Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

2017. november 17.
Hétezer aláírást vállalt a megyei szervezet.
<em>Hír szerkesztése</em> Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Szerda délután a megyeszékhely Gáj, Kakasváros és Buzsák negyedeiben lakó magyar családokat keresték fel az RMDSZ Arad megyei szervezetének választott tisztségviselői és munkatársai.

Bognár Levente aradi alpolgármester, Szabó Mihály helyi tanácsos, Khell Levente gáji kerületi elnök és Siska-Szabó Zoltán, az Eurotrans Alapítvány munkatársa a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack Innitiative) kérte a magyarok támogatását. Ennek lényege, hogy Európa-szerte egymillió uniós polgár aláírását gyűjtsék össze ahhoz, hogy Brüsszelt arra kényszeríthessék, EU-szintű szabályozást alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelv- és jelképhasználati, oktatási, kulturális stb. jogainak biztosítására, de például azt is kérik, hogy a nemzetközi sportesemények geokódolását feloldják (vagyis külhonban is nézhessék a magyarok a Magyar Televízió sportközvetítéseit a vb-kről, Eb-kről, olimpiákról).

Az Arad megyei RMDSZ-szervezet vállalta, hogy decemberi közepéig hétezer támogató aláírást gyűjt össze. „Valamennyi őshonos nemzeti közösség, de különösképp a magyarság érdekeit szolgálja a polgári kezdeményezés. Az igényelt jogok garanciát jelentenének a kissebségben élők számára az identitás megőrzésére. Az aláírásgyűjtésnek ez a módja pedig lehetőség számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjünk a magyarokkal, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagok vagy sem, hiszen valamennyiük érdekét képviseljük a helyi és a megyei tanácsban, illetve a parlamentben” – mondta Bognár Levente aradi városi RMDSZ-elnök.

Az aláírásgyűjtés a napokban folytatódik, de a Minority Safe Pack Innitiative-et az RMDSZ Episcopiei utca 32. szám alatti székházában, a kerületi és helyi RMDSZ-elnököknél, illetve interneten a jogaink.eu címen is aláírhatják.

A háztól házig való megkeresés során a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációban is segítenek azoknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> POlgármester nélkül maradt Borossebes
Felfüggesztették tisztségéből Gheorghe Feieșt érdekösszeférhetetlenség miatt. 2008 és 2013 között egy cégben is ügyvezető volt, holott ezt a törvény szerint választott tisztségviselőként nem tehette volna meg. A Fehér-Körös-völgyi településen időközi választást írnak ki.
Hír beküldése
A 16 éves tanuló egy helyi iskolába ment a fegyverrel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint egymilliárd euró a Kürtöstől a Fekete-tengerig tartós vasút felújítására
Mintegy 1,3 milliárd eurót biztosít az EU a kohéziós forrásokból a magyar–román határon lévő Kürtöst Konstancával összekötő vasútvonal korszerűsítésére. Ennek nyomán gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás a Kürtös és Piskitelep közötti 185 kilométeres szakaszon, 13 állomást felújítanak, hidakat és alagutakat építenek.
<em>Hír szerkesztése</em> Segítségre van szüksége a hároméves Hannának!
Az életmentő műtét közel 30 ezer euróba kerül, aminek az összegyűjtésére közösségi összefogás indult. Aki teheti, csatlakozzon!
<em>Hír szerkesztése</em> Minority SafePack: aki nem írta alá, még megteheti [AUDIÓ]
Még egy-két hétig folytatják a támogató aláírások gyűjtését.
Az Eurotrans Alapítvány szolgáltatásai ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 12 ezer szál csempészcigit koboztak el
Borossebesen volt a nagyobbik fogás.
<em>Hír szerkesztése</em> Kimentettek egy tinédzsert a Marosból a tűzoltók
A víz a derekáig ért, de nem tudott kijönni, mert beleragadt az iszapba.
<em>Hír szerkesztése</em> Felszámoltak egy drogbandát
Több mint ötezer Ecstasy tablettát találtak a Temes megyei fiataloknál.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyárra költözhet vissza a Kultúrpalotába a Filharmónia [AUDIÓ]
Orgonát is kap az idén 105 éves épület.