Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

2017. november 17.
Hétezer aláírást vállalt a megyei szervezet.
<em>Hír szerkesztése</em> Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Szerda délután a megyeszékhely Gáj, Kakasváros és Buzsák negyedeiben lakó magyar családokat keresték fel az RMDSZ Arad megyei szervezetének választott tisztségviselői és munkatársai.

Bognár Levente aradi alpolgármester, Szabó Mihály helyi tanácsos, Khell Levente gáji kerületi elnök és Siska-Szabó Zoltán, az Eurotrans Alapítvány munkatársa a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack Innitiative) kérte a magyarok támogatását. Ennek lényege, hogy Európa-szerte egymillió uniós polgár aláírását gyűjtsék össze ahhoz, hogy Brüsszelt arra kényszeríthessék, EU-szintű szabályozást alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelv- és jelképhasználati, oktatási, kulturális stb. jogainak biztosítására, de például azt is kérik, hogy a nemzetközi sportesemények geokódolását feloldják (vagyis külhonban is nézhessék a magyarok a Magyar Televízió sportközvetítéseit a vb-kről, Eb-kről, olimpiákról).

Az Arad megyei RMDSZ-szervezet vállalta, hogy decemberi közepéig hétezer támogató aláírást gyűjt össze. „Valamennyi őshonos nemzeti közösség, de különösképp a magyarság érdekeit szolgálja a polgári kezdeményezés. Az igényelt jogok garanciát jelentenének a kissebségben élők számára az identitás megőrzésére. Az aláírásgyűjtésnek ez a módja pedig lehetőség számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjünk a magyarokkal, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagok vagy sem, hiszen valamennyiük érdekét képviseljük a helyi és a megyei tanácsban, illetve a parlamentben” – mondta Bognár Levente aradi városi RMDSZ-elnök.

Az aláírásgyűjtés a napokban folytatódik, de a Minority Safe Pack Innitiative-et az RMDSZ Episcopiei utca 32. szám alatti székházában, a kerületi és helyi RMDSZ-elnököknél, illetve interneten a jogaink.eu címen is aláírhatják.

A háztól házig való megkeresés során a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációban is segítenek azoknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

További hírek

Hír beküldése
Október 15-ig közlekedhető, de az időjárás függvényében hamarabb is lezárhatják.
Hír beküldése
Pál József Csaba kanonokot, hegyvidéki főesperest nevezte ki a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyes püspökévé Ferenc pápa május 16-án, szerdán – közölte az egyházmegye sajtószolgálata. Az új püspök 1955. december 3-án született Csíkcsomortánban, 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa.
Hír beküldése
A Wowsteren magyarul, legálisan, biztonságosan és reklámok nélkül nézhetünk filmeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pereg és Zerénd is az aradi Vízművektől kapja majd a vizet [AUDIÓ]
Jó minőséget ígérnek elfogadható áron.
<em>Hír szerkesztése</em> Hatvan éve nem volt ennyi konfirmandus Szentleányfalván [AUDIÓ]
Vasárnap nyolcan tettek tanúságot a hitükről a gyülekezet előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Klasszikus vígjáték a kamaraszínház műsorán
Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját a tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska Város Napjai a multikulturalitás jegyében
Péntek este magyar programokkal kezdődött a rendezvénysorozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Téma lett az RMDSZ aradi székházvásárlása
A megvásárolt ingatlanok közül ez a legdrágább.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdkor az egyházmegyébe látogat a pápai nagykövet
Május 19-én a nuncius Máriaradnán celebrál szentmisét.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is meghallgatást tart az X-Faktor
Énekesek, duók, csapatok, zenekarok és rapperek is jelentkezhetnek.