Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

2018. november 28.
Egész estés műsort mutattak be a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai a múlt hétvégén a magyar–ukrán határ mellett fekvő Záhonyban, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárt megtöltő több mint 300 néző előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

A 43 fős delegációt Antal Péter polgármester vezette, és meghívására a testvérváros Battonya alpolgármestere, Borsodi János is elkísérte, hiszen a Pécska–Battonya színjátszó kör tagjai is felléptek.

330 kilométer megtétele után, pénteken éjjel érkeztek meg Záhonyba, szombaton pedig szinte egész nap próbáltak a fellépők, csak a lelkes szervezők által készített, hagyományos fogásokból álló ebéd erejéig álltak meg.

17 órára megtelt a nézőtér és a beköszöntő után Helmeczi László polgármester méltatta a Pécskával való szoros, baráti kapcsolatot, amelyet igyekeznek elmélyíteni és bővíteni, ennek jeleként Antal Péter pécskai polgármester és Borsodi János battonyai alpolgármester mellett a színpadon jelen voltak Záhony szlovákiai testvértelepüléseinek, Tiszacsernyő és Csap magyar vezetői is, előbbi felajánlván ezer eurót a Pécskai Magyar Közösségi Ház javára.

A házigazda át is adta az este teljes betévelét és kezdetét vette a műsor, amelyet Balta-Taics Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitott meg kislánya, Hanna társaságában. Elsőként a pécskai egyesület Aranykalász néptánccsoportja lépett színpadra Brahms V. magyar táncával. A Makra András által összeállított koreográfia nagy sikert aratott, az este folyamán a néptánccsoport szatmári és dél-alföldi táncot is előadott.

Őket a Juhász Kálmán vezette Nagymaros citerazenekar műsorra követte: szólót énekelt Szép Noémi, citerán szólót játszott Bernáth Ádám, de doromb és köcsögduda is kiegészítette a műsort, majd örkölyi és szatmári népdalcsokrokat adtak elő énekkísérettel.

A szünet után a Pécska-Battonya színjátszó kör tagjai mutatták a Pécskán és Battonyán már színpadra vitt Vonósnégyes című vígjátékot, amelyet végignevetett a közönség. Zárásként, a Kiss Kata Zenekar Szétszórt gyönyszemekhez című dalára a műsor valamennyi szereplője egy-egy mécsest helyezett el a színpad közepén, szívet formálva.

Az estét közös vacsora és további ismerkedés zárta, vasárnap reggel pedig a pécskai küldöttség hazaindult.

S. P.

 

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.