Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

2017. november 17.
Hétezer aláírást vállalt a megyei szervezet.
<em>Hír szerkesztése</em> Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Szerda délután a megyeszékhely Gáj, Kakasváros és Buzsák negyedeiben lakó magyar családokat keresték fel az RMDSZ Arad megyei szervezetének választott tisztségviselői és munkatársai.

Bognár Levente aradi alpolgármester, Szabó Mihály helyi tanácsos, Khell Levente gáji kerületi elnök és Siska-Szabó Zoltán, az Eurotrans Alapítvány munkatársa a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack Innitiative) kérte a magyarok támogatását. Ennek lényege, hogy Európa-szerte egymillió uniós polgár aláírását gyűjtsék össze ahhoz, hogy Brüsszelt arra kényszeríthessék, EU-szintű szabályozást alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelv- és jelképhasználati, oktatási, kulturális stb. jogainak biztosítására, de például azt is kérik, hogy a nemzetközi sportesemények geokódolását feloldják (vagyis külhonban is nézhessék a magyarok a Magyar Televízió sportközvetítéseit a vb-kről, Eb-kről, olimpiákról).

Az Arad megyei RMDSZ-szervezet vállalta, hogy decemberi közepéig hétezer támogató aláírást gyűjt össze. „Valamennyi őshonos nemzeti közösség, de különösképp a magyarság érdekeit szolgálja a polgári kezdeményezés. Az igényelt jogok garanciát jelentenének a kissebségben élők számára az identitás megőrzésére. Az aláírásgyűjtésnek ez a módja pedig lehetőség számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjünk a magyarokkal, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagok vagy sem, hiszen valamennyiük érdekét képviseljük a helyi és a megyei tanácsban, illetve a parlamentben” – mondta Bognár Levente aradi városi RMDSZ-elnök.

Az aláírásgyűjtés a napokban folytatódik, de a Minority Safe Pack Innitiative-et az RMDSZ Episcopiei utca 32. szám alatti székházában, a kerületi és helyi RMDSZ-elnököknél, illetve interneten a jogaink.eu címen is aláírhatják.

A háztól házig való megkeresés során a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációban is segítenek azoknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

További hírek

Hír beküldése
Egy pécsi darabot és egy Arad–Gyula koprodukciót láthatnak a nézők.
Hír beküldése
Az RMDSZ megyei tanácsosai indítványozták.
<em>Hír szerkesztése</em> Kabaré Kisjenőben
A margittai Horváth János Színjátszó Csoport nevetteti meg a közönséget.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthonnak gyűjtöttek [AUDIÓ]
A Csiky Gergely Főgimnázium diákjai kitettek magukért a zöldség–gyümölcs-akcióban.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizikai és lelki építkezés Varsándon [AUDIÓ]
Megáldották az evangélikus templom új tornyát és a felújított Obetkó-házat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bákóban sem ment a gólszerzés
Kikapott az UTA Moldvában, ráadásul emberhátrányban fejezte be a meccset.
Hír beküldése
Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. Az aradi önkormányzat küldöttsége szerdán látogatott a fürdővárosba a Kézfogások programsorozat keretében. Az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni.
Minden második kedden és pénteken viszik el az újrahasznosíthatót.
Hír beküldése
Zenél a Roulette.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek halálának 90. évfordulóján [AUDIÓ]
A költő nevét viseli az aradi irodalmi kör.