Gyula díszpolgára lett Bognár Levente [FRISSÍTETT]

2014. március 28.

bognar diszpolgarA gyulai képviselő-testület díszpolgári címmel tüntette ki csütörtökön Bognár Levente aradi alpolgármestert – írta a Gyulai Hírlap. Az oklevelet Görgényi Ernő, Gyula polgármestere adta át. Az önkormányzat rendelete alapján évente egyszer adományozható Gyula Város Díszpolgára kitüntető cím; a kitüntetést március 15-én – az aradi ünnepi események miatt – Bognár nem tudta átvenni a gyulai városházán. „Nagy megtiszteltetés, hogy átvehettem ezt a magas gyulai kitüntetést, sajnálom, hogy az aradi ünnepségek miatt nem lehettem itt március 15-én” – mondta az aradi alpolgármester. Emlékeztetett Gyula és Arad több mint húsz esztendőre visszatekintő kapcsolatára, amely a Kézfogások elnevezésű rendezvénnyel vette kezdetét. Ezek a közös rendezvények közelebb hozták egymáshoz városunk polgárait, megtanultuk megbecsülni egymás kultúráját – mondta el Bognár Levente, aki szerint az Arad–Gyula-kapcsolat példaértékű a Kárpát-medencében. „Szolgálatnak tekintettem ezt a munkát, azt kívánom magunknak, hogy ez a közös európai sors kedves legyen számunkra a határ mindkét oldalán. Köszönöm, hogy itt lehettem, ahogy húsz évvel ezelőtt is itt voltam. Jó ügyet szolgálunk, bízom benne, hogy ehhez a továbbiakban is lesz erőnk és energiánk” – hangsúlyozta az aradi elöljáró.

Az alábbiakban olvasható Bognár Levente laudációja:
Bognár Levente Arad városában született. Ott érettségizett, majd a Temesvári Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Több területen is tevékenykedett: dolgozott vegyészmérnökként, majd óragyárban, később szenátori irodavezető volt. 1997-2000 között Arad megye alprefektusi tisztségét töltötte be, 2000-től pedig Arad város alpolgármestere.
A Gyula-Arad testvérvárosi kapcsolat – mely 1994-ben kezdődött dr. Pocsay Gábor és Cristian Moisescu polgármester által aláírt szerződés alapján – új lendületet kapott Bognár Levente kinevezését követően. Hatékony közreműködésével új alapokra helyeződött a két város „Kézfogások” nevű programja és nemcsak a gyulai testvérvárosi kapcsolat, hanem más magyarországi városokkal – Péccsel, Hódmezővásárhellyel - fenntartott testvérvárosi kapcsolatuk tartalma is. Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Pro Civitate Emlékérmet adományozott részére 2010-ben, a testvérvárosi kapcsolatok stabilitásának megalapozása és fenntartása érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként.
Bognár Levente sokat tett Zala György emlékművének helyreállításáért, mely az aradi 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült. A kitartó munkának köszönhetően az emlékmű méltó helyen lett felállítva Arad város központjában.
Alpolgármester úrnak fontos szerepe volt Salacz Gyula – Gyula város szülötte, Arad vá-ros leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere – emlékének ápolásában is. Neki köszönhető, hogy szobrot állítottak Arad városában 2012 őszén Salacz Gyulának, majd közbenjárására 2013-ban Arad Város Önkormányzata kiadta az egykori polgármester monográfiáját két nyelven.
Közreműködésével Gyula és Arad város vezetői 2013-ban együttműködési megállapodást írtak alá egy, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, gazdag tartalmú – a sport, kultúra, művészet, ifjúsági- és civil kapcsolatok valamint az idősügy területére kiterjedő – közös projektről.
Bognár Levente a határon túl, szórványban élő aradi magyar közösség kultúrájának és hagyományainak ápolása, jogos érdekeinek érvényesítése ügyében jelentős erőfeszítéseket tett, melyek joggal váltják ki minden jó érzésű ember elismerését.
A képviselő-testület e díjjal köszönetét és elismerését fejezi ki a Gyula-Arad testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében, valamint a „Kézfogások” rendezvény új alapokra helyezésében kifejtett kimagasló tevékenységéért.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.