Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

2018. november 28.
Egész estés műsort mutattak be a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai a múlt hétvégén a magyar–ukrán határ mellett fekvő Záhonyban, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárt megtöltő több mint 300 néző előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Záhonyban vendégszerepelt a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület

A 43 fős delegációt Antal Péter polgármester vezette, és meghívására a testvérváros Battonya alpolgármestere, Borsodi János is elkísérte, hiszen a Pécska–Battonya színjátszó kör tagjai is felléptek.

330 kilométer megtétele után, pénteken éjjel érkeztek meg Záhonyba, szombaton pedig szinte egész nap próbáltak a fellépők, csak a lelkes szervezők által készített, hagyományos fogásokból álló ebéd erejéig álltak meg.

17 órára megtelt a nézőtér és a beköszöntő után Helmeczi László polgármester méltatta a Pécskával való szoros, baráti kapcsolatot, amelyet igyekeznek elmélyíteni és bővíteni, ennek jeleként Antal Péter pécskai polgármester és Borsodi János battonyai alpolgármester mellett a színpadon jelen voltak Záhony szlovákiai testvértelepüléseinek, Tiszacsernyő és Csap magyar vezetői is, előbbi felajánlván ezer eurót a Pécskai Magyar Közösségi Ház javára.

A házigazda át is adta az este teljes betévelét és kezdetét vette a műsor, amelyet Balta-Taics Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitott meg kislánya, Hanna társaságában. Elsőként a pécskai egyesület Aranykalász néptánccsoportja lépett színpadra Brahms V. magyar táncával. A Makra András által összeállított koreográfia nagy sikert aratott, az este folyamán a néptánccsoport szatmári és dél-alföldi táncot is előadott.

Őket a Juhász Kálmán vezette Nagymaros citerazenekar műsorra követte: szólót énekelt Szép Noémi, citerán szólót játszott Bernáth Ádám, de doromb és köcsögduda is kiegészítette a műsort, majd örkölyi és szatmári népdalcsokrokat adtak elő énekkísérettel.

A szünet után a Pécska-Battonya színjátszó kör tagjai mutatták a Pécskán és Battonyán már színpadra vitt Vonósnégyes című vígjátékot, amelyet végignevetett a közönség. Zárásként, a Kiss Kata Zenekar Szétszórt gyönyszemekhez című dalára a műsor valamennyi szereplője egy-egy mécsest helyezett el a színpad közepén, szívet formálva.

Az estét közös vacsora és további ismerkedés zárta, vasárnap reggel pedig a pécskai küldöttség hazaindult.

S. P.

 

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.