Hírek

Hír beküldése

Arad megyének a Zaránd-hegység nyugati dombságaitól a Béli-hegység lábáig tartó vidéke a szórványok szórványa a magyarság szempontjából. A trianoni határok meghúzásáig több mint 16 ezren éltek ezen a vidéken, mára alig éri el a kétszázat a magukat magyarnak vallók, és magyarul beszélők száma.

<em>Hír szerkesztése</em> Zala Györgyre emlékeztek Lendván

Április 16-án volt Zala György születésének 159. évfordulója, és ez alkalomból a hétvégén emléknapokat szerveztek az aradi Szabadság-szobor alkotójának szülővárosában, Lendván. Érthető, hogy a Zala-kultusz ápolásában elévülhetetlen szerepet játszó aradi magyarság képviselői is meghívást kaptak a rendezvényre.

<em>Hír szerkesztése</em> Legyőzte a Juvét az UTA

A másodosztályú labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójának szombati játéknapján az UTA a pontvadászatot kényelmes előnnyel vezető Juventus vendége volt Bukarestben, és balul kezdte a meccset, hiszen a hazai pályán ebben az idényben veretlen listavezető egy vinklibe tartó szabadrúgásgóllal korán vezetést szerzett.

<em>Hír szerkesztése</em> Több mint száz bevándorló bújt meg egy kamionban Nagylaknál [VIDEÓ]

Az aradi határrendészek 111 közép- és kelet-ázsiai határsértőre bukkantak péntek este tizenegy óra tájban egy kamionban a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőn.

Az elmúlt héten csaknem 90 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb áldozatot is követelt a járvány, így 22-re emelkedett a romániai kanyarójárvány halálos áldozatainak száma – derült ki a közegészségügyi intézet pénteken közzétett összesítéséből. A 22.

<em>Hír szerkesztése</em> A hóvihar elmúltával erős lehűlésre lehet számítani

A másfél napig tartó kiadós havazás és viharos szél délutánig elhagyja Románia keleti részét is, de pénteken erős lehűlésre figyelmeztető közleményt adott ki az egész országra a meteorológiai szolgálat.

<em>Hír szerkesztése</em> Most akkor beszélhetünk magyarul a kórházban, vagy sem? [FRISSÍTETT]

Félrevezetőnek és károsnak nevezte a nyelvi jogok bővülésének „ünneplését” a romániai egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI).

<em>Hír szerkesztése</em> Megnyílt a Tavaszi Vásár

Meglepően nagy érdeklődés övezte az Expo kiállítási központban az idei Tavaszi Vásár első napját. Már a csütörtöki megnyitón nagy volt a tolongás a standoknál, amelyek közül a legtöbb viárgokat kínál.

<em>Hír szerkesztése</em> Felkapta a sajtó Borbély Zsolt Attila Jobbikot bíráló bejegyzését [VIDEÓ]

A legnagyobb internetes közösségi oldalon közzétett bejegyzésében bírálta a Jobbik aktuális vezérpolitikáját Borbély Zsolt Attila.

<em>Hír szerkesztése</em> Félbevágott pipafüst

Április 25-én, kedden 17 és 20 órától Berecz András mesemondó Félbevágott pipafüst című estjét láthatják a nézők az Aradi Kamaraszínház bérletes előadásaként. „A mesék küzdelmet és irgalmat, vitézséget és becsületet tanítanak, igaz szerelemre készítenek, vigasztalnak, jól felépített, tömör és tartalmas beszédre nevelnek.

<em>Hír szerkesztése</em> Hagyományélesztő húsvéti ételszentelés Pécskán

Népviseletbe öltözve vonult be Húsvétvasárnap a délelőtti szentmisére a pécskai római katolikus templomba a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) Aranykalász néptánccsoportjának és a Búzavirág Néptáncegyüttesnek 13 tagja, kezükben az ünnepi asztalra kerülő ételeket tartalmazó kosarakkal.

<em>Hír szerkesztése</em> Aradi diakónust szentelnek pappá a székesegyházban

Április 22-én., szombaton a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban Roos Márton megyéspüspök áldozópappá szenteli az arad-ségai születésű Váncsa Csaba diakónust.

Hegyvidéken havazásra és erős szélre lehet számítani a Déli-Kárpátokban és a Bánsági-hegységben. A havazás elsőként Krassó-Szörény, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș megyéket érinti. A szél helyenként 80-100 kilométeres óránkénti sebességgel fog fújni.

<em>Hír szerkesztése</em> Százperces várakozási idő Nagylaknál a kamionsávon

Körülbelül száz percet kellett várakozniuk kedden kora délután az országból távozó kamionoknak a nagylaki határátkelőnél, az autópályán.

<em>Hír szerkesztése</em> Taxival próbáltak Magyarországra szökni

Hat iraki és pakisztáni határsértőt kaptak el az aradi határrendészek a hétvégén. Az intézmény közleménye szerint szombaton éjfélkor a gyulavarsándi határátkelőnél egy taxit tartóztattak fel, amelybe mind a hatan bezsúfolódtak.

<em>Hír szerkesztése</em> Végre nyert az UTA!

Életben tartotta a reményeket az UTA az egyenes feljutást érő második, vagy az osztályozón való részvételre feljogosító harmadik hely megszerzésére. A másodosztályú labdarúgó-bajnokság szerdától szombatig tartó 29.

<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti előkészületek Kisperegen

A kisperegi általános iskolában húsvétra készültek az óvodások és iskolás diákok. A tojásokat hagyományos módon festették, hagymahéjjal, céklával és lila káposztával. A diákok tojástartót is készítettek, amelyet saját kezűleg festettek ki.

<em>Hír szerkesztése</em> Az autópálya-határátkelőn tartott szemlét a belügyminiszter

A tárcavezető a Nagylak–Csanádpalota határátkelőhelyen tett pénteki látogatása után elmondta: a román hatóságok felkészültek arra, hogy húsvét előtt az ünnepekre hazatérő vendégmunkásoknak köszönhetően ugrásszerűen megnő a forgalom a határátkelőkön, de nem mindig volt megfelelő a kommunikálás a magyar féllel.

<em>Hír szerkesztése</em> Megnyílt a Puskás-vándorkiállítás [AUDIÓ]

 Az RMDSZ székházában nyitotta meg a felcsúti Puskás Intézet és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a Puskás 10 című vándorkiállítás aradi állomását csütörtök délután.

<em>Hír szerkesztése</em> Békésben sürgetik az aradi víz importját

Teljesen ki kell építeni az aradi vízbázis átvételi rendszerét, ez biztosítja hosszú távon nemcsak Békés megye, hanem szinte az egész Alföld számára a vegytisztítás nélküli, egészséges ivóvizet – mondta Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő.

Feliratkozás Hírek csatornájára