Gyulán töltsünk a poharunkba!

2018. április 21.
Április 27. és 30. között immáron 19. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!

A négy nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára. Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyulán a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.

A fesztiválon az ország több mint 20 pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is.

A fesztivál kísérőrendezvényeként országos szakmai konferencia kerül megszervezésre, A pálinkáról másképpen címmel. A konferencia célja, hogy a pálinkagyártókat, -forgalmazókat, bérfőzőket, bérfőzetőket és magánfőzőket egy közös eseményen megszólítsák. Érdemes lesz a pálinka iránt érdeklődőknek részt venni az előadásokon, hiszen az alábbi témákat érintik:

 • Pálinkafogyasztási szokások – Dr. Balázs Géza, nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE intézetigazgató-helyettes
 • A pálinka pozitív élettani hatásai – Dr. Totth Gedeon, BGE intézetvezető, főiskolai tanár, CSc
 • Piaci szereplők 2018-ban – Barabás Attila, Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgató, Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke
 • Eredetvédelem a termelők szolgálatában – Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár
 • A pálinka, mint saját márkás termék az üzlethálózatokban – Békési Zoltán, Békési Pálinka Zrt.
 • Magánfőzésről másképpen – Dr. Gyenesei István, a Brillante – 2017 Párlat verseny legeredményesebb magánfőzője
 • Technikai újdonságok a lepárlásban – Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOTHE cég hivatalos magyarországi képviselője.

A konferencia április 27-én 10.30-tól kerül megrendezésre az Erkel Hotelben, amelynek részvételi díja magánszemélyek esetében bruttó 3500 Ft. Előzetesen regisztrálni szükséges az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen.

A fesztivál igazi színfoltja a pálinkalovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig. Az erdélyi és a felvidéki lovagrend mellett Magyarországról 5 lovagrend képviselteti magát ezen az eseményen, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a lovagrendek.

Új programelemmel is bővül a rendezvény: Barack a konyhában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély látogatóközpontban kerül megrendezésre április 28-án, szombaton 14.00 órai kezdettel, amely során bemutatják a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. A 2018-as évben a barackpálinka kerül a középpontba. Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla ajánlásával készült ételek receptjei – fotóval illusztrálva – olvashatók. Aki elkalauzolja a vendégeket:

 • Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló –Gyulai Pálinka Manufaktúra
 • Prohászka Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
 • Balogh László, cukrászmester - Kézműves Cukrászda –Cadeau Bonbon Manufaktúra

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2018 Pálinka és Párlat Verseny. A versenyre mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az április 27. és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretében kerül sor, a rendezvény szombati napján. Elsőként 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a Kereskedelmi Főzdék számára kiírt verseny díjait adják át, majd 16.30-tól már a rendezvényen a Bérfőzetők és Magánfőzők ünnepélyes eredményhirdetését tartják meg.

A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:

 • • Brillante – 2018 legjobb pálinkája
 • • Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje,

míg a bérfőzetők és magánfőzők versenyén során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:

 • • Legjobb Magánfőzött Párlat
 • • Legeredményesebb Magánfőző
 • • Legjobb Bérfőzetett Párlat
 • • Legeredményesebb Bérfőzető
 • • Legeredményesebb Bérfőzde

Természetesen mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a benevezett tételek.

A program külön belépődíj köteles (3990 Ft). Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.

A főszereplő, a pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a P.Mobil, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, Republic, Kis Grófo, Oszvald Marika, a Neoton Família Sztárjai, de lesz egy Zenevonat szuperkoncert is az LGT sztárjaival, név szerint Solti Jánossal és Karácsony Jánossal, akik mellett a kísérő zenekar kiegészül Heinz Gábor Bigával és Veress Mónika, Nikával.

Vasárnap és hétfőn családi napot tartanak a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal várják a legkisebbeket. Ezeken a napokon 12 óráig ingyenes lesz a belépés a fesztiválon!

Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!

Információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu

További hírek

Hír beküldése
Október 15-ig közlekedhető, de az időjárás függvényében hamarabb is lezárhatják.
Hír beküldése
Pál József Csaba kanonokot, hegyvidéki főesperest nevezte ki a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyes püspökévé Ferenc pápa május 16-án, szerdán – közölte az egyházmegye sajtószolgálata. Az új püspök 1955. december 3-án született Csíkcsomortánban, 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa.
Hír beküldése
A Wowsteren magyarul, legálisan, biztonságosan és reklámok nélkül nézhetünk filmeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pereg és Zerénd is az aradi Vízművektől kapja majd a vizet [AUDIÓ]
Jó minőséget ígérnek elfogadható áron.
<em>Hír szerkesztése</em> Hatvan éve nem volt ennyi konfirmandus Szentleányfalván [AUDIÓ]
Vasárnap nyolcan tettek tanúságot a hitükről a gyülekezet előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Klasszikus vígjáték a kamaraszínház műsorán
Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját a tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Téma lett az RMDSZ aradi székházvásárlása
A megvásárolt ingatlanok közül ez a legdrágább.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdkor az egyházmegyébe látogat a pápai nagykövet
Május 19-én a nuncius Máriaradnán celebrál szentmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is meghallgatást tart az X-Faktor
Énekesek, duók, csapatok, zenekarok és rapperek is jelentkezhetnek.