Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

2018. november 28.
Egész estés műsort mutattak be a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai a múlt hétvégén a magyar–ukrán határ mellett fekvő Záhonyban, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárt megtöltő több mint 300 néző előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

A 43 fős delegációt Antal Péter polgármester vezette, és meghívására a testvérváros Battonya alpolgármestere, Borsodi János is elkísérte, hiszen a Pécska–Battonya színjátszó kör tagjai is felléptek.

330 kilométer megtétele után, pénteken éjjel érkeztek meg Záhonyba, szombaton pedig szinte egész nap próbáltak a fellépők, csak a lelkes szervezők által készített, hagyományos fogásokból álló ebéd erejéig álltak meg.

17 órára megtelt a nézőtér és a beköszöntő után Helmeczi László polgármester méltatta a Pécskával való szoros, baráti kapcsolatot, amelyet igyekeznek elmélyíteni és bővíteni, ennek jeleként Antal Péter pécskai polgármester és Borsodi János battonyai alpolgármester mellett a színpadon jelen voltak Záhony szlovákiai testvértelepüléseinek, Tiszacsernyő és Csap magyar vezetői is, előbbi felajánlván ezer eurót a Pécskai Magyar Közösségi Ház javára.

A házigazda át is adta az este teljes betévelét és kezdetét vette a műsor, amelyet Balta-Taics Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitott meg kislánya, Hanna társaságában. Elsőként a pécskai egyesület Aranykalász néptánccsoportja lépett színpadra Brahms V. magyar táncával. A Makra András által összeállított koreográfia nagy sikert aratott, az este folyamán a néptánccsoport szatmári és dél-alföldi táncot is előadott.

Őket a Juhász Kálmán vezette Nagymaros citerazenekar műsorra követte: szólót énekelt Szép Noémi, citerán szólót játszott Bernáth Ádám, de doromb és köcsögduda is kiegészítette a műsort, majd örkölyi és szatmári népdalcsokrokat adtak elő énekkísérettel.

A szünet után a Pécska-Battonya színjátszó kör tagjai mutatták a Pécskán és Battonyán már színpadra vitt Vonósnégyes című vígjátékot, amelyet végignevetett a közönség. Zárásként, a Kiss Kata Zenekar Szétszórt gyönyszemekhez című dalára a műsor valamennyi szereplője egy-egy mécsest helyezett el a színpad közepén, szívet formálva.

Az estét közös vacsora és további ismerkedés zárta, vasárnap reggel pedig a pécskai küldöttség hazaindult.

S. P.

 

További hírek

Hír beküldése
Köszöntőbeszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Hír beküldése
Tudnivalók a megelőzési és kártérítési lehetőségekről.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisebbségi osztályoknak kedvező törvényt fogadtak el
Ki kell kérni az adott nemzeti közösség jóváhagyását.
<em>Hír szerkesztése</em> Márciusban kezdődik az iskolai beiratkozás
Aki augusztus 31-ig betölti a hat évet, kezdheti az előkészítő osztályt.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi idők farsangja a Búzavirággal
Télűző hagyományőrző előadás Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon és Pécskán a Mozgó Mozi
A Rákóczi Szövetség filmkaravánja kicsiknek és nagyoknak egyaránt hoz filmeket.
Hír beküldése
Történelmi extázis 21 táncképben.
Az első félév 15, a második 20 tanítási hétből áll majd. Januárban lesz majd a félévek közötti vakáció, a februári szünetet eltörlik, helyette háromhetes lesz a tavaszi vakáció. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2020. június 5-én végeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Szellőtitok – Nagy Gizella könyve
Csütörtökön mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Szombaton 9–18, vasárnap 9–16 óra között látogatható.