Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]

2018. augusztus 13.
A pénteken kezdődő Aradi Városnapok nyitányaként augusztus 17-én szabadtéri előadással idézik fel, miként kapta meg Arad a szabad királyi város címet, vagy legalábbis, milyen fogadtatása volt a Ferenc József osztrák császár és magyar király által adományozott titulusnak Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]
A polgármesteri hivatalban őrzött szabad királyi városi oklevél

A szabad királyi városi címet 1834. augusztus 21-én kapta meg a város, és beszámolók szerint tíznapos ünnepélyt tartott ennek tiszteletére Aradon. Az utókor is ennek apropóján szervezi meg minden év augusztusában a városnapokat ebben az időszakban.

Idén, a 184. évfordulón a Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet, amikor is Bécsből megérkezik a királyi oklevél. Az igazság szerint, ha nagyon korhűek akarnak lenni, akkor magyarul és németül játsszák el, és nem románul, de ilyesmire aligha számíthatunk…

A Városi Kulturális Központ tájékoztatása szerint a műsor pénteken 18 órakor kezdődik, és főutcának a színház, illetve a városháza közötti szakaszán zajlik majd.

A városnapokon több program is várja majd az érdeklődőket. Az ünnepi tanácsülést augusztus 22-én, szerdán 14 órától tartják, amikor is átadják a díszokleveleket (idén három magyar személyiséget is kitüntetnek).

Augusztus 23-án, csütörtökön Pécs Napját tartják meg Aradon. A megyei múzeum szépművészeti részlegének második emeleti kiállítótermében a világhírű pécsi származású Victor Vasarelly festményeiből nyitnak kiállítást 17 órakor. A Bábszínházban a Grimask Színház 17.30-tól mutatja be az Ördöngős Jankó című zenés bábjátékot, a Bóbita Bábszínház pedig 18 órától a Román–magyar megbékélési parkban az Ördögszántotta hegy című gólyalábas előadást. Ezt követi a Misina Néptáncegyüttes fellépése és táncház ugyanott, 20 órától pedig a Hegyvidéki Jazz Kvartett koncertje. Közben a téren kézműves termékek és mecseki borok vásárát tartják majd. A városnapok augusztus 26-ig tart.

A szabad királyi városi cím jelentőségéről, és odaítélésének körülményeiről Ujj János és Puskel Péter helytörténészekkel beszélgetett Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adásában. Hallgassa meg az összeállítást:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll köztéren a Szabadság-szobor
Fórum, koszorúzás és ünnepi hangverseny az évfordulón.
Hír beküldése
<em>Hír szerkesztése</em> Szép gesztus a múzeumtól
Három nyelven kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a közgyűjtemény vezetősége.
<em>Hír szerkesztése</em> Balszerencsésen vesztett pontokat az UTA
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
<em>Hír szerkesztése</em> Kézműves foglalkozásokkal hangolódtak a Húsvétra [AUDIÓ]
Természetes anyagokkal, hagyományos módszerekkel festettek piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.