Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]

2018. augusztus 13.
A pénteken kezdődő Aradi Városnapok nyitányaként augusztus 17-én szabadtéri előadással idézik fel, miként kapta meg Arad a szabad királyi város címet, vagy legalábbis, milyen fogadtatása volt a Ferenc József osztrák császár és magyar király által adományozott titulusnak Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]
A polgármesteri hivatalban őrzött szabad királyi városi oklevél

A szabad királyi városi címet 1834. augusztus 21-én kapta meg a város, és beszámolók szerint tíznapos ünnepélyt tartott ennek tiszteletére Aradon. Az utókor is ennek apropóján szervezi meg minden év augusztusában a városnapokat ebben az időszakban.

Idén, a 184. évfordulón a Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet, amikor is Bécsből megérkezik a királyi oklevél. Az igazság szerint, ha nagyon korhűek akarnak lenni, akkor magyarul és németül játsszák el, és nem románul, de ilyesmire aligha számíthatunk…

A Városi Kulturális Központ tájékoztatása szerint a műsor pénteken 18 órakor kezdődik, és főutcának a színház, illetve a városháza közötti szakaszán zajlik majd.

A városnapokon több program is várja majd az érdeklődőket. Az ünnepi tanácsülést augusztus 22-én, szerdán 14 órától tartják, amikor is átadják a díszokleveleket (idén három magyar személyiséget is kitüntetnek).

Augusztus 23-án, csütörtökön Pécs Napját tartják meg Aradon. A megyei múzeum szépművészeti részlegének második emeleti kiállítótermében a világhírű pécsi származású Victor Vasarelly festményeiből nyitnak kiállítást 17 órakor. A Bábszínházban a Grimask Színház 17.30-tól mutatja be az Ördöngős Jankó című zenés bábjátékot, a Bóbita Bábszínház pedig 18 órától a Román–magyar megbékélési parkban az Ördögszántotta hegy című gólyalábas előadást. Ezt követi a Misina Néptáncegyüttes fellépése és táncház ugyanott, 20 órától pedig a Hegyvidéki Jazz Kvartett koncertje. Közben a téren kézműves termékek és mecseki borok vásárát tartják majd. A városnapok augusztus 26-ig tart.

A szabad királyi városi cím jelentőségéről, és odaítélésének körülményeiről Ujj János és Puskel Péter helytörténészekkel beszélgetett Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adásában. Hallgassa meg az összeállítást:

További hírek

Hír beküldése
Október 13-án kétszer is nevettet a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter.
Hír beküldése
Verdi A trúbadúr című operáját adják elő a felújított kultúrpalota első hangversenyén.
<em>Hír szerkesztése</em> Parkosítanak Pécskán
Majdnem 11 millió lejes pályázatot nyert a város.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy-egy arany- és ezüstérmet szereztek a Csiky-sek a sportolimpián
Röplabdában és strandröplabdában állhattak a dobogóra a fiúk.
Hír beküldése
A RO-ALERT lényege, hogy várható szélsőséges időjárás vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben (sms-ben) értesítik a lakosságot. Szeptember 24-én, hétfőn az egész megyében tesztelik majd a rendszert, míg 26-án, szerdán 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között országszerte küldenek majd figyelmeztető próbaüzeneteket.
Lépten-nyomon tapasztaljuk. Sajnos.
<em>Hír szerkesztése</em> Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
A magyarvistai Mátyás Istvánnak és Martin György néptánckutatónak állít emléket a produkció.
<em>Hír szerkesztése</em> Románnyelvoktatás: elégedetlenkedő szülők, megalázott tanítók [AUDIÓ]
A románul még nem beszélő gyerekek nem tudnak értekezni a hozzájuk kinevezett tanárokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Az utolsó percben kapott ki az UTA
Két volt játékosuk intézte el az aradiakat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos hulladékgyűjtés Pécskán és környékén
Tombolán új gépeket nyerhetnek a régiekért cserébe.