Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

2017. november 17.
Hétezer aláírást vállalt a megyei szervezet.
<em>Hír szerkesztése</em> Minority Safe Pack: Háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Szerda délután a megyeszékhely Gáj, Kakasváros és Buzsák negyedeiben lakó magyar családokat keresték fel az RMDSZ Arad megyei szervezetének választott tisztségviselői és munkatársai.

Bognár Levente aradi alpolgármester, Szabó Mihály helyi tanácsos, Khell Levente gáji kerületi elnök és Siska-Szabó Zoltán, az Eurotrans Alapítvány munkatársa a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack Innitiative) kérte a magyarok támogatását. Ennek lényege, hogy Európa-szerte egymillió uniós polgár aláírását gyűjtsék össze ahhoz, hogy Brüsszelt arra kényszeríthessék, EU-szintű szabályozást alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelv- és jelképhasználati, oktatási, kulturális stb. jogainak biztosítására, de például azt is kérik, hogy a nemzetközi sportesemények geokódolását feloldják (vagyis külhonban is nézhessék a magyarok a Magyar Televízió sportközvetítéseit a vb-kről, Eb-kről, olimpiákról).

Az Arad megyei RMDSZ-szervezet vállalta, hogy decemberi közepéig hétezer támogató aláírást gyűjt össze. „Valamennyi őshonos nemzeti közösség, de különösképp a magyarság érdekeit szolgálja a polgári kezdeményezés. Az igényelt jogok garanciát jelentenének a kissebségben élők számára az identitás megőrzésére. Az aláírásgyűjtésnek ez a módja pedig lehetőség számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjünk a magyarokkal, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagok vagy sem, hiszen valamennyiük érdekét képviseljük a helyi és a megyei tanácsban, illetve a parlamentben” – mondta Bognár Levente aradi városi RMDSZ-elnök.

Az aláírásgyűjtés a napokban folytatódik, de a Minority Safe Pack Innitiative-et az RMDSZ Episcopiei utca 32. szám alatti székházában, a kerületi és helyi RMDSZ-elnököknél, illetve interneten a jogaink.eu címen is aláírhatják.

A háztól házig való megkeresés során a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációban is segítenek azoknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

További hírek

Hír beküldése
A névadóra emlékeztek péntek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Hír beküldése
Az Arad megyei határrendészet 42 iraki bevándorlót tartóztatott fel szerda este a román–magyar határ közelében. A migránsok egy kisbuszba zsúfolódva Kisvarjasnál közelítették meg a határt. A csoport tíz nőből, kilenc férfiból és 23 kiskorúból állt. A kisbuszt két férfi vezette a határ közelébe, ahol azonban sorsukra hagyták a migránsokat.
December 14-én átveszik a honosítási kérelmeket és magyar útlevéligényléseket.
Hír beküldése
Több mint húszéves a Kézfogások, a két város testvértelepülési együttműködése.
Megkoszorúzzák P. Karácsonyi István mártír karnagy emléktábláját.
Hír beküldése
Kilencvenhat éves volt, daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, és ottani rezidenciáján érte a halál. Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepe volt abban, hogy 1944. augusztus 23-án Románia az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is eljött az AMISZ-Mikulás
Több szász aradi magyar óvodás és kisiskolás találkozhatott kedden a nagyszakállúval.
<em>Hír szerkesztése</em> Forgalomba áll a Mikulás-villamos
Nem kell rá jegy, de csak gyerekek és kísérőik szállhatnak fel rá.
Hír beküldése
Közel ezer méter fényfüzérrel és több tucat, hópehely formájú égővel díszítették fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Megkezdődött a Karácsonyt megelőző várakozás és lelki felkészülés négyhetes időszaka.