Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

2017. február 14.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

Február 18-án, szombaton reggel megnyílik a határátkelő az Arad megyei Kisvarjas és a Békés megyei Dombegyház között. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere kedd este örömmel tájékoztatta az Aradi Híreket, hogy immár nemcsak a falunapokkor szokásos ideiglenes határnyitásra várják a térségbelieket, hanem a két kormány közötti megállapodás értelmében megnyíló tíz új határátkelő felavaltásának egyikére.

A szalagvágásra szombat reggel magyar idő szerint 8, román idő szerint 9 órakor kerül sor, a határ pedig 16/17 óráig lesz nyitva. „Egyelőre átmeneti jelleggel, három hétig csak szombatonként üzemel a személyforgalom számára, 3,5 tonnánál kisebb járművek vehetik igénybe, de aztán remélhetőleg állandósulni fog. Ez rajtunk áll, az lesz a döntő, hogy mennyien veszik igénybe a határátkelőt, de az elő történelmi lépésre most kerül sor annak az álomnak a beteljesülése felé, amelyet akkor foglamaztunk meg, amikor európai uniós pénzből megépítettük az utat a két település között” – fogalmazott az elöljáró.

Dombegyház és testvértelepülése, Nagyiratos (ide tartozik közigazgatásilat Kisvarjas) között így jelentősen lerövidül majd a távolság, hiszen eddig a Tornya–Battonya határátkelő volt a legközelebbi a helybéliek számára. A két település között 2013-ban elkészült az új út, de mindeddig sorompó akadályozta az átjárást, hiába sürgették a lakók a határátkelő megnyitását. A román–magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság tavaly februári bukaresti ülésén született megállapodás arról, hogy megduplázzák a román–magyar határszakaszon az átkelőhelyek számát.

FRISSÍTÉS: Az MTI szerint tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határszakaszon. Amint a román külügyi tárca közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az európai unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Arad megyében ilyen a Feketegyarmat–Dénesmajor, Ottlaka–Elek, Nagylak–Csanádpalota út is. Feketegyarmatnál szombaton román idő szerint délelőtt fél tízkor lesz a megnyitó.

Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tervezet: januártól 2262 lej lenne a minimálbér
Felsőfokú végzettségűeknek még több.
Hír beküldése
A bevételt a Pio Atya Gyermekotthonnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.
Hír beküldése
Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek.
<em>Hír szerkesztése</em> EMNP-gyűlés Sofronyán
Közösségi rendezvénnyé nemesült az együttlét.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétvégén óraátállítás!
Áttérünk a téli időszámításra.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar állami kitüntetést kap Khell Levente
Pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló munkásságát ismerik el.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra megnyitotta kapuit a váraljai uszoda
Műszaki okok miatt két hónapig volt zárva az idén átadott létesítmény.
<em>Hír szerkesztése</em> Tovább tart az indiánnyár
A jövő héttől azonban lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes kőfaragványokat találtak a borosjenői várfalban
Szeretnének egy vándorkiállítást is szervezni, ám az anyag végső helye a vár lenne.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc – Előadás a nagy háború utolsó három napjáról
A magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon.