Hírek

A Pécskai Ipartestület idén is megszervezi az Erzsébet-, Katalin- és András-napi bálat. A mulatságra november 18-án, 20 órai kezdettel kerül sor az egyesület székházában.

A zenét a Kisperegi Roulette zenekar szolgáltatja, étel, ital és a jó hangulat biztosítva, a tombolán pedig értékes tárgyakat sorsolnak ki.

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és Antal Péter polgármester meghívására Böjte Csaba testvér nagy családjából egy színjátszó csoport lép fel Pécskán. A dévai gyermekek Heltai Jenő A néma levente című színdarabját október 29-én, vasárnap 19 órai kezdettel mutatják be a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban.

Hír beküldése

Három éve csak a csupasz falai álltak a 19. század elején épült kisperegi református templomnak. A múlt szombaton azonban már a teljesen felújított-átépített épületben tartottak hálaadó istentiszteletet a gyülekezet, az aradi szórvány-egyházmegyéből és az egyházkerületből érkezett meghívottak jelenlétében. A reformáció 500.

Hír beküldése

A harmadik forduló óta először nyert a bajnokságban az UTA. Az aradi futballisták a másodosztályban újonc Ştiinţa Miroslava együttesét fogadták szombat délelőtt a világosi pályán, és végig fölényben játszva, magabiztos győzelmet arattak.

Hír beküldése

Hatmillió szál csempészcigarettát koboztak el az aradi gazdasági rendőrség és a különleges erők emberei péntek reggel a Nagyavárad–Arad országút Arad megyei szakaszán.

<em>Hír szerkesztése</em> A jövő tudósainak seregszemléje [AUDIÓ]

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Tudományok fesztiválját csütörtökön az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolában. A rendezvényre Arad megyei általános és középiskolás diákok mutatnak be kísérleteket és a természetben megfigyelhető jelenségeket érdeklődő társaiknak.

<em>Hír szerkesztése</em> Jávor-napok a színészóriás emlékére

Első ízben szervezik meg a Jávor-napokat Aradon. Október 26-án és 27-én, a jövő csütörtökön és pénteken helytörténeti előadásokkal és filmvetítéssel emlékeznek meg a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki Aradon született 115 évvel ezelőtt. összeállítása.

<em>Hír szerkesztése</em> Romántanárok szakmai tanácskozása a románnyelv-oktatásról

Idén ősztől a nemzetiségi oktatásban az ötödik osztályosok is speciális tankönyvekből és tanrend alapján tanulhatják a román nyelvet és irodalmat. A 2011-es oktatási törvény szerint a kisebbségeknek nem anyanyelvi szinten kell leadni a tananyagot – és a felmérőkön, vizsgákon elvárni ebből a tudásukat –, mint román nemzetiségű társaiknak.

„Miért örült Göncz Árpád köztársasági elnök a trianoni diktátumnak? Mit gondolt Markó Béla, az RMDSZ elnöke Verestóy Attiláról, aki a legbefolyásosabb erdélyi magyar milliárdos. Miként próbálta a román hatalom megvenni és lekötelezni az erdélyi magyar politikusokat? Hogyan vált az RMDSZ a román politikai vezetés kollaboránsává?

<em>Hír szerkesztése</em> Emlékműavatás és hálaadó istentisztelet Kisperegen

A Reformáció 500 emlékév keretében hálaadó istentiszteletet tartanak a három évvel ezelőtt vihar által megrongált templom teljes felújításáért, illetve emlékművet avatnak Kisperegen. Az Aradi Református Egyházmegye és a kisperegi egyházközség rendezvényét október 21-én, szombaton tartják meg.

<em>Hír szerkesztése</em> Versek között Harsányi Attilával és Balog Józseffel

Harsányi Attila és Balog József egyéni műsor keretében lép fel, rövid szünettel a két előadás között. Mindkét produkció megtekinthető 17 és 20 órától is.

Szilágyi Domokos: Öregek Könyve (Szilágyi Domokos 699 sora Harsányi Attilától)

Olasz Attila szegedi festőművész egyéni kiállítását nyitják meg október 19-én, csütörtökön 18.30 órától az Arad Megyei Múzeum Szépművészeti részlegének Klió-termében. A kutatás anatómiája című tárlat november 8-ig látható Aradon.

<em>Hír szerkesztése</em> Ki és miért szerelte le a pécskai magyar helységnévtáblát?

A pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke, Nagy István egykori pécskai alpolgármester jelezte a hétvégén a Facebook-oldalán, hogy a kisváros Nagylak felőli bejáratánál, a 7. számú országúton eltűnt a település magyar nyelvű helységnévtáblája.

<em>Hír szerkesztése</em> A forradalmárok emléke előtt tisztelegtek Pécskán

Nagy számú pécskai vett részt vasárnap délután a helybeli Búzavirág Néptáncegyüttes és Egyesület, illetve a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) közös emlékműsorán, hogy leróják tiszteletüket az 1848–49-es és az 1956-os magyar forradalmak hősei előtt.

<em>Hír szerkesztése</em> Mutass jó példát!

A Mutass jó példát! versenyre olyan személyek jelölését várják, akik nem közéleti szereplésükkel vagy alkotói tevékenységükkel érdemelnek figyelmet, hanem hétköznapi helytállásukkal. A Temes és Arad megyei jelölés október 16–29. között zajlik.

A JELÖLÉS FELTÉTELEI

<em>Hír szerkesztése</em> Elveszítette az örökrangadót at UTA

Paprikás hangulatú meccset hozott a két szomszédvár méárkőzése a másodosztályú labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójának vasárnap délutáni meccsén. A házigazda Temesvári ASU Politehnica rögtön az elején gólt szerzett, amit az UTA az első tíz perc letelte előtt kiegyenlített.

<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől őszi nagytakarítás Pécskán

Október 16. és november 17. között tartják meg Pécskán, valamint a közigazgatásilag hozzá tartozó Tornyán és Szederháton az őszi nagytakarítást, a növényi hulladékok, ágak, gallyak összegyűjtését.

Az egy hónapig tartó akció programja a következő:

Magyarország kolozsvári főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon október 18-án, szerdán a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között.

A konzuli napon átvesznek egyszerűsített honosítási eljárásban kérelmezett dossziékat, beadhatók magyar útlevéligénylések, illetve egyéb bejelentésakták.

Hír beküldése

A szervezett Bűnözés Elleni Ügyosztály aradi nyomozó a rendőrséggel és a csendőrséggel közösen a múlt csütörtökön csaptak le egy rósai vadkenderültetvényre, és házkutatást tartottak a gyanú szerinti tulajdonosnál.

Hír beküldése

Október 19–22. között szervezik meg a 21. Csabai Kolbászfesztivált, amelyre az Aradi Hírek olvasói napijegyet nyerhetnek.

Feliratkozás Hírek csatornájára