Iskola-összevonások várhatók ősztől

2019. február 14.
Az Arad Megyei Tanfelügyelőség január végén elküldte a szaktárcának jóváhagyásra a 2019–2020-as beiskolázási tervet, amint a tanintézmények vezetőinek igényei, illetve javaslatai alapján állítottak össze.
<em>Hír szerkesztése</em> Iskola-összevonások várhatók ősztől
A szapáryligeti kisiskola

A maszol.ro tanügyi összeállítása szerint Arad megyében ősztől öt iskolának megszűnik a jogi személyisége, és a legközelebbi tanintézmény alá rendelik adminisztrációs szempontból. Ezzel a törvényes előírásnak tesznek eleget, mert e szerint, ha egy közigazgatási egységben legalább két tanintézmény működik 300 tanulónál kisebb létszámmal, akkor össze kell vonni az intézményeket – magyarázta Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes.

Arad megyében a következő iskolák érintettek: a szabadhelyit alárendelik az ópálosinak, a temesfűzkutit a németságinak, a kürtösi általánosi iskolát a helybéli szakközépiskolának, továbbá a szapáryligeti iskolát a községközpontban működő szintei általános iskolának, és a vadászi iskolát a szintén a községközpontban lévő tőzmiskei iskolának. Pellegrini Miklós hozzátette, hogy Szapáryligeten és Vadászon is van 0–4. osztályos magyar tagozat összevont osztályokkal, de mint mondta, csak adminsiztrációs szempontból érinti ezeket a változás.

A magyar oktatásnál maradva: Arad megyében jelenleg – az óvodákkal együtt – 26 helyen folyik önálló magyar tannyelvű képzés, vagy legalább működik magyar tagozat (körülbelül 2300-an kezdték meg magyar nyelven a tanévet), ebből iskolai szinten 10 intézményben, amihez persze nem számolják azokat a településeket, ahol csak fakultatív módon tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Pellegrini Miklós szerint ez a szám megmarad a következő tanévben is.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll köztéren a Szabadság-szobor
Fórum, koszorúzás és ünnepi hangverseny az évfordulón.
Hír beküldése
<em>Hír szerkesztése</em> Szép gesztus a múzeumtól
Három nyelven kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a közgyűjtemény vezetősége.
<em>Hír szerkesztése</em> Balszerencsésen vesztett pontokat az UTA
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
<em>Hír szerkesztése</em> Kézműves foglalkozásokkal hangolódtak a Húsvétra [AUDIÓ]
Természetes anyagokkal, hagyományos módszerekkel festettek piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.