Hírek

Az Arad Megyei Tanács szerdai rendkívüli ülésén kiegészítették az idei költségvetést, ami így 3,5 millió lejjel nőtt. Az RMDSZ tanácsosainak javaslatára a nagyobb számban magyarok lakta községek (ahol RMDSZ-es polgármesterek vagy alpolgármesterek vannak) önkormányzatai összesen 350 ezer lejt kapnak helyi beruházásokra.

Hír beküldése

A Pro Move Arad Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kiállítást szervez az aradi Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében az iskola Fotó- és Videókörébe járó diákok munkáiból, 100 év – objektíven keresztül címmel.

Hír beküldése

Szombaton Temesváron írta alá négy nyugat-romániai nagyváros a Nyugati Szövetség nevű gazdaságfejlesztési társulás alapító okiratát.

<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság Fegyverrendészeti és Veszélyes Anyagok Osztálya, a különleges erőkkel és a világosi rendőrőrs tagjaival házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak.

<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor

A városháza sajtóközleménye szerint az idei, kilencedik rendezvény abban különbözik az eddigiektől, hogy a Pécskán és a környékén élő különböző etnikumú közösségek sajátos szokásai szerint készítik majd el a disznótoros finomságokat a böllérek és segítőik; így megkóstolhatók majd a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.

<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai

A Mátyás, az igazságos című könyvet – a Mátyás király-emlékév alkalmából – és a finom csokit minden településen a helyi pedagógusoknak, illetve az RMDSZ elnökének adják át a munkatársak. Az ajándékokat a magyar óvodák nagycsoportosai kapják, biztatásul arra, hogy jövő ősszel magyar iskolába írassák őket szüleik.

<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa

Tizedik alkalommal rendezték meg Temesváron a múlt hétvégén Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió szenior úszóinak nemzetközi rövidpályás versenyét, magyarországi, szerbiai és romániai veterán sportolók részvételével.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról.

<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi

Összesen 24 romániai település használhatja fel a támogatást ingyenes vezeték nélküli interntet-hozzáférés kialakítására a köztereken.

<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón

Az adventi hangversenyre ezúttal nem a minorita nagytemplomban került sor, hanem a felújított, és idén újból megnyitott Kultúrpalota koncerttermében (az épület idén 105 éves, és a történelmi Magyarországon épül épp az ős-Kölcsey Egyesület kezdeményezésére).

Beadhatók egyszerűsített honosítási kérelmek, magyarútlevél-kérvények, igényelhető az anyasági segély a Babakötvény, megtehetők a családi állapot változásával kapcsolatos, valamint születési és elhalálozási bejelentések.

<em>Hír szerkesztése</em> Siska-Szabó Zoltánt gyászolja az aradi magyarság

Halálát özvegye, Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár tudatta a közelállókkal. A mindössze 55 éves korában távozott Siska-Szabó Zoltánt a szívroham vitte el.

<em>Hír szerkesztése</em> Arad is csatlakozott a Nyugati Szövetséghez

Aláírta szombaton Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár polgármestere a Nyugati Szövetség (Alianţa Vestului – AVE) nevet viselő társulás alapító okiratát. A négy város összefogásának elsődleges célja nagyszabású közös projektek kifejlesztése.

<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlennel zárta az évet az UTA

A tengerparton, de a nyár hangulatát semmiben sem idéző időjárás kíséretében zárta a szezont az UTA futballcsapata. Az aradiak a másodsoztályú bajnokság újonca, és egyik kiesőjelölt együttese ellen léptek pályára, épp ezért sejteni lehetett, hogy nem lesz „nyaralás” a télben a bizonyítani vágyó Farul elleni meccs szombat délben.

<em>Hír szerkesztése</em> Hármas évforduló a Csiky-napon [AUDIÓ]

December 8. Csiky Gergely születésének 176. évfordulója. A magyar realista dráma megteremtője az Aradhoz közeli hegyaljai településen, Pankotán látta meg a napvilágot, és a közéiskol elvégzése után papnak készült. Később megvált a reverendától, és az írásnak szentelte az életét.

<em>Hír szerkesztése</em> Több mint másfél millió forint az aradi magyar óvodáknak

A magyarországi Rákóczi Szövetség és az RMDSZ Arad Megyei Szervezete között idén tavasszal-nyáron zajlott egyeztetések nyomán az Arad megyei magyar intézmények számára is nyitottá váltak a Szövetség által meghirdetett pályázatok.

<em>Hír szerkesztése</em> Kórustalálkozó a Kultúrpalotában

Az aradi Kölcsey Egyesület idén is megszervezi az adventi hangversenyt és kórustalálkozót, amelyet ezúttal nem a belvárosi minorita nagytemplomban tartanak, hanem a felújított Kultúrpalota koncerttermében. A 105 éve épült Kultúrpalotát annak idején az ős-Kölcsey Egyesület kezdeményezésére építették.

December 15-én, szombaton 17 órai kezdettel adventi koncertet szerveznek a pécskai római katolikus templomban.

Fellép az Aradi Kvartett elnevezésű vonósnégyes, amely olyan fiatal zenészekből áll, akik számos hazai és külföldi rendezvényen szerepeltek már.

<em>Hír szerkesztése</em> Cirkuszi hangulat a Csiky gólyabálján [AUDIÓ]

Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium gólyabáljának témája A legnagyobb showman című filmen alapult, mely a cirkusz keletkezését és elterjedését mutatja be.

<em>Hír szerkesztése</em> Főtéri szilveszter a &#039;80-as évek slágeregyüttesével

December 31-én este tíz órára várják a szórakozni vágyókat, amikor egy bizonyos Fantazia nevű román könnyűzenei együttes lép színpadra előzenekarként.

Feliratkozás Hírek csatornájára