Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]

2018. augusztus 13.
A pénteken kezdődő Aradi Városnapok nyitányaként augusztus 17-én szabadtéri előadással idézik fel, miként kapta meg Arad a szabad királyi város címet, vagy legalábbis, milyen fogadtatása volt a Ferenc József osztrák császár és magyar király által adományozott titulusnak Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]
A polgármesteri hivatalban őrzött szabad királyi városi oklevél

A szabad királyi városi címet 1834. augusztus 21-én kapta meg a város, és beszámolók szerint tíznapos ünnepélyt tartott ennek tiszteletére Aradon. Az utókor is ennek apropóján szervezi meg minden év augusztusában a városnapokat ebben az időszakban.

Idén, a 184. évfordulón a Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet, amikor is Bécsből megérkezik a királyi oklevél. Az igazság szerint, ha nagyon korhűek akarnak lenni, akkor magyarul és németül játsszák el, és nem románul, de ilyesmire aligha számíthatunk…

A Városi Kulturális Központ tájékoztatása szerint a műsor pénteken 18 órakor kezdődik, és főutcának a színház, illetve a városháza közötti szakaszán zajlik majd.

A városnapokon több program is várja majd az érdeklődőket. Az ünnepi tanácsülést augusztus 22-én, szerdán 14 órától tartják, amikor is átadják a díszokleveleket (idén három magyar személyiséget is kitüntetnek).

Augusztus 23-án, csütörtökön Pécs Napját tartják meg Aradon. A megyei múzeum szépművészeti részlegének második emeleti kiállítótermében a világhírű pécsi származású Victor Vasarelly festményeiből nyitnak kiállítást 17 órakor. A Bábszínházban a Grimask Színház 17.30-tól mutatja be az Ördöngős Jankó című zenés bábjátékot, a Bóbita Bábszínház pedig 18 órától a Román–magyar megbékélési parkban az Ördögszántotta hegy című gólyalábas előadást. Ezt követi a Misina Néptáncegyüttes fellépése és táncház ugyanott, 20 órától pedig a Hegyvidéki Jazz Kvartett koncertje. Közben a téren kézműves termékek és mecseki borok vásárát tartják majd. A városnapok augusztus 26-ig tart.

A szabad királyi városi cím jelentőségéről, és odaítélésének körülményeiről Ujj János és Puskel Péter helytörténészekkel beszélgetett Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adásában. Hallgassa meg az összeállítást:

További hírek

Az Ipartestület szervezi.
Hír beküldése
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
Hír beküldése
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
Hír beküldése
Az erdelystat.ro portál magyar nyelven és magyar szempontok szerint rendezve tesz közzé olyan hivatalos romániai statisztikai adatokat, amelyek nyilvánosak ugyan, de esetenként nehezen elérhetők. Cél, hogy a portál ne csak a múltról és a jelenről szóljon, hanem előrejelzéseket is közöljön.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, a név marad! [AUDIÓ]
A Szabadság-szobor Egyesület várostörténeti sorozatának második kötete.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi áldozata is van az influenzának
Kilencre nőtt a betegségben meghalt személyek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Az UTA meghátrált az Előrével szemben
A békéscsabaiak nyerték az idei első edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Újságírót jelöl Ezüstfenyő-díjra az aradi RMDSZ
Balta János január 25-én veheti át a kitüntetést.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatása ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Elárverezik az Andrényi-palotát
Az aradi belváros jellegzetes épületének kikiáltási ára 2,5 millió euró.