaraszínházban: Lear, komédia és operett

2019. május 10.
Három, műfajilag is nagyon különböző előadást láthatnak az Aradi Kamaraszínház nézői.
<em>Hír szerkesztése</em> Május a kamaraszínházban: Lear halála, zenés komédia és operett a műsoron

Május 20-án, hétfőn, 19 órakor a nagyszínház stúdió termében, bérleten kívül kerül bemutatásra a Lear halála című előadás, amely a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója. Az előadásban Harsányi Attila és Rózsa Krisztián játszik, Keszég László rendezésében.

A kétszemélyes előadás szövegkönyvét Enyedi Éva színész-dramaturg készítette, William Shakespeare drámája alapján. Lear és bolondja küzdenek az elemekkel és a múlttal. A bolond szembesít, a király pedig kénytelen kívülről szemlélni önmagát. A spirituális útvesztőben a végső felismerés elől eleinte az őrületbe menekül. Kicsinyességétől, dühétől, bosszúvágyától csak a halálhoz vezető kijózanító út legvégén tud megszabadulni. A szembesítést, a keserű felismerést a szerepeiből ki-belépő két színésznek, a zenésszínész-mesterség nagy tudóinak virtuóz játéka teszi átélhetővé ugyanakkor szórakoztatóvá.

Május 22-én 19 órakor és 23-án 16 órakor a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékára várja bérletes nézőit a Kamaraszínház a nagyszínházba. A tatabányai színház Tapasztó Ernő rendezésében a Svejk című zenés komédiát mutatja be, amely több szálon is kötődik Aradhoz, hiszen zenéjét Borsos Pál és Éder Enikő szerezte, akik szerzőpárosként már több színházi előadásban dolgoztak együtt.


A képek jelenetek a Svejk című előadásból

Josef Švejk különös fazon. Azok közül való, akiké a mennyek országa. Szereti a kutyákat és bolhákkal kereskedik. Arra az esetre, ha kell egy jó kis cirkusz. Bolhacirkusz. Az egész világ. Jelképe a létnek, a valóságnak és a képzelet tragikomédiájának: bolhacirkusz, világcirkusz, világégés, háború, szerelem, szenvedély, szenvedés, halál, zene, játék. Mind-mind elemei egy századokon átívelő színházi karneválnak.

Május 27-én 16 és 20 órakor a Mária főhadnagy című nagyoperettet láthatják a bérletes nézők és az érdeklődők a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház művészeivel. A produkció az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készült programsorozat díszelőadása. A magyar operett műfaját és Huszka Jenő művészetét népszerűsítő előadásban a főbb szerepekben Bori Rékát, Domoszlai Sándort, Kállay Borit és Virágh Józsefet láthatja a közönség. A díszletet, a jelmezeket a Budapesti Operettszínház biztosítja, a rendező Seregi Zoltán, a producer Bozsó József.

A Svejk és a Mária főhadnagy című előadásokra érvényesek a bérletek, jegyek a nagyszínház pénztárában válthatók és online: www.biletmaster.ro honlapon.

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.